Beginnersvraag: wel/niet 'n buis door een stenen schoorsteen

Karin58

  • #1
We willen graag op een bestaand rookkanaal een allesbrander of een houtkachel aansluiten. Het bestaande rookkanaal heeft een gat boven in de schouw in de huiskamer en loopt loodrecht ongeveer 6 meter naar boven. Zover we dat kunnen zien is het hele kanaal gemetseld. Boven op het dak komt het uit op een schoorsteen.
Ons huis is uit 1907. Wij hebben dat kanaal nog nooit gebruikt. De vorige bewoners hebben het waarschijnlijk voor een gaskachel wel gebruikt (er liep een gasleiding naar toe toen we dit huis kochten). En we denken dat het in oorspronkelijk een open haard was (of hadden ze toen al gas?)

Is het nodig dat we een pijp door die schoorsteen trekken. En zo ja, moet die dan dubbelwandig zijn? Moeten er ook korrels omheen?
Is dit iets wat goed zelf te doen is?

Beginnersvragen, dat is duidelijk.
Iedere hulp is (dus) van harte welkom.
 

Johanl

  • #2
Hallo.
Naar de leeftijd van de woning ,zou je er van uit kunnen gaan dat er vroeger een kolen kachel op gestookt is. Dus zal een hout kachel op het bestaande kanaal geen probleem moeten geven. Maar ik zou het kanaal even laten testen ,door een schoorsteenveeg bedrijf,of een zaak die de houtkachel gaat leveren. Dan ben je met de brand verzekering ook gedekt. Sucses JohanL
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Normaal gesproken is er waarschijnlijk hout of kolen op gestookt, en daarna gas.vroeger werd een schoorsteen een stukje gemetseld ,en daarna met een veger met cement dicht gesmeerd en glad gemaakt [vertinnen] .het roet van kolen of hout trekt daar in,door het stoken van gas laat in de loop der jaren de oude roet laag en vertin laag los, met dan kans op kleine lekkages. dus zoals Johan zei is het beter om de boel goed te controleren. ga dan eerst zien wat de mogelijkheden zijn mocht het kanaal al lek wezen , dus niet eerst een kachel kopen en later blijkt dat een evt voering die nodig is voor de kachel er niet doorheen past.het is dus niet altijd nodig, soms wordt het uit voorzorg gedaan. de buis er doorheen hoeft op zich niet dubbel gewikkeld te zijn, maar hangt ook weer van meerdere dingen af, bij een beroet kanaal of bv tegen een buitengevel is het verstandig om er wel korrels om heen te doen hoe warmer je kanaal hoe beter de trek, en dan ook minder roet vorming. een enkelwandige buis liever altijd isoleren .dit is voor iemand die een beetje handig is wel zelf te doen, hou er wel rekening mee dat sommige buis richting gevoelig is, en dat vooral dubbel gewikkelde buis gemakkelijk kan beschadigen met inzetten. en als er meer vragen zijn horen we het graag.
 

Karin58

  • #4
Wat een pracht uitvinding zo'n forum! Heel erg edankt JohanI en GDelea voor de info en de tips. Zo te horen weten jullie precies waar jullie het over hebben.
Niet eerst een kachel kopen, da's een goede tip! Ik wist niet dat dat zo nauw luistert en dat je niet elke kachel maar gewoon aan dit kanaal kan zetten, dus bedankt voor de waarschuwing En laten controleren ook vanwege de verzekering is ook een goede.

Ik ga nog even door met vragen als jullie het niet erg vinden.
Is er niet een manier om zelf te controleren of de bestaande schoorsteenpijp nog goed is? (ik denk als ik het aan een bedrijf vraag dat ze eerst gaan kijken en dan toch sowieso gaan zeggen dat ik beter voor de zekerheid een buis kan plaatsen) of moet ik voor de verzekering altijd een of ander keurmerkbedrijf hebben laten controleren. En moeten die dan ook nog een keer controleren als de evt. pijp er door ons in gezet is?
Hoe controleer je zoiets zelf? Onder zit een gat van 15 cm ongeveer en boven op het dak staat een gemetselde schoorsteen met daarop een stenen pijpje van ook ongeveer 15 cm diameter. Je kunt niet echt veel zien dus.
Een enkelwandige buis altijd isoleren, zijn dat dan die korrels? En wat bedoel je precies met richtingsgevoelig?
Hoe wordt zo'n buis eigenlijk bevestigd in het bestaande kanaal (Het is recht naar beneden dus ik stel me voor dat je hem eigenlijk zo recht er in kunt laten zakken en dan overal er omheen die korrels zodat ie recht blijft staan(?) of zit ie echt met afstandhouders of vastgeschroefd of zoiets?

En misschien mag ik dat niet vragen, maar bestaat er een keurmerk voor dit soort bedrijven en weten jullie misschien een betrouwbare?
 

Johanl

  • #5
Halo.
De meeste schoorsteenveeg bedrijven zijn gecertificeerd,dus dat zit wel goed. En houtkachel zaken zijn ook wel zo kundig dat ze je goed kunnen adviseren.Dus even in de goudengids kijken. Een flexibele buis en korrels zou ik afraden. Heb zelf al mee gemaakt dat ze met de jaren door de hitte gaan verteren,en dan wil je niet weten wat een rommel je van de korrels hebt.Als het kanaal goed gemetseld is,zodat je het ieder jaar goed kan laten vegen,zou ik het na inspectie gewoon zo gebruiken.Gr JohanL
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
In de Gouden Gids. :P
Ze vond nou juist de zaken met de computer oplossen zo geweldig.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Als je geen korrels neemt ,dan zo ie zo dubbel gewikkeld .rvs wordt eerder aaangevreten door corrosie als door de hitte vandaar de korrels om condensatie aan de buitenkant van de buis en opvreten van het rvs te voorkomen. evt zou je de korrels aan kunnen maken met een slappe cement zonder kalk ,want ook dat vreet rvs op .roet is aggresief houdt daar rekening mee . ook sommige allesbranders waarbij je de buis roodgloend zou kunnen stoken zijn bij constant hoge temperaturen, minder geschikt.
 

Johanl

  • #8
Hallo.
Het probleem in een bestaand kanaal is,dat je er wel een flexibele buis in kan krijgen.maar je kan hem rondom niet goed aanvullen met de korrels. Want de korrels moeten gemengd worden met cement en water,om er een vaste massa van te maken. Maar hoe krijg je dat van een hoogte van 6 meter goed aangesloten om de buis heen. Droog en ongemengd zal nog wel lukken ,maar o wee als de buis het eens begeefd,dan zit je met de troep. En een dubbel wandige buis is eigenlijk alleen een optie in een nieuw situatie,want die krijg je helemaal niet in een bestaand kanaal.Dus laat maar even naar het kanaal kijken of het geschikt is voor een houtkachel.Gr JohanL
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Ik heb het dan niet over dubbelwandig maar dubbel gewikkeld flexibel[ gladde binnenpijp] elk voordeel heeft ook weer een nadeel .rvs is dus niet zo ideaal als de meeste mensen denken,je moet het meer zien als een nood oplossing een nieuw kanaal door de oude heen als het nodig is.zonder al teveel brekerij.
 

Wouts

  • #10
Inderdaad dubbelwandig flexibel voor een houtkachel.

Een gesloten systeem (gas) kan ook nog op het kanaal worden aangesloten. Heb je ook nog extra veel rendement van de haard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu