Behoorlijke lekkage in onze badkamer

IJsselstein

  • #1
Hallo klusservrienden,

Na lange tijd door familie omstandigheden uit de running te zijn geweest (hier op het forum) ben ik er weer. Nog steeds een lekkage in de badkamer. Het water loopt (liep) met zo'n 6 - 10 liter per 24 uur naar beneden, alwaar ik het in de wc op kon vangen.

Ik kon niets vinden en heb de verzekering ingeschakeld. Die liet mij een aannemer inschakelen. Ik denk ik haal zelf alvast de douchkraan eraf. Kraan eraf, doppen erin en waterdruk er weer op. Dat scheelde gelijk bijna al het lekkende water! Er kwamen nog twee druppels per minuut naar beneden. De afgelopen dagen zijn we op een korte vakantie geweest. Daarom heb ik de hoofdkraan maar dichtgezet, je weet maar nooit...

Kom ik terug, zet ik het water er weer op en blijkt het niet meer te lekken. Dus toch de aansluiting van kraan op S koppelingen op de muurplaat...? Had ik bijna de badkamer open laten breken (gelukkig durfde ik het zelf niet aan, anders had ik 'em nu openliggen.

Maar nu het herstel. Ik weet wat er aan de hand is. De plaat tussen de twee muurplaten is met een bout te strak aan de muur gezet, zodat de beide aansluitingen heel iets naar voren komen - en dus niet meer netjes recht zitten. S koppelingen erin draaien lukt wel. Kraan erop draaien kan wel, maar het zit niet echt lekker.

Schroefdraad pakt goed, maar nadat het echt vast gedraaid is zit het een beetje scheef. En daar is de lek waarschijnlijk door ontstaan. Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik deze kraan goed waterdicht kan aansluiten? Is het wat om 'lijm' te gebruiken die ik zag liggen bij de bouwmarkt i.p.v. hennep? Is er een andere oplossing?

Gerard
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
U bedoeld dat de koppeling van het kraanhuis niet recht op de S koppeling past?

De pakking ring die er tussen zit kan het verschil van scheefstand niet overbruggen?

We horen het wel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De beste oplossing is het opnieuw plaatsen van de aansluiting maar dat is zonder hak en breekwerk niet mogelijk, ook het uithakken van de muurplaten zelf en proberen bij te buigen is geen goede oplossing.

In eerste instantie is het te proberen met het in één vlak vijlen van de S-koppelingen en de kraan opnieuw te monteren met rubber ringen.
 

Gerrit

  • #4
Wat wel eens wil lukken is het volgende: Haal bij een loodgieter een paar stukken dikwandige buis met opgesneden draad 1/2" en draai die in de muurplaten.
Je ziet nu goed hoe scheef ze staan. Probeer dan met gepast geweld de buizen recht te zetten en evenwijdig.

Sukses
 

IJsselstein

  • #5
Vandaag heb ik de kraan opnieuw gemonteerd. Met pasta en hennep. Aansluiten verliep allemaal heel soepel, niets aan de hand. Kraan zit er ook mooi recht op (zonder het probleem van de vorige keer...).
Tien minuten na het aansluiten liep het water alweer de wc in. Weer lek dus. Hoe kan dat nu?

Kraan eraf en doppen erin, niet lek. Kraan eraan - wel lek. Iemand een idee?

Gerard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Misschien een haarscheurtje in de muurplaat, door het indraaien van de s-bochten kan de verbinding iets uitzetten en gaan lekken.
 

IJsselstein

  • #7
Hier is een plaatje om het wat te verduidelijken. (ik hoop dat het lukt)


De zwarte lijnen zijn de leidingen. De leidingen naar wastafel en naar toilet beneden zitten in de vloer en onder de douchebak. Zoals je kunt zien zijn er diverse gesoldeerde verbindingen. Vanuit de wc beneden kan ik door een 'luchtgat' zien tot bovenkant van de rode lijn. Als ik de kraan demonteer en doppen erin zet is alles droog. Als ik de kraan monteer loopt het water langs de rode lijn. (deze leidingen zitten in een koof).

Jan denkt nu aan een haarscheurtje in de muurplaat. Ik denk zelf nog aan een haarscheurtje in de soldering van muurplaat op leiding. Waar zou het let nog meer kunnen zitten?? En, stel dat het een haarscheurtje is in de soldering - kan ik opnieuw solderen door de muurplaat te verhitten terwijl de tegels op 1/2 cm afstand zitten? De muurplaat zit ook zo'n 1/2 cm dieper dan de tegeloppervlakte...

Wie heeft er nog ideeën?

Gerard (de klussende ambtenaar die het even niet meer ziet zitten)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Solderen met de tegels erom is eigelijk niet te doen.
Je moet de tegels en leiding dan tot 350 graden opstoken dat lukt niet.

Ik zou de tegels rond de muurlpaat verwijderen muurplaat opkappen, even uithuilen en op nieuw beginnen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een haarscheurtje in een soldering lekt ook wanneer de muurplaten afgedopt zijn, dit lijkt me de oorzaak dus niet.
Ik blijf de muurplaat verdenken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Hoi IJsselstein,

Misschien een gietfoutje (een klein gaatje) in een S koppeling deze dus weer demonteren en heel goed controleren?
Aansluiting waar de wartel (in de wartel)mee aan de kraan zit (inbusbout) zit die goed vast?
(Die messing bus die dus in het kraanhuis zit geschroefd waar de pakkingring tegen drukt zit die goed vast?)

Het kan een heel klein probleempje zijn waar het water langs stroomt.

Er zit tussen de kraan en de S koppeling toch geen hennep of tape maar alleen een rubber pakkingring?

Als u de rozetten niet monteert maar alleen de kraan ziet u dan langs de koppelingen die normaal achter de rozetten zitten ook water lekken?

Moet toch zo iets dergelijks zijn?

sucses ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu