Beluchting/ontluchting en ventilatie combineren?

Biker

  • #1
Ik ga in de loop van dit jaar een badkamer maken op een deel van de bergzolder (1e verdieping)

er komt een dakkapel in, met raam, en onder de deur kan er voldoende lucht in debadkamer stromen.
nu wil ik boven de douche een buis 110 naar boven maken, met een twee standen buisventilator, zo naar boven het dak door.
nu komt de buis voor be/ontluchting, van de standleiding vrijwel naast deze afzuigbuis te lopen.

Kan/mag ik deze twee combineren? aangezien mn buisventilator de lucht naar buiten duwt, lijkt me niet dat ik stank overlast krijg in de badkamer, en de ontluching werkt ook gewoon, en mij lijkt dat eventuele beluchtinglucht, wel tegen die stroom in kan.

ik wil dan in de afzuigbuis zo hoog mogelijk de buisventilator plaatsen, en daarboven, de be/ontluchtingsbuis aankoppelen.


wat me wel een beetje een probleem lijkt is dat ik dan mn ventilator wel kontinu moet laten lopen, anders kan de ontluchtingslucht toch via de afzuigbuis in d ebadkamer komen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Heel slecht idee nooit combineren.

Je krijgt problemen met stank en een heel hoge luchtvochtigheid in je douche.
 

Fiesiekus

  • #3
De buis voor be/ontluchting hoeft niet door de pannen heen maar mag eindigen direct boven het dakbeschot. Het is dus niet zoveel extra moeite zo n separate be/ontluchtingbuis.

Over de ventilatie-opening boven de douche: er is hier op t forum wel eens gesteld dat dat voor snelle afkoeling van de persoon in de douche zorgt. Beter zou zijn, als de douche in de hoek staat, de afzuigfan in het midden van de badkamer. Minder waterdampafzuiging maar veel meer comfort (warmte tijdens en na t douchen), zie Waar mechanische ventilatie in badkamer
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De ventilator van een doucheruimte heeft niet zo'n grote capaciteit dat iemand het koud krijgt onder de douche.
Het is de meest effectieve plek en daar gaat het toch hoofdzakelijk om, wanneer de deur niet recht tegenover de douche zit is er al helemaal niets aan de hand met een koude luchtstroom.
 

Biker

  • #5
Fiesiekus schreef:
De buis voor be/ontluchting hoeft niet door de pannen heen maar mag eindigen direct boven het dakbeschot. Het is dus niet zoveel extra moeite zo'n separate be/ontluchtingbuis.

Over de ventilatie-opening boven de douche: er is hier op 't forum wel eens gesteld dat dat voor snelle afkoeling van de persoon in de douche zorgt. Beter zou zijn, als de douche in de hoek staat, de afzuigfan in het midden van de badkamer. Minder waterdampafzuiging maar veel meer comfort (warmte tijdens en na 't douchen), zie Waar mechanische ventilatie in badkamer
Ja ik zelf wel eens de vraag gesteld hier op het forum of, het geen tocht creëert als je m boven de douche plaatst. maar daar werd geopperd dat anders de lucht het vocht van de douche niet meeneem, aangezien de luchtstroom daar niet komt.

Dat be/ontluchting niet door de pannen hoeft was mij bekend.

Maar bij mijn vader gaan we komend voorjaar de badkamer opknappen, en deze heeft nu een be/ontluchtingsleiding lopen die in de schoorsteen op t dak uit komt (geen rookkanaal) en we daar ook een afzuigibuis willen plaatsen, dus we waren daar eigenlijk op het idee te komen omhet eventueel te combineren, anders komt er net naast de schoorsteen nog een pandoorvoer voor de afzuigbuis,

Maar ik bedenk net dat ik die natuurlijk om kan wisselen, dus de buis van de be/ontluchting op de zolder doormidden, en die doorvoeren tot net onder de pannen, en de afzuigingsbuis koppelen op de buis die door de schoorsteen gaat.
 

Jacovrie

  • #6
Er zijn speciale dakpannen waarop de ontluchting kan worden aangesloten. Is wat mij betreft aan te bevelen. Een combinatie van ontluchting/beluchting en ventilatie is sterk af te raden.
 

Biker

  • #7
Dat is mij bekend, maar ik vind twee van die dakpannen naast elkaar niet echt mooi, en het oog wil ook wat natuurlijk
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Nee van riool lucht in huis word je vrolijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu