Beluchter/ontluchter

Dennis van de Geer

  • #1
Ik ben mijn badkamer aan het verbouwen en kwam tijdens het slopen het volgende tegen. :idea:

De in dit forum genoemde standpijp van 80 rond "staat" in ons huis niet. Vanuit de begane grond loopt er een pijp 50 naar boven. (deze komt wel met een verloop via 60 van 80 af) Boven aangekomen maakt deze pijp 3 aftakkingen: linksom naar de wastafel, rechtsom naar het bad (incl wasmachine) en bovenop zit een beluchter/ontluchter. (deze zat overigens onder het bad ingebouwd)

In de nieuwe situatie moet ik het volgende doen.
  1. Een afvoer voor het bad;
  2. Een afvoer voor de nog te plaatsen douche;
  3. Een afvoer voor de wastafel;
  4. Een afvoer voor de CV instalatie (weer een verdieping hoger);
  5. Een afvoer voor de wasmachine plaatsen;
  6. De beluchter plaatsen.
In de adviezen op dit forum en de links naar handige tips kan ik weinig vinden wat aansluit bij de situatie zoals ik die nu tegen kom.

Mijn gedachte is de volgende:

De standpijp helemaal doorleggen naar boven. Helemaal bovenin de ontluchting plaatsen. (in de CV ruimte! Kan dit ivm moerasgas of moet ik door het dak en in de buitenlucht uitkomen)
Vervolgens iets daaronder de aanluiting maken voor de CV.

In de badkamer één leiding langs alle componenten laten gaan. Bad, wastafel, wasmachine en vervolgens douche. Dit alles wil ik in de huidige maat 50 aansluiten.

Is dit een goede optie?

Zoniet wordt deze optie al beter wanneer ik de standleiding vergroot naar 80?

En nog niet dan graag handige oplossingen?

Overigens is ons huis van 1969 en vermoed ik dat de beluchting toen anders geregeld was dan nu. Of de bewoners voor mij zijn zich te buiten gaan aan onhandig doe het zelven (dit kom ik overigens wel op meer plekken in huis tegen.) :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De maten 60 en 80 mm hebben niets te maken met rioolafvoerpijp, ik ben bang dat het inderdaad onhandig klussen is geweest.

Ik durf in deze situatie geen advies te geven omdat er teveel onbekende factoren zijn, haal er een loodgieter bij voor advies en/of offerte dan weet u zeker dat de riolering goed aangelegd wordt.
 

Dennis van de Geer

  • #3
Jan,

Bedankt....

Ik vermoedde al dat er een onhandig klusser mij voor is gegaan.

Jij roept dat de diameter van de standpijp niets te maken heeft met de afvoer. Dit begrijp ik niet helemaal. Is het niet zo dat de diameter van de standpijp maakt welke hoeveelheid er afgevoerd kan worden en nog belangrijker hoeveel lucht er bij kan?

Ik moet nog even in de kruipruimte om exact te kijken wat de situatie is. Zo als het er nu naar uitziet heeft er origineel een 80mm pijp gezeten en is deze er uit ruimteoverwegingen uitrgehaald.

Groeten,

dennis
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
60 en 80 mm zijn hemelwaterafvoerpijp maten, voor de dakgoot dus. Riool is 75mm of 110mm bijvoorbeeld.
 

Dennis van de Geer

  • #5
Inmiddels even onder de vloer gekeken. Niet gekropen, maar even met de lamp op afstand.

De maten zijn: Standpijp is op dit moment 40 mm deze loopt op de beneden verdieping over in 75 mm waar hij de vloer in gaat. Vanaf daar loopt hij in de liggende rioolleiding die volgens mij (gok van zo'n 5 meter afstand) 110 is de leiding vanuit de WC is 125 en zag er op het ook iets dikker uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Gelukkig, dat zijn tenminste rioolafvoermaten, gezien de de verbindingen met hemelwaterafvoeren toch maar even de loodgieter er bij halen.
 

Dennis van de Geer

  • #7
Inmiddels heb ik de loodgieter er bij gehad.

Hij adviseert de standpijp minimaal 75 (liefst 110) te maken vervolgens per verdieping een hoofdleiding van 50 te maken waar ik vervolgens al het sanitair met 40 op aan kan sluiten. Voor de beluchting bleek er nog plek in de schoorsteen te zitten. Deze waren "vakkundig"dicht gepurd!

Allen in ieder geval bedankt voor jullie reacties!

Groeten,

Dennis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu