Beglazingskit bijvullen tijdens kitten

Barnhoorn

  • #1
Als ik beglazingskit ga aanbrengen spuit ik dat in de naad met het kitpistool. Vervolgens breng ik het verder aan met de vinger of met een spatel. Beiden eerst in in zeepsop gedoopt tegen het plakken.

Het komt wel eens voor dat hierna blijkt dat er toch niet genoeg beglazingskit is aangebracht om een mooie kitnaad te krijgen. Op dat moment is de kitrand al in aanraking geweest met het zeepsop bij het uitsmeren. Mag je daaroverheen dan nog een nieuwe kitlaag aanbrengen om deze vervolgens opnieuw met vinger/spatel/zeepsop af te werken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Liever niet, - waar dient die afmesvloesistof / zeepsop ook al weer voor. Was dat niet om hechting te voorkomen op glas, vingers en gereedschap? - maar na droging opnieuw kit aanbrengen is ook geen optie.

Daarom: breng altijd ruim kit aan in de te vullen ruimte. Vervolgens spuit u afmesvloeistof over de kit en mest u af met een plamuurmes. Het is gen bezwaar als u met een zeepsopvinger de finishing-touch aanbrengt.

Als u ziet dat er niet overal genoeg kit is aangebracht dat brengt u dit alsnog aan en benat u dit opnieuw voordat u afmest.

Als u dit goed doet loopt de afgemeste kit direct van het plamuurmes ( omdat het niet hecht)

Overigens gebruik ik een houten spatel. Maar ook speciale rubbers zijn mogelijk.
 

Barnhoorn

  • #3
Dat gevoel had ik inderdaad ook, maar desondanks schrijft u:

Als u ziet dat er niet overal genoeg kit is aangebracht dat brengt u dit alsnog aan en benat u dit opnieuw voordat u afmest.

Dat is wat ik bedoel maar in de eerste zin raadt u dat af. Begrijp ik goed dat u dit bedoeld als het echt niet anders kan, maar liever niet?

Kunt u wat uitgebreider het afmessen met een plamuurmes uitleggen, hoe je dat precies doet?
 

Bouwknots

  • #4
Elke glaszetter waar ik mee gewerkt heb, en ik zelf ook, gebruiken windowseal en messen het droog af.

Als je nat afmest en het is niet goed gegaan (zoals bij jou) kit uitsnijden daar waar nodig en opnieuw kitten. De kit moet tot de beglazingsband komen en met "bijkitten" gaat dat niet lukken maar vul je slechts de gaten aan de oppervlakte.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Op het moment dat u de constatering maakt brengt u de ontbrekende kit alsnog aan, maar u begrijpt dat dit geen ideale situatie is omdat er al ( in uw geval ) zeepsop over de kit is aangebracht. Deze werkt als isolator.

Afmessen doet u met 2 plamuurmessen die absoluut schoon moeten zijn. Na het volzetten met kit sproeit u de afmesvloestof over de kit. Vervolgens steekt u de overtollige kit weg in een vloeiende beweging. Het moeilijkste is hierbij de stand ( dus de hoek waaronder u de kit afmest) van het mes niet te veranderen.

De liggende kitzoom ( in vakjargon: topafdichting) in de onderregel dient u afwaterend af te messen, dus onder een hoek die gelijk ligt met de afschuining van de glaslat.

Hiermee voorkomt u dat er water ( en dus vuil en aanslag ) op de kitzoom blijft staan.

Het netjes en strak kitten ( zonder plakband ) is een ervaringskwestie, dus bovenstaande moet u als richtlijn zien. Er zijn "kittelateurs" die de kit droog afmessen en een superstrakke kitzoom kunnen leggen. Gaat u ervanuit dat deze mensen heel wat jaren ervaring hebben.
 

Fiestaboyke

  • #6
Ik ben zelf ook glazenplaatster en wij gebruiken daar idd ook gewoon water met zeepsop voor hoor, kan je nadat het opgedroogd is ook gewoon over kitten .... zelf gebruik ik gewoon een beetje spuug en dan met de vinger erover, klinkt mss vies voor jullie maar is een vele propere oplossing dan met zeepsop e.d. te gaan werken
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
:denk: spuug.... lekker met pindakaas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu