Behangen muur die geverfd is met?

Bemcath

  • #1
Tja, een jaar studenten in je huis en je komt onverwachte situaties tegen:

In een slaapkamer zijn de muren geverfd. Ik zou niet weten of het met acryl/alkyd/latex is gedaan. Het is op de kale muur gedaan die gemaakt is van gibo blokken. Een gedeelte van een muur is goudkleurig en gezien structuur (typische druipers) zou dit met een spuitbus gedaan kunnen zijn.

Is er iets waarmee ik kan voorbehandelen en gewoon behangen? Of zou ik alles kaal moeten schuren? :shock:
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U moet de opgebrachte (spuitbus) verf zoveel als mogelijk afschuren. Daarna kunt u de muur voorsauzen met verdunde muurverf die voldoende dekt. Schuur vooral de gladde oppervlakken, want daar heeft u met muurverf het minste grip.

Daarna kunt u behangen.
 

Mechas79

  • #3
Beste Bemcath,

Het is ook mogelijk dat het geen spuitbus verf is maar gewoon metallics verf.Deze is vaak net zo dun als een lak en bij te dik opzetten krijg je ook druipers. Moet wel zeggen dat velen spuitbus systemen vaker goedkoper zijn dan de muurverf versie, dus voor studenten wat meer aannemelijker.
Om dit te verifieren moet u kijken of u naast die druipers, ook enige vorm van banen ziet. Als het zo is dan is de kans groot dat het muurverf is en zo zijnde is waarschijnlijk de hecting tussen deze en de Gibo blokken niet goed als genoemde studenten de wand niet eerst hebben geimpregneerd (kosten besparend). Hierdoor krijg je teveel spannings verschillen waardoor in een latere stadium de lak of verflaag naar beneden kan donderen. Als je ergens nog de verf/lak van de muur kan afkrabben en de gibo bloken kan wrijven met je vinger en kijken of je vinger wit wordt door poeder of niet. Als het wel zo is, dan zijn de gibo bloken niet voorbehandeld.
 

Tiho

  • #4
Dus nog steeds schuren?
 

Mechas79

  • #5
Als het metallics muurverf is die op een geimpregneerde muur zit, dan kan je overheen met latex zonder problemen en dan evt behangen als dat de wens is maar als Bemcath daar niet helemaal zeker van is dan zou ik de advies van Kees volgen.

Wat ik wel zou doen als Bemcath de wand schuurd, wel daarna kijken of de wand zuigend is of niet, want als je met een latex over een poederige ondergrond gaat sauzen zonder eerst te impregneren en daarna gaat behangen, heb je kans dat als ooit de behaang wordt overgeschildeerd, de spanningen te groot worden waardoor behang + latex ondergrond naar beneden komen.

gr
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Even een praktijk truc om te voorkomen dat u de gehele muur voor niets gaat impregneren: De plantenspuit.

Ontstof de muur en spuit met een plantenspuit op sproeistand de geschuurde plekken: zij ze binnen een paar minuten verdwenen dan kunt u voorstrijken ( impregneren is onder behang niet nodig: glasvezel plakken wij bijvoorbeeld weg op een ondergrond van 15% verdunde muurverf in de kleur van de deklaag op het glasvezel om donkere vlekken in de ondergrond, bijvoorbeeld donkere muurverf, te maskeren).


Loopt het water direct van de muur dan moet u niet gaan voorstrijken of impregneren: de ondergrond is dan voldoende verzadigd.
 

Bemcath

  • #7
Nee, geen metallics muurverf: Er zijn geen banen te bekennen en de druipers hebben zo'n rondje er omheen wat door de drijfgas van de spuitbus komt. Het is een beetje raar en water vormt ook allemaal druppeltjes als het erop komt. Ik ga deze muur sowieso kaal schuren en voorbehandelen.

Ik heb gekrabt met een mesje en onder ieder muurtje komt poeder vandaan. Waarschijnlijk is er dus niet voorbehandeld.

Mechas79 zegt dat als ik het behang ooit over wil schilderen, er dan spanningsverschil ontstaat waardoor het hele zaakje eraf kan komen.

Betekent dat dat ik nu wel gewoon zou kunnen behangen? Of komt het behang er sowieso vanaf dan? Want ik ben mijn woning verkoopklaar aan het maken. Dus het is niet zo belangrijk of ik het over 10 jaar nog over kan schilderen. (of is dat asociaal?)

plantenspuittest: 1 muur zuigt nog behoorlijk en 1 muur is na 4 minuten nog vochtig.

(overigens heb ik vliesbehang met plaksel wat op de muur moet)
 

Mechas79

  • #8
Bemcath
Het behang + ondergrond verf zou evt. naar beneden kunnen komen, op het moment dat u eerst 1 laag verdunde muurverf aanbrengt op een zuigende muur zonder voorbehandeling die u vervolgens zou voorzien van behang en later weer muurverf die schrobvast is.

Nu is het zo, dat schilders op zuigende ondergronden die voorzien worden van behang, niet impregneren maar dat durf ik niet met zekerheid te bevestigen, is iets wat Kees even zou moeten verifiëren.
Dit is iets waar de praktijk dus Kees antwoord op kan geven.

Succes met uw nieuwe woning.

Gr

:)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Inderdaad. Poederende ondergronden fixeren we wel, zuigende strijken we voor met verdunde muurverf in de kleur van de uiteindelijke deklaag.

Er bestaan echter voorstrijkmiddelen die beide doen. Ze zetten de ondergrond vast en heffen de zuiging grotendeels op.

Als u gaat behangen op de zoals u schrijft poederende ondergrond, dan moet u die eerst fixeren, want behangen op een poederende ondergrond is een ramp.

Hoe bepaalt u of de ondergrond poedert? Niet alleen door er met uw finger overheen te strijken: hiervoor hebben we de plakbandproef.

Neem een stuk tape en plak deze op de muur. Trek de tap eraf. Zit er poeder op de tape dan moet u fixeren. En natuurlijk zorgvuldig ontstoffen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu