Beluchting/ontluchting afvoer badkamer

ArnoldJudith

  • #1
Op de eerste verdieping van ons huis hebben wij een badkamer gemaakt die voorheen op de begane grond zat. de afvoeren hebben wij aangesloten op het bestaande systeem welke in de kruipruimte loopt.

De badkamer is volledig inpandig en beluchting van buitenaf is lastig. Wel hebben we een buis aangelegd voor de ventilatie.

Wij ontvangen wisselend advies mbt het beluchten en ontluchten van de afvoer.
Er is ons door de een verteld dat een ventiel onder de wastafel voor de beluchting voldoende is en ontluchting niet nodig is. Een ander geeft aan dat wij een 50 mm pijp naar buiten moeten aanleggen voor de ontluchting en beluchting.

Een schematisch overzicht van onze badkamer:



Wie kan ons verder helpen?
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zou 't eerst proberen met alleen een beluchter. Niet moeilijker maken dan striktnoodzakelijk, dus dat extra breekwerk tbv ontluchter.
 

Markus

  • #3
Een beluchter in de sifon van de wasbak lijkt mij in dit geval niet echt zinvol. De opstelling zoals ie nu is kan wel een probleem geven qua ont/beluchting. Het is jammer dat mensen druk gaan klussen en mooie badkamers maken maar dan zo'n essentieel onderdeel vergeten.

Ik zou kijken hoe het gaat, heb je een probleem probeer je een sifonbeluchter. Blijft het probleem zal je een beluchting moeten aanleggen. Als je dan toch moet, neem dan een 75 mm i.p.v. de 50.
Geluk ermee.
 

Fiesiekus

  • #4
Ik ken een sifonbeluchter eerlijk gezegd niet. Ik denk dat een (sifon) beluchter het beste bij het bad geplaatst kan worden, is effectiever dan bij wastafel.
 

Markus

  • #5
@fiesiekus: dat is correct, maar waarschijnlijk niet uitvoerbaar.
 

Fiesiekus

  • #6
Welke kan niet : de sifonbeluchter niet en/of ventieluitvoering niet ?
 

ArnoldJudith

  • #7
Hallo Fiesiekus en Markus,

Alvast hartelijk bedankt voor jullie snelle reactie. Op dit moment zijn we de badkamer aan het bouwen; de badkamermuren staan er en verder is alleen een betonvloer gestort (met uiteraard de afvoerleidingen erin verwerkt). Qua beluchting/ontluchting zitten we nog in een 'voorbereidende fase'.

Omdat de rest van het huis redelijk klaar is, proberen we zoveel mogelijk het doorbreken naar aangrenzende ruimtes te beperken, maar als het nodig is, dan kunnen we dus best een be- en ontluchtingspijp aanleggen.

Zoals Markus aangeeft; gaat onze voorkeur uit naar een zo simpel mogelijke oplossing, maar tegelijkertijd willen we voorkomen dat we straks als alles betegeld is nog moeten breken omdat we toch last hebben van het leegtrekken van de sifon (of kun je dan eenvoudig bij de sifon een beluchter plaatsen?) En hoe zit dat dan met de sifon van de douchedrain en het bad? Wat is overigens de beste plaats voor een ont/beluchtingspijp? Vlak voor je slaapkamerraam lijkt mij niet prettig... Onder de dakannen dan maar?

Groeten,
ArnoldJudith
 

Markus

  • #8
De positie van de uit/inlaat mag zoals je zegt niet onder een raam o.i.d. zitten. Deze wordt daarom in meeste gevallen door de dak omhoog gebracht zodat het boven alle ramen uitsteekt.

Bij een buis of sifonbeluchter gaat het dus alleen om het laten instromen van lucht. Het uitstromen gaat hier om begrijpelijke redenen niet gebeuren.

Het is even wat werk maar ik zou een beluchtingsleiding omhoog brengen vanaf het uiteinde van de 110 buis en deze door het dak heen voeren. Voer dit bij voorkeur uit in 75 mm maar bij beperkte lengte volstaat 50 mm ook wel.
Suc6
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik denk dat u met het doortrekken van de 110 mm leiding tot het dak geen probleem zult tegenkomen met be/ontluchten.
De leiding kan vernauwd worden naar 50 mm, liefst 75 mm zoals Markus al schreef.
 

ArnoldJudith

  • #10
Hallo Jan,

Bij een doorvoer door het dak zal de lengte van de be- en ontluchtingsbuis al gauw 6 meter bedragen. Kan een buis van rond 50 mm in dit geval gebruikt worden?

Bedankt!

Groeten,
ArnoldJudith
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat wordt wel erg krap, wanneer het mogelijk is zou ik dan toch voor de 75 mm gaan, 50 mm is natuurlijk beter dan niets.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu