Bekleden MDF

Riebroek

  • #1
Dit heb ik ooit eens gezien bij iemand, maar ik weet niet meer hoe het heet. Wie kan me helpen hoe dit spul heet?

Ik heb ooit eens een timmerman bezig gezien, die maakte een meubel van MDF. Daarna werd het bekleed met een soort fineer.
Dit spul was vrij dik, erg hard en werd geleverd als een grote rol (het is dus wel zo dun dat je het nog enigszins kan oprollen). Hij liet me toen een doosje zit met allerlei stalen er in, je kunt dit spul werkelijk in alle soorten dessins kopen, tientallen soorten hout en zo, zelfs carbonlook en aluminium.
Het werd met een contactlijm op het MDF geplakt en het was zo hard dat het met een bovenfrees moest worden ingekort. Het resultaat zag er er geweldig uit! Hij had een soort kersenhoutdessin gebruikt en het zag er echt superduur uit. Hij zei dat dit spul wel vrij duur was maar in verhouding met echt kersenhout natuurlijk niet!

Wie weet hoe dit spul heet? Ik kan het op internet nergens vinden.
En eventueel een goede leverancier?
Bedankt alvast voor de hulp!!!

Vincent
 

Flappy

  • #2
Hoi Riebroek,

Dit heet HPL, je zult het niet in de bouwmarkt vinden dus je zult op zoek moeten naar een platenleverancier die ook aan particuliern verkoop doet.

Gr.
 

Riebroek

  • #3
Hoi Flappy,

Bedankt, dit was het inderdaad.
Dat dit niet in de bouwmarkt te verkrijgen is wist ik al. Het is op internet trouwens heel makkelijk te bestellen, ook voor particulieren bijvoorbeeld op *****

Vincent
 

H@ns

  • #4
Wel altijd aan twee zijden beplakken!
 

Riebroek

  • #5
Hoi,

Is dat tegen het kromtrekken?
 

Flappy

  • #6
Inderdaad voornamlijk MDF dient aan beide zijde het zelfde bewerkt te worden zelfs al ga je het alleen maar schilderen.

:D tenzij je een rond tv meubel wilt, dan is dit de makkelijke manier :D
 

Riebroek

  • #7
Whaha....een rond TV meubel lijkt me niks!

Ok, goeie tip dan! Daar leer ik tenminste iets van.
 

Mark Paauw

  • #8
Het is inderdaad prachtig wat je allemaal kunt maken met HPL. Maar het is wel een materiaal met een gebruiksaanwijzing.

Zoals al aangegeven moet je altijd tegen plakken. Dat kan met een zgn. backing board. Dat is goedkoper, maar net zo dik als de tegenplaat.

Het afwerken van de kopse kanten e.d. is echt een lastig werkje.
Het verlijmen kan het beste onder druk/warmte gebeuren.
Het zagen van de platen als ze verlijmd zijn geeft snel splinters.

Ik weet natuurlijk niet hoe handig je bent. Maar ik zou het niet zelf gaan doen. Als je toch zelf aan de slag wilt bestel dan geplakte platen die je zelf verder af gaat werken. Maar laat je echt goed adviseren. Een interierbouwer bijvoorbeeld lijkt me de aangewezen persoon hiervoor. Of een levenarcier die ook aan particulieren levert.

Ik ga er vaak maar van uit, dat als de bouwmarkt het niet heeft, en de proff. handel wel, dat vaak betekent dat de verwerking meer iets voor een proff. is... :?
 

Mark Paauw

  • #9
Een interierbouwer ken ik eigenlijk zelf ook niet. Moet zijn :oops: interieurbouwer
 

Mark Paauw

  • #10
Beste Riebroek,

Schiet me zojuist nog iets binnen:

In de handel zijn ook HPL platen die een kleurkoppeling kennen met gemelamineerd spaanplaat. Alle staande delen (zijwanden, achterwand)kun je ook prima uitvoeren in dit materiaal. De liggende delen bekleed je met (krasvast) HPL.

Je meubel zal veel goedkoper worden en de kleur/dessin is exact gelijk.

Succes!
 

Riebroek

  • #11
Hoi Mark,

Bedankt voor je reacties.
Ik ben gewoon een handige doe het zelver, maar het belangrijkste is dat ik niet bang ben. Als ik ergens aan begin wil het wel eens mis gaan, maar ik ben wel een volhouder en dan begin ik weer totdat ik het kan.

Dus als ik het goed begrijp kun je die platen in bepaalde maten kopen, op maat zagen, in elkaar zetten en dan de zichtbare delen beplakken en afwerken. Wat bedoel je met liggende delen? Alleen de horizontale vlakken? Hoe zit het dan met de zijkanten?

Ik ben momenteel overigens bezig mijn Huiskamer in Sketchup na te tekenen, daarna ga ik met het definitieve ontwerp beginnen.

Vincent
 

Mark Paauw

  • #12
Hoi Riebroek,

Alles dat verticaal is heeft veelminder te lijden en hoeft dus niet zo krasvast te zijn. Spaanplaat voldoet dan prima. Ook het zagen hiervan moet weer voorzichtig gebeuren, anders gaat het splinteren. De liggende delen kun je dan beter in HPL uitvoeren. Let hierbij wel op dat je echt een kleurkoppeling hebt, anders krijg je een kleur die erbij past, en wordt je eindresultaat niet top.

Het loont zeker de moeite om eerst een kleur uit te zoeken en vervolgens te kijken in welke maten die kleur te krijgen is. Je hebt merken die 305x120 cm. produceren, maar een ander heeft 410x130 als standaard maat. HPL wordt ook veel gebruikt in de deurenindustrie en die werken weer met 215x100. Als je de maat weet, kun je de maten van je meubel daarop aanpassen. Anders moet je een hele plaat kopen voor een klein stukje......

De kopse kanten van het spaanplaat werk je af met een kantstrook (gelijmd = met strijkbout of glas = zelf lijmen).

Veel succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu