Berekening vermogen radiatoren

JeeBee

  • #1
Hallo,

Er moeten nieuwe radiatoren geplaatst worden in mijn huis en nou heb ik twee berekeningen ontvangen van het benodigde vermogen die wel heel erg afwijken van elkaar.

Hoe bereken je nou goed het vermogen wat nodig is voor je huiskamer?

Vraag 2: in verband met plaatsing grote schuifpui gaan de radiatoren voor het raam weg en we willen geen convectorput.

We dachten zelf aan designradiatoren aan beide wanden, maar dat werd enigszins afgeraden, als alternatief werd genoemd lage convector-radiatoren. Iemand tips of suggesties?
 

Ketelman

  • #2
Op je eerste vraag kan ik wel antwoord geven.

Vermogen van een radiator wordt berekend door een zogenaamd transmissie berekening.
Hierin wordt berekend hoeveel vermogen er nodig is om een kamer te verwarmen tot een vantevoren vastgestelde waarde, bv 22 graden.
Er wordt berekend aan de hand van de bouwkundige constructie en de toegepaste isolatie materialen hoeveel warmte er door de muren naar buiten verdwijnt.

Als is vastgesteld hoeveel warmte er nodig is wordt er gekeken naar de ruimte die er is om een radiator te plaatsen.
Er zijn dan meerdere mogelijkheden, je kan kiezen voor een kleine compacte radiator met convectoren tussen de platen of voor een lange en lage radiator bestaande uit 1 of 2 platen zonder convectoren.
Het is niet zo dat 1 radiator de enige juiste is bij een berekend vermogen.

Bij vervangen van radiatoren wordt eigenlijk altijd gekeken naar de oude, bestaande radiator.
Het vermogen hiervan wordt bepaald uit tabellen en er wordt gezocht naar een nieuwe radiator van bv een ander afmeting (een raam wordt vervangen door een tuindeur en de lange radiator onder de raam vervalt en wordt vervangen door een kleiner model naast de deur.

Soms wordt er voor het bepalen van een radiator uitgegaan van een "aantal kilowatt/m3 inhoud" .
Er wordt uitgegaan dat een X aantal kilowatts nodig hebt per m3 inhoud van de kamer en aan de hand daarvan wordt bepaald wat er totaal nodig is.
Een beetje natte duim werk misschien.

Mogelijk dat designradiatoren zijn afgeraden omdat deze meestal een vrij klein vermogen hebben.
Om het vermogen af te dekken wat u dan nodig heeft zou je een vrij grote radiator moeten plaatsen en dat zou dan mogelijk niet passen of niet mooi zijn.
Dat is de enige reden die ik kan bedenken tegen designradiatoren maar het blijft gissen natuurlijk.

Heeft u niet gevraagd naar de reden van het negatief advies?
 

JeeBee

  • #3
Bedankt voor de uitgebreide reactie!

De reden waarom designradiatoren werd afgeraden was inderdaad het relatief kleine vermogen en dus grote radiatoren bij meer vermogen en het feit dat je dan geen stijgende warme lucht hebt bij je schuifpui en dus meer last zult hebben van kou op de ruit.
 

Chathanky

  • #4
Voor een woonkamer wordt bij 22 graden uitgegaan van 70 watt per kubieke meter. Voor een slecht geïsoleerd huis 10 watt extra, voor een goed geïsoleerd huis 10 watt minder.

Ga wel even na bij wat voor temperatuur de fabrikant zijn vermogen opgeeft. Meestal gaan die van 80/60 graden uit, kijk dan even wat je eigen installatie op afgesteld is. Tegenwoordig kom je steeds vaker 60/40 of 50/30 tegen. Die vergissing is gauw gemaakt als je een radiator zoekt.

Vraag 2 is een persoonlijke voorkeur. Vaak kom je uit op een flinke radiator, hoewel dit bij sommige types wel kan meevallen.
 

JeeBee

  • #5
Hoe kan ik zien tegen welke temperatuur mijn CV-ketel is afgesteld?
 

Chathanky

  • #6
Staat meestal wel wat beschreven in de handleiding van de ketel.

De instelling aflezen op de ketel hangt af wat voor type dit is. Er zijn vele manieren van stoken( tweetrapsregeling, weersafhankelijk modulerend op de binnentemperatuur).

Misschien dat de installateur die het onderhoud doet naar laten kijken. Kan ik hier vanaf niet zo bepalen. Vaak zit er op de ketel wel een temperatuurmeter waar het is af te lezen.

Anders even meten in volbedrijf.
 

JeeBee

  • #7
Bedankt voor alle tips en uitleg. De ketel zit in het huis waar we gaan wonen binnenkort, dus zal ik de info even bij de huidige bewoners op moeten vragen maar dat zal wel gaan lukken.

Nogmaals bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu