Beste manier om massief houten vloer te leggen op beton

McGyver

  • #1
Ik heb het hele forum doorgenomen op bovenstaand onderwerp, echter is er in mijn optiek niet een juiste reactie te vinden, veelal wordt er doorverwezen naar links via Google of naar zwevend leggen, echter wordt mijn vraag daarmee niet voldoende beantwoord.

We hebben een houtskelet woning met betonnen vloer (geen vloerverwarming). Deze vloer is gestort op schuim broodjes en afgewerkt met 5 cm afwerkvloer. Het huis staat 9 jaar en in neem aan dat eventueel bouwvocht nu wel verdwenen is.

Graag zou ik de voor en nadelen willen weten van vast/verlijmd leggen en zwevend leggen. Onze bedoeling is om een massief houten vloer te leggen, of is een parket vloer meer geschikt?

Graag zou ik de specialisten in dit forum aan het woord laten, zodat ik een goede mening kan krijgen van de verschillende mogelijkheden.
 

Lance

  • #2
De keuze voor een parket of plankenvloer is voor ieder verschillend.
Het gaat erom wat je zelf mooi vindt en wat in je budget past.
Kies je voor een vloer in de lak of voor was? beide hebben voor en nadelen.
Een parket of plankenvloer die vast worden gelegd werken minimaal.
Dit houd in dat deze volledig verlijmd en vernageld ( met spijkertjes voor parket en blind vernagelen met krammen voor planken )op een reeds daarvoor volledig aan het beton verlijmde spaanplaat ondervloer.

Een zwevende parket of plankenvloer blijft over het algemeen werken ( uitzetten en krimpen )
Met een zwevende plankenvloer is het verstandig om niet boven een breedte van 20 cm te gaan ivm het eventuele schotelen van de delen.
En zijn vaak iets goedkoper in aanschaf

Zelf kies ik er altijd voor om een vloer massief te verlijmen en vernagelen
omdat je bijna geen holle klanken heb in je vloer en je geniet meer van het massieve gevoel dat je onder je voeten hebt.

Kijk goed rond in diverse winkels die zijn aangesloten bij een vereniging
en kijk goed wat in je budget past.
 

McGyver

  • #3
Bovenstaande reactie geeft mij meer sturing aan de keuze voor welk type vloer (vast/zwevend, planken enz)

Graag zou ik meer van dit soort reacties ontvangen zodat ik beter een keuze kan maken. Natuurlijk ben ik het met iedereen eens dat ook je persoonlijke smaak meespeelt. Dit zal van belang zijn voor het maken van de keuze. Om deze keuze te kunnen maken zou ik graag de diverse voor en nadelen zien van bepaalde houtsoorten (eiken/ grenen/ beuken/ enz), soorten ondervloeren, montage technieken (vast/zwevend), afwerk methodieken (lak, was, olie enz).

Ook de voor en nadelen van bepaalde soorten parket (massieve vloerdelen, parket, ondervloeren, lijmen, isolatie enz). Uiteindelijk kan ik hier dan zelf de juiste zaken uithalen en een voor mij persoonlijk optimale keuze maken. Zo wordt in bovenstaande duidelijk vermeld dat een verlijmde vloer minder "hol" klinkt en massiever aanvoelt.

Dit zijn voor mij belangrijke beslis punten. Er moet voldoende ervaring in dit forum zitten om aan dit item de juiste ervaringen toe te voegen (zowel positief als negatief)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik begrijp heel goed, dat je graag een uitgebreid persoonlijk advies zou willen hebben op allerlei gebied van de aanschaf van vloeren. En dat je daarvoor de beantwoorders eens flink aan het werk wilt zetten om hier in een beschrijving precies te vertellen hoe het allemaal zit met houtsoorten, ondervloeren, afwerkmethodieken enzovoort.

Helaas werkt dat zo niet. Het forum is er helemaal niet voor bedoeld om voor jou een voorstudie te maken, zodat je makkelijk een keuze kunt doen. Het forum is bedoeld voor hulp bij problemen bij het doen van klussen.

Die voorstudie zul je dus zelf moeten doen, door naar diverse winkels te gaan, op het internet te kijken bij leveranciers, en eigenschappen van materialen op te zoeken en door de diverse onderwerpen in deze rubriek te bekijken.

Daarmee en met het antwoord van Lance zul je het moeten doen.

Slotje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu