Ben me helemaal rot geschrokken

Daan100

  • #1
Woon in een drive- in woning bevat drie verdiepingen, deze heeft 4 exacte (dezelfde ? mod) kozijnen/gevels 2 voor en 2 achter .
Ik heb aan de voorkant 2 jaar geleden de kozijnen geschilderd met Onol
grondverf en afgelakt met Rubbol SB lak van sikkens.
De voorbehandeling : eerst ontvet, daarna goed geschuurd met de machine en met een schuurblokje, tevens weer ontvet.
Het hout en schilderwerk aan de binnenkant was nog in nieuwstaat.

Zaterdag jl was ik bezig met de gevels aan het schoonmaken, ik doe dit in huis aangezien de ramen naar binnen opengaan. Begonnen op de bovenste verdieping, voorkant slaapkamer gedeelte .
Toen ik hiermee klaar was heb ik het houtwerk aan de binnenkant afgenomen .

Ik kwam bij het raam en aan de onderkant van het kozijn (dus niet het raam) drukte ik met m`n duim het hout in :shock: ben een schraper wezen halen en heb al het zachte hout weggekrabt ik kwam tot 3 cm diep rot/poreus hout tegen over een lengte van 40 cm .
Heb een vriend gebeld die een eigen bouwbedrijfje heeft deze vond het ook vreemd, het is te repareren met een nieuw stuk hout in te verlijmen.(houtsoort meranti geel) met twee componenten . Bij het andere raam is alles ok , ook aan de achterkant van de woning is alles ok . Maar het raam precies eronder dus verdieping lager (keuken)zit ook die rot op dezelfde plek .

Ik twijfel nu of het aan de rubbol SB lak ligt die ik op het houtwerk buiten geschilderd heb ivm met minder vocht doorlatend.
Of ergens een lekkage via het scharnier van het raam aangezien precies de ramen zijn die onder elkaar zitten per verdieping.. (ramen zijn naar binnen draaiend.)

De pijlen op de foto gelden voor de binnenkant van het kozijn maar geeft een idee hoe deze kozijnen eruit zien .
helaas offline
 

Fiesiekus

  • #2
Een afsluitende laklaag over vochtig/nat hout heeft dramatische gevolgen. Het rot vrolijk verder onder de dichte verflaag en pas bij toeval (zoals in jouw geval) zie je de schade.
 

Daan100

  • #3
Welke verf aan de binnenkant ? en aan de buitenkant een schakel verf .
het beroerde is dat het weer vochtig is .
Beste is al de verf tot op het kale hout afkrabben en opnieuw beginnen?

wel vreemd dat de 2 rotte plekken precies onder dezelfde ramen zitten en nergens anders .
 

Daan100

  • #4
Kreeg net een tip om de onderkant van het uitstekende kozijn voor de waterkering de Rubbol SB lak over de volle lengte 10 cm eraf te krabben en alleen te gronden zodat eventueel vocht wat in het hout zit er uit kan.

Hoop dat het voldoende is kan ik in het begin van het voorjaar de boel opnieuw laten doen door een vakman.

Commentaar gaarne
 

Fiesiekus

  • #5
Het weer is er nu niet naar, maar je zou het beste inderdaad kunnen schoonschrapen en dan afwerken met een schakelverf/beits.
 

Daan100

  • #6
Dank je wel voor je reply :)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Ik heb ook eens een drijf-in woning bewoond. Heb toen een auto met buitenboordmotor moeten nemen.... :lol:

Sorry..dit moest er even uit...
 

Daan100

  • #8
:mrgreen: er zitten idd gaten in de gevels vroeg me af waar die voor waren , voor de roeispanen natuurlijk !
 

Fiesiekus

  • #9
Kan me overigens je onderwerptitel "Ben me helemaal rot geschrokken"goed voorstellen. Ik had dat toen ik het kozijn aan de buitenkant eens goed inspecteerde en ik een paar "bobbeltjes" ontdekte. Met enig gepeuter en gefrot, zat ik met m'n vinger bijna in de woonkamer :cry: .
 

Daan100

  • #10
Wat ik nog graag wil weten is wat voor een verf moet op het binnenkant van het hout ?
 

Fiesiekus

  • #11
Maakt niet zoveel uit, net wat je qua kleur en glans het mooist vind.
 

Daan100

  • #12
Ok maar bedoel meer een schakelverf of juist de rubbol SB etc
Heb begrepen dat verf aan de binnenkant net zo belangrijk is als aan de buitenkant.
 

Fiesiekus

  • #13
Dan zou ik daar een afsluitende verflaag plaatsen.

Enkel- of isolatieglas?
 

Daan100

  • #14
Dubbel HR glas
 

Red

  • #15
Je kan soms ook gewoon pech hebben. Ik heb zelf afgelopen jaar een kozijn moeten vervangen wat net 10 jaar oud was. American paine noemde men het. Niets dan ellende, het ene jaar alles grondig gerapeerd met 2k plamuur of nieuw stuk hout, het jaar erna stond er weer ergens anders een soort bruine 'negerzoen' achtige zwam op het hout.


Ik vraag me wel af hoe lang je hout zou moeten laten drogen wanneer het van binnen vochtig is? Stel je maakt het kaal en zet er een paar 1-2 lagen grond verf op, kan je dan 2 weken later aflakken of moet je het maanden (zomer) laten staan?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Dat is afhankelijk van de soort / merk grondverf: sommige kunnen met gemak 6 maanden overstaan alvorens af te lakken.

Vochtpercentage voor HH is max. 17 / 21%
 

Daan100

  • #17
In ieder geval heb ik het nu de onderdorpels laten repareren, er zijn zowel bovenste verdieping als de verdieping eronder 2 nieuwe balkjes hout in gekomen rode merantie deze zijn ingelijmt met 2 K , daarna alles uitlaten harden en opgeschuurd. Je ziet er geen klap van dat het gedaan is.Voor nu 2 lagen goede grondverf erop gezet van het bekende merk en in het voorjaar laat ik voor en achter opnieuw het hout helemaal kaal maken en opnieuw schilderen door deze man.

het viel me op dat de staanders van rode merantie waren en de onderdorpel van merantie geel :?: Maar zo`n complete gevel van de fabriek af dat zie je niet aangezien ze bij ons mergelwit gespoten geleverd werden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
U hoeft zich geen zorgen te maken, meranti is een verzamelnaam voor een aantal tropische loofhoutsoorten. In meranti kunt u zowel rode, gele, als donkerbruine varianten vinden.

Het voordeel van meranti t.o. merbau is dat merbau vaak in water oplosbare inhoudsstoffen heeft die kunnen gaan bloeden.
 

Red

  • #19
Kees de schilder schreef:
Vochtpercentage voor HH is max. 17 / 21%
Is dat te meten, of kun je stellen dat matig behandeld hout, bv na 3 weken zomers weer voldoende droog is (van binnen) zodat je het kunt gronden en aflakken, zonder vocht in te sluiten.

Ik vraag dit omdat ik noodgedwongen nieuwekozijnen een flink aantal maanden later pas kan afwerken dan de bedoeling was. De kozijnen staan vanaf de timmerfabriek in een dikke laag grondverf, deze wil ik in het voorjaar grondig gaan schuren, opnieuw gronden met alkyd en daarna 2x aflakken met hoogglans.

De mazzel die ik heb is dat de kozijnen overwegend uit de regen staan.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #20
1. Ja, met een vochtigheidsmeter. Druk de 2 pennen in het hout en lees de waarde op de schaal af. Water geleidt elec. uitstekend: des te meer vocht in het hout des te hoger de uitslag.

2. Fabrieksmatig gegronde kozijnen volgens kunt u enige tijd over laten staan ( ca. 3 a 4 maanden ).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu