Beits droogt slecht of nauwelijks

Buitje

  • #1
Hoe komt het, dat de beits (normale beits, merk mag ik denk ik niet noemen) die ik toepas op mijn hardhouten tuinpalen niet of heel slecht wil drogen.
Overigens, ook het gewone hout heeft hier last van. En merkwaardig genopeg droogt een lichte kleur veel slechter dan een donkerder kleur. :shock:

En oh ja, ik gebruik van die beits de mengmachine versie.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Water- of terpentine gedragen?
 

Buitje

  • #3
Terpentine.
Oh ja, en ik zal er meteen bij vermelden, dat ik m'n hout (17 meter schutting 3x beitsen en een tuinhuis 3x3 meter) niet ontvet heb. Bij zo'n hoeveelheid begin je daar niet snel aan, denk ik.
Ik heb overigens ook met een technisch mannetje van het beitsmerk contact gehad,en die vroeg dat. Op zijn verzoek heb ik toch een aantal planken ontvet met oplosser, maar het maakt he-le-maal niets uit.

Nu zijn de planken overigens wel droog, dat duurde een dag of 3, 4 (het merk claimt stofdroog na een uur !!). Maar de grote problemen zitten nu bij de hardhouten palen. Ook hier heb ik een stuk van een paal ontvet, en ook hier: het maakt hel-le-maal niets uit.

Verdere info is nog, dat de palen dus hardhout zijn, al het andere hout is geïmpregneerd. Maar, ik had ook nog een gewoon balkje liggen, gewoon vuren, niet geïmpregneerd, en ook hier: dezelfde resultaten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Stofdroog na 1 uur ...bij een temperatuur van?

Hardhout moet u inderdaad ontvetten met thinner. Daarbij speelt de laagdikte en de temperatuur een rol bij de droging. Gezien het vrij gesloten oppervlak kan het langer duren eer dat de beits volledig droog is, enkele dagen is geen uitzondering.
 

Buitje

  • #5
Temperatuur? Nou ja, denk aan de laatste 2, 3 maanden. De palen aan de laatste week, ze staan nu in m'n schuur.

Thinner? OK,ik heb op dat proefstuk oplosser gebruikt. Ik zal eens thinner gebruiken, en zal je het resultaat laten weten. Overigens droogt de ene paal veel beter dan de ander.
 

Buitje

  • #6
Kees, nog even dit: Mocht het met thinner wel goed gaan, dan voel ik hem al aankomen: helemaal overnieuw beginnen. Of is er nog hoop voor me dat het met de palen op den duur (weken? maanden?) toch nog goed komt?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Uiteindelijk zal de beits toch drogen. Ik zal u niet lastig vallen met polymeerketens, maar deze zullen als film overblijven omdat het hier fysische droging betreft.
 

Buitje

  • #8
Mja, en waarschijnlijk niet een goede hechting, vermoed ik? Want ja, helemaal opnieuw beginnen..... er is geen beginnen aan, vrees ik, want ik denk dat ik de palen dan heloemaal schoon zal moeten poetsen/schuren?

Kees, ik heb geen thinner in huis, morgen ik zal je in de loop van de komende dagen laten weten of het beter is gegaan.
Ik ga nu nog even een stapel planken beitsen.... :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu