Berekening resultaat voor een bepaalde capaciteit

Wijnmalen

  • #1
Er zijn methodes om te berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt om een ruimte te verwarmen maar ik wil weten of er berekeningen zijn
waarmee je kan berekenen wat een radiator doet (hoeveel graden stijging in de ruimte, hoe snel een ruimte de temperatuur bereikt)
gegeven een bepaalde ruimte en bepaalde ruimte temperatuur en bepaalde buiten temperatuur
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is het doel van die berekening?

Graag aangeven waarvoor, met exacte beschrijving van de ruimte waar de berekening voor bedoeld is, dus afmetingen van de ruimte, situatie, mate van isolatie, evenals de capaciteit of afmetingen van de betreffende radiator.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3

Fiesiekus

  • #4
Verder wordt als vuistregel meestal 65 Watt/m3-inhoud aangehouden. In een gemiddeld geïsoleerd huis kan de woonkamer dan bij ongunstige buitencondities (guur winterweer) worden verwarmd.

Uitgaande van het volume van de kamer, het radiatorvermogen en de soortelijke warmte van lucht (700 J/kg/C) kunt u dan globaal de temperatuursstijging per minuut uitrekenen. Overgens daalt het radiatorvermogen naarmate de kamer warmer wordt

Om ook het verlies via de ramen& muren te verrekenen is nog een stuk lastiger; dat verlies is nl. recht evenredig met het temperatuursverschil binnen-buiten.

Advies: houd u gewoon die 65 a 75 Watt/m3 aan; dan zit u hoogstwaarschijnlijk veilig.
 

Chathanky

  • #5
De aanwarmtijd is ook niet zo makkelijk voorspelbaar.
Je verwarmd niet enkel de lucht, muren en wanden, vloeren en meubels nemen ook warmte op. Een radiator geeft meer warmte af aan een koud vertrek dan aan een warme.
Laat hier maar eens eeen berekening op los. :lol:

berekenen kan maar dan moet je het hele huis doorrekenen.
Het warmteverlies van de gehele buitenschil moet bekend zijn wat het verlies is, komt nog bij dat je ook ventilatieverliezen moet bepalen en dat je ook nog wat verlies aan de buren. (als je die hebt)
 

Fiesiekus

  • #6
Punt dat voor de beantwoording van belang is, blijft:
Kees schreef:
Wat is het doel van die berekening?
 

Wijnmalen

  • #7
Ik wil weten wat er gebeurd als je een geïsoleerde (hout met 10cm isolatie materiaal tussen de wanden) ruimte van ca 100m3 in een vorstvrij (ca 4 graden als het vriest) gehouden hal wilt verwarmen tot ca 15 graden. Dus eigenlijk een verschil met binnen en buiten van ca 10 graden. Als je genoegen neemt met een opwarmtijd van 4 uur dan heb je neem ik aan minder nodig dan als je het binnen een uur wilt opwarmen. (opwarmen van hal temperatuur bijv in de winter ca 4 graden naar de 15 graden).
De berekeningen van bijv 70watt/m3 gaan er van uit om 18 graden te krijgen bij ik neem aan bij temperaturen onder nul. Maar hoe snel staat er niet bij.
 

Fiesiekus

  • #8
Welk radiatortype hangt nu in de hal? Afmetingen, (extra) convectoren?
 

Wijnmalen

  • #9
Er hangen van vierkante bakken met ventilatoren in.

Ik heb besloten gewoon twee electrische kachels van 2000 watt neer te zetten en te gaan meten met een temperatuur logger van lascar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu