Beste methode voor rachelwerk

Hrv1972

  • #1
Hoi allemaal,

Binnenkort krijgen we onze nieuwe woning (nou ja nieuw, uit '68) en hierin moet onder andere het plafond worden vervangen.

Er zitten houten vloeren in, dus ik moet het rachelwerk op de bestaande balkenlaag bevestigen. Mijn vraag is. hoe doe ik dit het beste, hoe kan ik het mooi waterpas afhangen? Kan ik rechtstreeks 4x4 balkjes haaks op de balkenlaag monteren?

Andere vraag, een op de tien balkjes van de gemiddelde bouwmarkt is recht. De rest is meestal enigszins getordeerd. In hoeverre heb ik hier last van bij deze klus?
 

Amdusias

  • #2
Je kunt het beste plafondschroten kopen , deze zijn breder dan die 4x4 waar je zelf over spreekt.. zijn namelijk 65x 22 mm , deze kunt je dan haaks op je balklaag schroeven, en het uitvlakken kun je doen doormiddel van vulblokjes.. en het waterpas van je plafond maken, kan op verschillende manieren.
1e is , door middel van een waterpasinstrument , en een hoogte lat.
2e is, gewoon met een lange waterpas,
3e is met een metselkoord, echter dit is niet echt superhandig... aangezien je gauw door de draad gaat
 

Hrv1972

  • #3
Bij optie 1 bedoel je dat je een lat op maat zaagt en overal als referentie gebruikt door deze op de grond te plaatsen en de rachels op die hoogte af te stemmen? Stom dat ik daar niet aan heb gedacht.

Ik heb zelf ook aan optie 3 gedacht, 2 latten vastzetten op hoogte en daartussen een draad spannen. Dan de rest van de latten een fractie van een millimeter boven de draad plaatsen. De moeite leek mij te zitten in het exat afstellen van de tweede lat. Maar met een afgetekende lat op hoogte moet dat wel lukken ja.

Ik wil stucplaten gaan gebruiken, hoe kan ik die het beste bevestigen?
1) evenwijdig met de tengels met in het midden ook een lat of
2) haaks op de tengels
 

Amdusias

  • #4
Hangt er echt van af wat je wilt gaan doen, wil je het helemaal laten stucen?.. dan kun je de stucplaten weer haaks op je rachels schroeven, (die om de 30cm zitten, zoizo altijd he :wink: ) en dan is het de vraag wie het is die het gaat stucen , de 1 wil er naden tussen de platen ,bij de langs naden , en kopse kanten niet... terwijl de andre zegt.. alles tegen elkaar aan , en dan daar gaasjes overheen.. en dan stucen ze de hele plafond... of je neemt gewoon platen van 60cm breed, en dat je alleen de gaatjes dicht smeert...

het beste is om de stucadoor er bij te halen die het gaat stucen ( als er gestuct wordt natuurlijk) en laat hem jou vertelen hoe ie het wil hebben.. hij moet de gerantie geven.. wij niet.. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kijk eerst even welke stucplaten u wilt gebruiken, er zijn er ook van 40 cm breed en dan moeten de rachels op 40 cm hart op hart, houd rekening met de buitenste rachels, de tweede moet 40 cm op het hart uit de muur.
 

Climber_Mike

  • #6
Hrv1972 schreef:
Andere vraag, een op de tien balkjes van de gemiddelde bouwmarkt is recht. De rest is meestal enigszins getordeerd. In hoeverre heb ik hier last van bij deze klus?
Ligt uiteraard aan hoe getordeerd het spul is... In principe zie je een paar 1- 3 mm verloop bijna niet aan een plafond. Ik heb het idee dat geschaafd hout bij de groet bouwmarkten vaak beter is (ook duurder)...
 

Amdusias

  • #7
Jan schreef:
Kijk eerst even welke stucplaten u wilt gebruiken, er zijn er ook van 40 cm breed en dan moeten de rachels op 40 cm hart op hart, houd rekening met de buitenste rachels, de tweede moet 40 cm op het hart uit de muur.
Dit is niet geheel waar jan, ook bij de 40 cm gaan ze om de 30 cm hart op hart, alleen worden de platen haaks over de latten heen geschroefd.
40 cm zou voor stucenplaten een te grote overspanning zijn... want de reden dat je ze juist haaks er overheen schroeft en er een kier tussen laat, is dat de stucmortel door de gleuf als een haakje opdroogt boven de plaat.. wanneer je ze in de lengte richting vast schroeft kan de stucmortel niet over de plaat heen wellen.

Heb zelf namelijk 2 week terug nog een plafond van zn 40 m² moeten maken met stucplaten van 40 cm.. en de stucadoor had ons verteld dat het zo moest.
 

H@ns

  • #8
Hangt ook van de stucadoor af!
De één wil doordrukken de ander plakt gewoon gaas. Die laatste optie vind ik zelf het meest logisch, dat gaas is immers niet voor niets uitgevonden.

Ik vind het zelf altijd wel prettig als de naden ondersteund zijn, dan liggen ze tenminste in één vlak. Als je haaks schroeft en dus niet alle naden ondersteund terwijl het nog even duurt voordat er gestuct wordt èn ondertussen wordt er wel een hoop vocht geproduceerd door b.v. tegelwerk dan heb je kans dat de stucplaten iets door gaan hangen omdat de geperforeerde karton nogal wat vocht op kan nemen.

(Althans zo heeft een stucadoor het me ooit uitgelegd)
 

Climber_Mike

  • #9
LOL die is goed: ik gebruik gaas want da's niet voor niets uitgevonden. Klinkt als een 'self fulfilling prophecy'...
 

Hrv1972

  • #10
Ok, dus resumerend, als de stucadoor er een beetje ruimte tussen wil hebben afwerken als volgt:

Rachels (eventueel met tussenblokjes voor het uitvullen / doorlaten elektra leidingen) haaks op de balklaag monteren, 30 cm hart op hart.
Hiervoor het liefst 6cm brede plankjes gebruiken.

Vervolgens de stucplaten haaks op de rachels bevestigen, voor en achterzijde strak tegen elkaar (ik heb gezien dat ze speciaal gevormd zijn) en langs de zijkanten 2 tot 3 millimeter ruimte. De stucplaten (40cm breed) op iedere rachel met 3 schroeven vastzetten.

Redelijk?
 

Amdusias

  • #11
Klopt als een bus , maar idd , even in overleg met de stucadoor, hij geeft de garantie , niet wij :wink:
 

Patrick

  • #12
Tussenblokjes vind ik persoonlijk super onhandig. Beter is om tegen elke vloerbalk een lat van 20x70mm te spijkeren. (kost wel wat meer latten). Deze latten stel je waterpas aan de draad en vervolgens 'gooi je in een mum van tijd de rachels er tegenaan'.

Aan de draad waterpas stellen doe je inderdaad eerst de eerste en de laatste. Vervolgens de draad spannen, klosje tussen de draad en de lat, zodat de draad precies een klos-dikte lager komt en vervolgens alle tussenliggende latten op hoogte stellen met een zelfde dikte klosje.

Als de lat vast zit telkens het stelklosje weghalen, dan duwen de tussenliggende latten niet tegen de draad. Is lastig omschrijven wel, dus ik hoop dat het duidelijk is.

Andere optie: als de vloerbalken gewoon strak liggen kan je de rachels er direct op bevestigen. Tussenruimte voor de electraleidingen is niet nodig want die passen wel tussen de rachels door.
 

Hrv1972

  • #13
Dank je Patrick.

Misschien moeilijk te omschrijven, maar het is je wel gelukt. Het was mij in ieder geval goed duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu