Beluchting, ontluchting of ontspanningsleiding?

Dennishoek

  • #1


Hallo,

Dit is de situatie ongeveer bij mij thuis (huisje van 1948, badkamer met 2e toilet ergens in 2000 door vorige bewoner aangelegd op bestaand beneden systeem).
Vanaf het begin dat ik hier woon gebeurd het regelmatig dat de douchebak niet lekker leegloopt, met Crofty eens in de 4 weken gaat het wel redelijk. Als ik het bad leeg laat lopen als iemand staat te douchen loopt de douchebak bijna over. De toiletten lopen ook niet lekker vlot, duidelijk een vacuümprobleem.
Mijn vraag is: kan ik een ontluchtingsleiding (bruin) eerst naar beneden laten lopen om vervolgens door de gevel heen aan de regenafvoer te verbinden? en wat is een ontspanningsleiding precies, werkt deze ook als ik bijv. net onder het boven toilet een vereffening maak tot vlak boven het beneden toilet?
Omdat de badkamer helemaal afgewerkt was voordat ik de woning betrok heb ik weinig zin om deze ook nog te gaan verbouwen dus een leiding naar de zolder vanaf de standpijp is liever geen optie maar ik ben mij er terdege van bewust dat dit wel beter is. Als dit de enige oplossing zou zijn is dan een 32mm pijp voldoende en kan ik dan een beluchter zonder dakdoorvoer op zolder toepassen? ik heb geen problemen met leeggetrokken syphons en stank, het water loopt gewoon niet snel genoeg weg. Misschien is een beluchter op de syphon van de wasbak al afdoende?
Bijkomend nadeel is dat ik door de betegeling niet kan zien of de wastafel, bad en douchebak op 1 leiding zitten en of deze boven of onder het toilet zijn aangesloten, de WC beneden daarentegen ligt helemaal open en daar zou ik evt. bij de standpijp kunnen komen en via het gipsplafond in de gang bij de bepijping van de wasbak e.d., vandaar de oplossing met de bruine lijn.
Bedankt alvast.
 

Fiesiekus

  • #2
Kan die afbeelding wat groter/duidelijker? Overigens, als het probleem met een ontstoppingsmiddel tijdelijk helpt, is het dus een verstoppingsprobleem en geen be-/ontluchting.

Evt. kan je de nieuwe pijp vanaf de grondleiding aansluiten en omhoog laten gaan?
 

Dennishoek

  • #3
Bedankt voor je (snelle) reactie.
Hoe ik de afbeelding groter/duidelijker krijg op de site weet ik niet, ik kan hem mailen?
Met het ontstoppingsmiddel zal er waarschijnlijk e.e.a. opgelost worden waardoor er meer ruimte in de pijpen komt, er zit absoluut geen beluchting op nu vandaar dat ik denk dat dat het probleem is. Na het toevoegen van het ontstopmiddel wordt het iets beter maar zeker niet goed.
De nieuwe pijp vanaf de grondleiding omhoog trekken zou erg mooi zijn, moet dit onder of boven het toilet op de begane vloer? en kan deze dan bijv op de regenpijp of moet het een aparte beluchter of ontluchter zijn?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Je kan natuurlijk op het punt van de nieuwe leiding alvast een aansluiting maken, als dat het euvel verhelpt dan denk ik dat het met de door jou voorgestelde aansluititng wel gaat werken. Je moet allen voorkomen dat er water in de leiding komt want dan gaat hij werken als een sifon en dan heb je weer geen beluchting.

Werkt het niet dan sluit je de aansluiting weer af met een deksel.
 

Fiesiekus

  • #5
Dennishoek schreef:
De nieuwe pijp vanaf de grondleiding omhoog trekken zou erg mooi zijn, moet dit onder of boven het toilet op de begane vloer? en kan deze dan bijv op de regenpijp of moet het een aparte beluchter of ontluchter zijn?
Liefst eronder, maar uit je tekening kan ik niet duidelijk opmaken waar wat zit.

Ontluchten via de regenpijp kan heel goed, maar dan moet die HWA niet vlak bij een open raam uitkomen.
Frank schreef:
Je kan natuurlijk op het punt van de nieuwe leiding alvast een aansluiting maken, als dat het euvel verhelpt dan denk ik dat het met de door jou voorgestelde aansluititng wel gaat werken.
Dit is wel een goede test om te kijken of er een be-/ontluchtingsprobleem bestaat.
 

Jacovrie

  • #6
De tekening is inderdaad niet groot genoeg en dus niet goed te zien. Uit de omschrijving van het probleem is echter duidelijk op te maken dat het hier een ontluchtings probleem betreft en geen beluchtings probleem. Wanneer het toilet ook moeilijk leegloopt, is het zaak de ontluchtingsleiding achter deze aansluiting op te pakken. Daarbij uiteraard rekening houden met het ontluchten van de andere leidingen. Een buis van 32mm is aan de kleine kant voor het ontluchten van een toiletafvoer en douche en bad etc. Ontluchting via HWA is mogelijk, maar een aparte ontluchting is aan te bevelen. Een HWA kan eerder verstoppen en bij hevige regenval is er kans op problemen met de ontluchting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu