Beluchting badkamer

Hanzel

  • #1
Net een topic gelezen dat helaas was gesloten. Daarom open ik er maar eentje. Mijn probleem is het volgende. (Huis 1961) Allereerst trekt mijn WC de sifon van het fonteintje leeg bij het doortrekken. (Begane grond) Gisteren toen ik het bad leeg liet lopen (1e verdieping) hoor je overal borrelen. Zelfs de WC begon met het aantrekken van lucht. Tot op een gegeven moment deze daarmee stopte en al het badwater in de WC (Begane grond) omhoog kwam. Lekker dweilen was het gevolg.

Eerst dacht ik aan een verstopping maar nu lees ik over de beluchting. Ik heb een bergzolder en kan nergens een pijp onder de dakpannen vinden als zijnde beluchter.

Kan ik in de badkamer onder het bad een beluchter plaatsen? EN is een extra sifon dan voldoende? Zodat het water niet daar omhoog kan komen maar wel lucht kan aantrekken. Of moet ik een 45 graden hoe met aftakking naar buiten maken ofzo?

Al jullie opmerkingen worden zeer gewaardeerd!
 

Jacovrie

  • #2
Vraag is of het altijd zo is geweest of dat het van de laatste tijd is? Het lijkt er namelijk op dat er toch sprake is van een (gedeeltelijke) verstopping, waardoor ook de ontluchting niet goed meer werkt. Er zal ergens een ontluchtingsbuis zitten die mogelijk verstopt is.

Voor wat betreft het leegtrekken van de sifoon fonteinbak. Wanneer dit altijd zo is geweest, zou ik een beluchting op de afvoerbuis van de fontein zetten. Desalniettemin denk ik toch dat er sprake is van een verstopping.
 

Hanzel

  • #3
Ik heb het huis sinds kort in eigendom (alhoewel 99% is nu nog van de bank). Die sifons trekt hij al sinds ik aan het klussen ben leeg. Wat betreft het bad dat durf ik niet te zeggen omdat ik tijdens het klussen niet echt gebruik heb gemaakt van het bad. Waas denk je dat de vertsopping zit? Het water loopt iig overal goed weg. Alleen de WC (Begane grond) doet er soms wat langer over, maar desalniettemin weinig probelemn.

Je hoort de sifons enzo wel "trekken"(lucht trekken). Kun je ergens bouwtekeningen vinden of hoe herken ik de beluchter?? Is dat gewoon een rioolbuis met uiteinde (zoals bv sifon en buisje van de wasmachine) Of zitten er nog speciale fratsen aan?

Weet iemand of je ergens bouwtekeingen icl. rioolaanleg ergens kunt krijgen. En is het niet makkelijker om zelf een nieuwe beluchter te maken?

In ieder geval bednkat voor de snelle reactie. Dit forum helpt de onwetende klusser met bruikbare tips! :D
 

Fiesiekus

  • #4
Afbeelding van een beluchtertje:


Hier een plaatje van een beluchter. Die kan je, zoals Jacovrie meldde het beste ergens bij het fonteintje plaatsen, of hogerop in de rioolinstallatie (beter). Het overstromen van het toilet voorkom je daar niet mee; dat wijst op een verstopping. Het vreemde is dat het toilet wel goed doorspoelt(?), maar het bad (met een veel kleiner debiet) dus de overstroming geeft?
 

Hanzel

  • #5
Juist het rare is dat zodra ik dus het bad laat leeg lopen (veel liters water) het beneden in de toilet enorm gaat borrelen. Er wordt er echt lucht aangetrokken. Dat houdt op een gegeven moment op en dan gaat het water in de toilet stijgen, met overstroming als gevolg... Bovendien worden alle sifons op de begane grond leeggetrokken... Dus ik dacht dat moet beluchting zijn!
 

Fiesiekus

  • #6
Is het mogelijk om globaal het verloop van de riolering te schetsen/uit te leggen? Wat gebeurt er na 3 x het toilet spoelen?
 

Hanzel

  • #7
Mm lastig, ik kan wel bedneken hoe eea zit maar echt weten doe ik het niet. Op je vraag over het doortrekken daar kom ik morgen op terig. Ik hang wel even de tuinslang in de wc om veel water te genereren!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Allereerst trekt mijn WC de sifon van het fonteintje leeg bij het doortrekken. (Begane grond) Gisteren toen ik het bad leeg liet lopen (1e verdieping) hoor je overal borrelen
Wat ik zelf denk is dat de liggende leiding last heeft van zo gename voor vulling, door dat deze verzakt is onder de vloer zodat hij de lucht toevoer afsluit.

Ook gaf je aan dat als bad leeg loopt dat het bij de wc pot omhoog komt.

Dus zit er iets van de wc naar gevel of verder gemeente riool daar kan de boel ook verzakt zijn.
Er hoefd nog geen verstopping te zijn maar het gebeurd straks wel kwestie van tijd.
Ook kunnen er in de riolering buiten ook boomwortels in zitten en dat kan wel een prop wezen wil je niet weten zo groot, die de leiding voor de helfd afsluit een zogename drempel.

Ik zou als ik u was een onstoppings bedrijf bellen en vragen als zei met een camera inspectie kunnen doen, hier staat alles op band/schijf en evt als riolering buiten is of het zit in gemeente riool heb je bewijs voor de gemeente.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hanzel schreef:
Weet iemand of je ergens bouwtekeingen icl. rioolaanleg ergens kunt krijgen.
Dit zou je evt eens bij de gemeente kunnen informeren.
 

Hanzel

  • #10
Hier ben ik weer met meer informatie. Op de tekening zie je de situatie zoals deze is. Een buis 32 mm komt vanaf de wc naar boven. Maakt een bochtje en vanaf dan zit er een stalen sifon aan het bad vast. Nu wil ik het volgende doen.... Bochtje verwijderen en vervangen door T-stuk bocht 45 graden. Daar een pijpje 32 (of 40mm) op en dan net onder de badrand een beluchter.

Verder ben ik in de tuin wezen graven en heb al 1 put gevonde die dicht is gemetseld met een stoeptegel. Die zal ik moeten openbreken. Alles is idd gresbuis. Deze lekt en zal ik sowieso weer moeten dichtmetselen. Volgens mijn buurman zit er ook even verderop nog een put, die ik nog moet zoeken.

Water stroomt beneden perfect weg. Bad overigens ook ervan uitgaande dat het een 32 mm pijpje is!

Zou die beluchter werken ?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Zoals je nu zegd loopt perfect weg dat kan maar je riolering kan dat water van bad niet aan.
Gres pijpen zijn gevoelig voor wortels.
Je moet die put open maken het kan een ouwe septietank wezen, maar je geeft aan dat gres buis lekt dus daar staat water in.
Je zei zit tegel op daar zit een syfon waar rommel op gevangen word.

Die beluchter van je onder bad slaagd meteen dicht om dat water hoger zit dan beluchter.
 

Hanzel

  • #12
Ook helder! Dankjewel. Ik heb buiten alles uitgegegraven en idd de gresbuizen gevonden. Ik weet nu ook wat het probleem is. Er zat een grote verstopping die ik heb verholpen. Omdat een week later weer alles was verstopt heb ik eea helemaal uitgegraven. Een gresbuis is maakt een flauwe bocht en is kapot. Ik wil deze vervangen door PVC.

nuiten het huis zit een put (gemetseld) en twee meter verder zit net op de erfgrens nog een put (beton) Daartussen zit gresbuis die ik wil vervangen. Moet deze waterpas staan of juist een beetje hellend richting erfgrens. Weet iemand of ik die gemetselde put kan vervangen door een betonnen en waar je die kunt kopen? Bij de bouwmarkt hebben ze ze in ieder geval niet. Indien je geen reclame mag maken volstaat een PBtje!

Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Heb je even een PB gestuurd
 

Fiesiekus

  • #14
Afhankelijk van het verloop van de nieuwe rioolpijp: kan het gemetselde putje weggelaten worden? Of wordt de sprong dan te groot? Ze werden (worden?) nog o.a. wel eens toegepast om grote verschillen op te vangen. Of om te ontstoppen.
 

Hanzel

  • #15
@Henk, dankjewel!

De ruimte van de put die net op de erfgrens staat en het pand is +- 3 meter. Dat moet kunnen lijkt me. Ik wil echter alleen het stuk tussen de twee putten vervangen en pas over een paar jaar het gedeelte onder het hele huis. Kun je pvc makkelijk aan gresbuis "knopen". Het leek me daarom wel hanig om die tweede put er ook in te laten zitten. Mochten jullie fotos willen dan kan ik die wel ff maken!

Grtz
 

Fiesiekus

  • #16
Ben wel benieuwd ja, hoe het er uit ziet. Ook 1 van het punt van verstopping?
 

Hanzel

  • #17
Hier zijn de foto's. Sowieso zit er GEEN beluchting in dit huis en dat moet ik dus nog maken!

Op deze foto zie je de put die aan de huiszijde zit: Het water komt van de regen van vandaag. Daaronder loopt een grebuis het huis in. Deze wil ik (nog) niet vervangen!


Deze foto is de grebuis die van de put huiszijde naar de put erfgrens loopt. Je ziet dat de grebuis is beschadigd. Daar zat (mijn inziens) ook elke keer de verstoppin. De gredbuis maakt daar nl. een flauwe bocht (45 graden?) omdat de putten niet evenwijdig aan elkaar liggen.




Hier zie je de grebuis vanaf de flauwe bocht tot aan de put erfgrens. Dit stuk incl. flauwe bocht wil ik vervangen.



De gemetselde put is niet in goede staat. Ik hoop dat je daar een standaard ei (PVC met schroefdop) in kan zetten die ik aan één kant aan de gresbuis vastmaakt die het huis ingaat en de andere kant aan de nieuwe PVC pijp die richting put erfzijde moet gaan. Dan kan nl. de gemetselde put weg. Weet je of je Gres makkelijk aan PVC kan "knopen". Anders laat ik de gemetselde put zitten nl. Er moet btw ook een hemelwaterafvoer ergens op worden aangesloten. Kan dat met een T stuk 45 graden op het stuk dat ipv de gresbuis komt?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
 

Fiesiekus

  • #18
Zier er inderdaad nogal verstoppingsgevoelig uit met die knikken. PVC op gres aansluiten: misschien heb je hier Aansluiting op ijzeren rioolpijp iets aan?

Niet dat ik er veel verstand van heb maar ik zou het putje vervangen door een ontstoppingsstuk (T met op pootje een schroefdeksel)
 

Hanzel

  • #19
Dankjewel! Ik las net in dit topic Aansluiten pvc afvoerbuis op loden hoofdbuis
dat je dus ook de pvc pijp 25 cm in de oude gresbuis kunt steken. Is dat niet veel slimmer om te doen? Ik zal morgen de binnenkant van die pijp eens opmeten. Dan sloop ik die put huiszijde eruit en vervanh ik door een T-stuk met schroefdop. Moet ik als ik de pijp er 25 cm in heb gestoken dit nog afkitten/bitumen?

Ik zal wat bochten moetn maken (die flauwe bocht waar ik eerder over schreef) Is dat erg?

En mag ik die hemelwaterafvoer en ook gewon vanaf boven op vastknopen?
 

Fiesiekus

  • #20
Ja is zeker makkelijker en met eeen bitumeuze kit afdichten. Maar als die PVC erin geschoven kan worden , heb je wel een opstaand randje, maar daar zal de spoeling wel overheen racen.

Verder geen problemen met je voorstellen. Die HWA, als 't kan met een T-45 graden aansluiten ; beter voor de doorstroming.

Suc6
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu