Behandeling watervast multiplex

Fwalraven

  • #1
Hallo,

Ik wil van watervast multiplex, 18 mm, een paar boeiplaten maken.
Platen zijn nog onbehandeld.
Waar kan ik deze het beste mee behandelen, buiten beits, gronden en lakken?
Moeten nog zo,n 10 jaar mee. Dan zullen ze wel weer verwijderd moeten worden ivm asbest golfplaten die dan ook verwijderd moeten zijn.

Frans
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U dient eerst de zaagkanten en kopse zijden met een kantensealer te behandelen. 2 x grondverven kan ook. Daarna 1 x geheel aflakken met een zijde- of hoogglansverf.

Beitsen van wv multiplex is ongebruikelijk maar kan wel. Gebruik dan een transparante kantensealer. Beits heeft een behoorlijk kortere onderhoudsinterval dan hoogglans afwerking. U dient daarna minstens 3 tot 5 lagen beits aan te brengen om een behoorlijke duurzaamheid te verkrijgen.
 

Fwalraven

  • #3
Bedankt,

Duidelijk.
 

Pigion

  • #4
Beitsen kan wel, doch na 10 jaar begint het verval van de multiplex plaat, speciaal op de zon-kant. De vezeltjes van de buitenste laag breken op. wij hadden 60 meter multiplex aan ons huis, netjes gebeitst met een transparante beits van een gerenommeerde firma. Inmiddels alles vervangen door Western Red Cedar delen. We vonden bovendien de multiplex delen erg "doods". Na 3 x overschilderen met transparante beits zie je weinig meer van de nerf.
Daarom gewoon schilderen met b.v. high solid verf of b.v. rabat delen plaatsen.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu