Beeldhouwen

Knijn

  • #1
Hoi allemaal,

Nou weet ik niet of ik hier goed zit met mijn vraag, maar ik neem aan dat houtbewerken gewoon houtbewerken is, en het dus niets uitmaakt voor welk doeleinde je het wil gebruiken.

Ik wil graag een beeldje maken, ongeveer een cm of 10 lang en 5 cm breed.
Ik wil er graag ronde vormen in verwerken, het niet te duur maken, en het gewoon helemaal zelf thuis kunnen doen, met simpele materialen (als dat mogelijk is he).

Wat voor hout kan ik hier het beste voor gebruiken?
Wat voor materialen (gereedschap)?
De uiteindelijke bedoeling is dat het een ketting wordt, ik weet niet of ik dan ergens rekening mee moet houden wat betreft de bewerking van het hout?

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen, ik weet dat het wss een stomme vraag is of het hier niet thuishoort, maar kan iemand me aub verder helpen??

M.v.g.,

R.
 

Pepjo

  • #2
Regel 1: Een vraag is nooit stom

Regel 2: Gebruik eerst eens een zoekmachine op internet, bijvoorbeeld Google.
Gebruik de term "houtsnijden" en je zult een schat aan informatie vinden.

Succes.
 

Toon

  • #3
Wat voor hout je moet gebruiken ligt er aan wat voor kleur en uitstraling je wilt hebben. Ik denk wel dat je aan de wat duurdere houtsoorten moet denken.

Verder als gereedschap zal je een aantal beitels en gutsen nodig hebben in verschillende maten.

Succes!
 

H@ns

  • #4
Hout:
Lindenhout werd veel gebruikt voor snijwerk vanwege de fijne structuur en makkelijk te snijden eigenschap. Alle paarden uit de ouderwetse kermis draaimolen zijn van lindehout (lindenhout?)

Linden is licht van kleur, wit-geelachtig

Peren is een hele fijne soort om in te snijden, ook erg fijn van structuur en licht, niet te hard maar wel sterk.

Peren is donker warm rood tot geelachtig rood van kleur. Peren is geweldig goed te beitsen met kleurstofbeits omdat het maar een hele vage tekening heeft. 16e eeuwse meubels werden vaak van peren gekookt in zwarte beits gemaakt om zo het kostbare Ebben na te bootsen.

Beuken wil ook wel maar is erg hard! Gestoomd beuken is oranje achtig van kleur en effen van kleur en tekening. Ongestoomd beuken is wit tot licht geel en kan soms rode/oranje strepen vertonen vanwege een valse kern (beukenhout vormt normaal geen kernhout maar bij aantasting soms wel)

Eiken werd heel veel gebruikt voor religieuze beelden in kerken in de gotiek (die overigens oorsprongkelijk allemaal beschilderd waren). Eiken is hard, hard en vooral erg hard! maar redelijk te snijden zolang het homogeen is en geen noesten bevat. Kleur zal wel bekend zijn.

Kastanje (tamme) is een beetje als eiken, ook qua kleur maar veel minder hard.

Noten tenslotte en dan vooral noten uit de balkan is een erg makkelijk te snijden soort, veel kleuren maar in hoofdzaak bruin, paarsig en soms grijs. Zwaar en sterk hout, minder hard dan eiken en beuken.

Het belangrijkst is wel dat je een stuk neemt dat mooi homogeen van structuur is, rechte draad, geen noesten, geen kruisdraad of kleurverschillen (duidt namelijk meestal op verschil in hardheid en structuur)
De meeste soorten voldoen prima maar een aantal absoluut niet, Bubinga bijvoorbeeld.

Voor gereedschap kun je het best naar een winkel in Utrecht die daar zeer uitgebreid in gesorteerd is en goed advies geeft, zoek even op de woorden baptist, houtsnijden en gereedschap.
Succes.
 

Pcv

  • #5
Probeer het ook eens met steen. Bij de betere hobbywinkel kun je speksteen kopen. Speksteen is een verzamelnaam voor verschillende zachte soorten steen die meestal met gereedschap voor hout (raspen, vijlen en gutsen) te bewerken zijn.
Googelen met het het woord speksteen levert ook diverse leveranciers op.

Succes en groet, Pieter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu