Beperkte ruimte vloerverwarming

ErikBuijs

  • #1
Laatst heb ik samen met m'n vriendin een leuk huisje gekocht (bouwjaar 1954). We hebben plannen om er een aanbouw bij te zetten om zo een bijkeuken erbij te krijgen en zo de woonkamer flink uit te breiden.
De gehele benedenverdieping (+/-70m2) willen we meteen gaan voorzien van vloerverwarming. Voor de aanbouw is dat geen probleem, maar bij de bestaande vloeren wordt het lastiger.
De bestaande vloer bestond uit +/- 3cm tempex met daarbovenop een stortvloer van 5cm. Vervolgens zijn er natuurstenen tegels daarbovenop in de cement gelegd.
In eerste instantie wou ik de vloerverwarming (hoofdverwarming) in de vloer laten frezen, uiteraard na het verwijderen van de tegels. Het nadeel echter zou zijn dat de 3cm tempex wel een beetje weinig zou isoleren. Daarbij is de vloer helemaal doorgestort tot tegen de muur en creëert dus een koude-brug. Een beter oplossing zou dus zijn om nog extra isolatie toe te voegen.
Dit zou dus kunnen met bijvoorbeeld noppenplaat; compleet met isolatie.

De tegels hebben we al verwijderd en we zijn nu dan ook bezig met de "cementen lijmlaag" te verwijderen. Hierdoor hebben we 6cm in hoogte beschikbaar. Nu is mijn vraag; is dat genoeg? Er is keuze tussen noppenplaat met een dikte van 29mm en 53mm. Ik snap dat hoe dikker deze noppenplaat, hoe beter de isolatie. In ons geval zouden we voor 29mm dikke noppenplaat moeten gaan gezien de beperking in de hoogte. Dat betekend dat we nog maar 31mm over houden voor de dekvloer + nieuwe tegels. De nieuwe tegels zullen zo'n 20mm dik worden. Wat denken jullie? Doen of niet doen? Of zal ik met de gehele vloer omhoog moeten? Wat is precies de minimale dikte? De één praat over 2cm, de ander weer over 2,8cm.....
Hierboven ben ik uitgegaan van het noppenplaat-systeem aangezien de dekvloer (en dus ook het warmtebuffer) relatief klein is. Dat maakt de combinatie met een houtkachel een stuk aangenamer. Misschien kan ik beter op een ander systeem overstappen?
 

Ralph

  • #2
Je kan ook de smeerlaag eruit breken, dan kan je kompleet goed opbouwen. Min. estrich hoogte ongewapend 6 cm en met estrichnetjes 4 cm. Dat is dekking over de buizen van de VV.
Denk ook aan dilitatie bij zwevende dekvloeren, helemaal icm tegels/plavuizen.
 

ErikBuijs

  • #3
Je bedoeld dat we dan dus beter de gehele vloer eruit kunnen breken en compleet opnieuw zouden moeten beginnen?
Da's inderdaad misschien een veel betere oplossing. De bestaande vloer is niet bewapend, dus het zou weleens mee kunnen vallen.

Als ik het goed begrijp moet de smeervloer (net onder de tegels) dus 6m dik zijn?
 

Ralph

  • #4
Nee, je moet ongewapend min. 6 cm vaste dekking hebben, dus je mag de tegeldikte erbij rekenen.
 

ErikBuijs

  • #5
Is die dikte ook afhankelijk van de lengte van de vloer. Ik neem aan dat hoe langer je vloer is, hoe meer kracht er op komt en dus hoe dikker de vloer moet zijn. En kan de dekvloer ook onder deuren door worden gelegd? Of moet die daar onderbroken zijn en voorzien worden van een kitrand?
 

Ralph

  • #6
Nee, dikte en lengte hebben nix met elkaar te maken.
Wel moet je denken in rechthoeken en vierkanten indien mogelijk op tegelmaat bij zwevende dekvloeren.

Ook in deuropeningen moet een dilitatie, mooiste is dat je em precies onder de deur maakt.
Het niet aanhouden van deze dilitaties levert gegarandeerd scheuren op.

Nu zou dat onder een laminaatje niet erg zijn maar met een tegelvloer lijkt het me niet wenselijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu