Belastbaarheid hellende constructie zonder gordingen

RiBo68

  • #1
Wij willen op onze zolder een vliering bouwen met daaronder 2 kamers.
De zolder heeft echter geen gordingen (woning gebouwd in 2005) en ik weet niet wat de belastbaarheid van de sporen zijn. Er zitten groene afdekplaten op, met nietjes bevestigd (ik gok op de sporen).
Het totale oppervlakte van de vliering die ontstaat is 16m2 (2,8 x 5,7) wanneer ik het geheel op circa 2,50 m hoog bevestig.
Voor extra ondersteuning (balk tegen plaatsen) zijn er wel aan weerzijde betonnenmuren(buitenmuren, 2 onder 1 kap woning, tradioneel model) en een dun wandje waartegen de CV en WTW zijn geplaatst.

Kan iemand mij adviseren over de belastbaarheid van de sporen.
En over de meest verstandige constructie. Zelf dacht ik aan het bevestigen van "klossen onder hoek" aan iedere spoor (circa om de 60 cm) aan weerzijden en daaraan waterpas balken. Aan die balken met metalen dragers de dwarsbalken bevestigen (die dan dus een lengte van 2,8 m hebben). Daarop OSD of underlayment, tussen het balkenframe de verlichting etc, en aan onderzijde (plafond kamers) afwerken met gipsplaten.

Wie kan me helpen? Graag ook voorbeeld berekeningen erbij voor diktes van balken etc. DANK!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is niet te beoordelen op afstand zonder de hele constructie te kennen, dan nog is het werk voor een constructeur die ter plaatste kan kijken en niet op afstand achter een beeldscherm.
 

RiBo68

  • #3
Beste JAN, dank voor reactie, maar met alle respect: het lijkt mij toch de bedoeling van dit forum om elkaar tips te geven, ipv te verwijzen naar een aannemer/constructeur.

Wellicht heeft iemand anders nog bruikbare tips?
 

Fiesiekus

  • #4
Hoe groot schat je het gewicht van de nieuwe constructie?
 

RiBo68

  • #5
Ik heb nog geen nauwkeurige indicatie. Balken moeten natuurlijk groot genoeg zijn (qua dikte, hoogte) met een lengte van 2,8 m.
Totale oppervlakte zal 16 m2 worden. Underlaymentplaten van 18mm dikte (122x244), maar gewicht weet ik niet per plaat.
Al met al gok ik een kilo of 2 a 3 per m2 = ruim gemeten een 50 kg aan materiaal. Daarbij natuurlijk nog de spullen die er op komen, het gewicht van een vlizotrap (120x60 en hoogte 280) en het zou prettig zijn als ik er zelf met mijn 80 kg ook niet doorheen zak... :D

De spullen zijn overigens niet echt zwaar, meer volume.
Kerstballen, lege verhuisdozen, lege koffers dat soort zaken.
 

StefanD

  • #6
Vergis je niet in het gewicht. Alleen de gipsplaten wegen al zo'n 7kg/m2, totaal dus 112KG. Neem hetzelfde voor de vloer, plus nog wat extra voor de balken en je zit al op 250KG. Dan ga je er zelf op staan, plus iemand die ook nog even wil kijken. Zit je al op 400KG. En dan zet je er nog volle koffers op, plus nog wat dozen met boeken die ook kwijt wilt...
Je zit dus zo boven de 500KG.
 

Fiesiekus

  • #7
Mijn vraag was er op gericht om te laten zien hoe moeilijk zoiets te beoordelen en te berekenen is.

Via een forum kan daar geen zinnig woord over gezegd worden; dat moet een constructeur ter plaatste beoordeeld en uitgerekend worden.

Het is nl. niet alleen dat je er niet doorheen zakt, maar de bestaande spanten moeten het ook allemaal kunnen verdragen.

En het is maar de vraag of een spantendak zoveel kan hebben al een gordingenkap.

Kortom, werk voor een deskundige die ter plaatste e.e.a. beoordeelt; zie antwoord Jan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een sporenkap wordt zo uitgerekend dat ie net zijn eigen gewicht en de normale belastingen kan hebben. Er wordt nooit rekening gehouden met een toekomstige vloer oid. Overdimensionering komt bijna niet meer voor omdat er zo economisch gebouwd wordt.

Dus een vliering bevestigen aan een sporenkap kan niet! Enig alternatief is een nieuwe constructie maken die de krachten afvoert naar bv. de verdiepingsvloer. Maar die moet constructief gecontroleerd worden. Dus zo de vorige beantwoorders :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Beste JAN, dank voor reactie, maar met alle respect: het lijkt mij toch de bedoeling van dit forum om elkaar tips te geven, ipv te verwijzen naar een aannemer/constructeur.
Op dit forum geven we ook tips die niet iedereen leuk vindt, uit de vraagstelling blijkt al dat u eigenlijk niet goed weet waar u mee bezig bent.
De bovenstaande adviezen worden niet gegeven om u te pesten maar om u te behoeden voor ellende.
 

RiBo68

  • #10
Dat snap ik, maar voordat het zover is toch eerst eens vragen aan anderen. Het is dan wat teleurstellend als eerste reactie is: ga naar constructeur (zeker omdat u dat antwoord vaker geeft op dit forum).
Desalnietemin, dank voor uw tijd en advies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Graag gedaan, succes.
 

RiBo68

  • #12
Jan, dank. Was niet onvriendelijk bedoeld, ik wilde uitsluitend wat meer tips ontvangen. Inmiddels is de ontwikkelingsmaatschappij van de oorspronkelijke bouwer geweest (wie weet meer van de constructie dan de ontwerpers?).
Inderdaad, zoals ik al vermoede, geen dragende constructie (was reden van mijn oorspronkelijke vraag).
Wel mogelijk om constructie te maken met een dragendframe er onder (U-constructie met staanders op de grond) en om de 60 cm dragers aan de betonnenmuren. Afstand tussen de muren is 5.70 meter, dus te ver om in 1 keer te overbruggen. "muur" komt op circa 3 meter van 1 zijde (en dus bijna op de helft).
Heeft u een indicatie of berekenwijze om uit te rekenen welke maat de balken en staanders moeten hebben?
Dank
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik kan daar geen concreet antwoord op geven, iemand die een ietsje pietsje verstand heeft van bouwen betekent niet dat iemand op afstand een constructie kan berekenen.
U zult dus toch een berekening moeten laten maken.


P.S. Ik heb het niet als onvriendelijk beschouwd.
 

RiBo68

  • #14
Ok, helder.
Ik heb wel eens formules gezien (maar kan ze nu niet terugvinden) voor overspanningen, kracht/m2 etc. Dat is eigenlijk waar ik naar zoek.
Na je eventuele antwoord mag je dit onderwerp voor mij afsluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu