Beste manier besproeien nieuw (zoden-)gras

J123

  • #1
Hallo,

gisteren is het nieuwe gazon gelegd, het zijn zoden en ziet er prachtig uit, en het moet nat blijven, weet ik, maar hoe nat?
De grond was megadroog, het leek wel zo'n Afrika-documentaire bij het omfrezen, daarna is er een laag(je) verse compostgrond overheen gegooid en de zoden uitgerold. We zijn meteen gaan beregenen.

Vraag is nu, hoe controleer/bepaal ik de benodigde hoevelheid vocht?
Er staat de hele dag de volle zon op dus het droogt best weer snel op denk ik, zeker vandaag met 28 voorspelde graden, maar de hele dag de sproeier erop laten lijkt me ook geen succes, het wordt dan erg zompig.
Iemand advies?

met groet!!
 

Imco

  • #2
Sproeien doe je sowieso niet als de zon op het gras staan. Dan kan het gras verbranden. Het beste is om 's avonds het gras goed nat te spuiten. Gras houdt ervan om "te verzuipen", dus goed natmaken is prima.
Als je dat elke avond doet bij warme dagen dan komt het dik in orde. Zodra het wat minder warm is, is om de dag ook voldoende.
 

Tiho

  • #3
Overdag kun je gewoon spuiten, een keer of drie en controleren met de hand of de zode nat blijft.

Laat vooral niet overdag de mat uitdrogen maar houdt hem dan juist nat, als de zon onder is hoef je juist niet perse te sproeien omdat de mat dan niet droogt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als een gazon net is aangelegd moet er vaker en met minder grote hoeveelheden worden gesproeid. Bij voorkeur ook overdag als de zon fel schijnt, moeten pas gelegde graszoden goed worden nat gehouden.

Dit is nodig zolang de worteltjes van het gras nog onvoldoende in de ondergrond zijn vastgegroeid. Let vooral op de randen en naden van de zoden.

Vier tot zes weken na het leggen van de graszoden mag het water geven in droge tijden worden beperkt tot één keer per week een wat grotere hoeveelheid, bij voorkeur 's avonds laat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Graszoden altijd nathouden in het begin. Dan kan het dus nodig zijn om ook overdag bij zon te sproeien. Te nat kan bijna niet. Na een aantal weken (als de wortels in de ondergrond gaan groeien), kun je dit langzaamaan (verdeeld over een paar weken) afbouwen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu