Beperken koudebrug in vloer

Taktijs

  • #1
Ik ben momenteel bezig met het aanleggen van de fundering van mijn aanbouw (zie foto):

Nu heb ik voor de fundering een isobouw powerkist gebruikt, maar loop ik tegen het volgende punt aan. De zijwanden van deze kist zijn vrij breed (140mm). Nu heeft mijn buurman al een aanbouw staan en heb ik mijn isobouw bekisting tegen zijn fundering aangezet, aan de andere zijde wil de buurman graag (logisch) dat ik op mijn erfgrens blijf met de bekisting. De te storten betonnen fundering komt dus op 140mm binnen de erfgrens te liggen. Op deze fundering komt een broodjesvloer, met liggers over de nagenoeg de breedte van het huis (liggers zijn 4500mm, breedte van het huis is 4650) en een 50mm gewapende betonnen druklaag. Mijn idee is om op deze druklaag te beginnen met het metselen van de buitenmuur. De breedte van de aanbouw wordt dan 4500mm. Nu loop ik tegen het volgende punt aan, de betonnen liggers steken over de bekisting van de fundering heen, wat volgens mij zorgt voor een koudebrug. Mijn vraag is of en hoe dit op te lossen is? Ik wil de aanbouw zo breed mogelijk maken zodat de muren van woonkamer straks niet teveel verspringen, maar omdat de fundering niet op de erfgrens staat wordt dit erg lastig. Wie kan mij hierin verder helpen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je wilt dus het buitenblad aanzetten op de vloer?
Idd een koudebrug en grote kans op vochtproblemen in de toekomst. Liggers inkorten.
Teken anders eens een detail hoe je het wilt maken.
 

Taktijs

  • #3
Bij deze de schematische weegave:

 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is zo niet de juiste manier. Waar je buitenmuur staat moet je binnenblad komen en je buitenmuur moet op de fundering komen. Dus idd liggers inkorten dusdanig dat je je buitenmuur daar kwijt kan. En isolatie laten doorlopen naar beneden.
 

Taktijs

  • #5
Nee vandaar dus ook mijn vraag. Nu wil ik graag mijn buitenmuren zo dicht mogelijk tegen de erfgrens aanhebben. I.v.m. de gebruikte funderingskist ben ik al genoodzaakt om de muren iets naar binnen te zetten. Wellicht is het een optie om de balken aan de kopse kant te isoleren met PIR platen, en de buitenmuur aan de onderkant op foamglas te zetten, zoals getekend in deze schets:

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De buitenkant van de funderingskist vervangen door betonplex of een 1cm dikke EPS. Dan kan het buitenspouwblad gewoon op het beton staan. Dan heb je geen foamglas en extra PIR nodig en heb je geen koudebrug.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Aan de kant waar nog geen bebouwing staat de betonbalk 10 mm terughouden van de grens en na de stort de isolatie buitenschaal van de bekisting weghalen. Aan de andere kant een kist timmeren. Het gekozen bekisting systeem is niet goed toepasbaar.
Vergeet niet de liggers in te korten tot onder je binnenblad, anders is de kans groot dat je vochtdoorslag krijgt.
 

Taktijs

  • #8
In de bekisting staan ook al de heipalen. Als ik de "buitenbekisting" weghaal en vervang door een underlayment bekisting oid, die dichter op de erfgrens staat dan heb ik een fundering van 0.5m breed. Dat lijkt me ook weer niet de bedoeling. Los van het feit dat de gebruikte bekisting eigenlijk te kort schiet, zou mijn geschetste oplossing uitkomst bieden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Nee, je geschetste oplossing is niet goed.

Vraag aan je constructeur of de funderingsbalk verbreed kan worden.
 

Taktijs

  • #10
Jammer dat er geen oplossing voor dit probleem bestaat zonder de fundering te verplaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Die is er wel (bv. een geveldrager), maar het verbreden van de balk is de eenvoudigste oplossing.
 

Taktijs

  • #12
Nou de kogel is door de kerk, de fundering kan een stuk naar buiten geplaatst worden, dit gaat alleen dan wel ten koste van de isolatie aan de buitenkant van de fundering. Deze wordt vervangen door een underlayment plaat tijdens het storten. De fundering staat dan nagenoeg op de erfgrens. Wat ik me nog wel afvraag:
De buitenmuur wordt straks aan de buitenzijde op de fundering geplaatst. Dan komt er een laag isolatie, en dan mijn binnenmuur. De liggers worden ingekort en komen op de fundering te liggen, daar komt dan de druklaag op. Mijn vraag is, blijf ik dan geen koudebrug houden via de fundering naar de liggers naar de vloer?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Die liggers liggen maar met een klein oppervlak op de fundering. Die koudebrug is verwaarloosbaar.

De isolatie van de funderingsbalk heeft geen functie.
 

Taktijs

  • #14
De fundering is inmiddels gestort, eea ziet er goed uit. Nu ben ik bezig met het uitmeten van de broodjesvloer en loop ik tegen het volgende aan:

Het zwarte blok links stelt de huidige achtergevel voor, die er straks uitgaat, dan vervolgens de betonnen VBI liggers met broodjes ertussen, en het zwarte blok rechts is de fundering waar de nieuwe achtergevel straks opkomt. Zoals ik kan tellen heb ik aan 6 liggers voldoende, nu volgens de tekening raakt de funderingsbalk net de meest rechter betonnen ligger. Ik kan dus 5 rijen met broodjes kwijt, nu is mijn idee om rechts van de laatste ligger een dik blok met PS isolatie te leggen tot dezelfde hoogte als de broodjes en daaroverheen de betonlaag te storten, zoals het zwarte blok wat rechts in de volgende afbeelding is getekend:


Is dit een goede oplossing, of is hier een ander idee wellicht beter? Ik hoor het graag.
 

Taktijs

  • #15
Ik heb net nog wat anders bedacht. Ik kan natuurlijk ook de laatste laag broodjes omdraaien en inkorten, waardoor ik iets dergelijks krijg:

Wellicht is dat een beter idee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu