Bauknecht WA Symphony 1200 code F 13

GvanHal

  • #1
Goedemiddag,

Wij hebben een Bauknecht wasmachine type WA Symphony 1200, NC-nummer 12NC-8583 208 12000. Vanochtend draaide ik een wasje, maar toen ik boven ging kijken was het water niet weggespoeld en bleken de stoppen doorgeslagen te zijn.

Nadat ik de stroom weer ingeschakeld had, gaf de machine code "P" en "F" aan. Uit de gebruiksaanwijzing blijkt dat er een storing zou moeten zitten in de afvoer. Daarop heb ik de afvoer doorgeblazen (zonder veel problemen). Vervolgens alles weer ingeschakeld en het programma "spoelen centrifugeren" gestart.

In de eerste plaats bleeg voortdurend het indicatielampje branden dat de deur nog open was. Na enkele minuten kreeg ik de foutcode "F" en "13" door. Volgens de gebruiksaanwijzing een "electrische storing"; ergens anders op deze site is te lezen dat er iets kapot is aan het waterdistributiesysteem in de wasmiddellade.

Wie kan mij vertellen wat er kapot is en hoe het gerepareerd kan worden (kan je dat zelf doen of moet je daarvoor een installateur benaderen?). Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Jaap van Hal en
Willemien Blank.
 

Wittenico

  • #2
Als je het bovenblad er af haalt dan zie je aan de rechterzijde van de zeepbak een motortje zitten waar 2 blauwe draadjes op zitten. Dit ding is dan kapot.
 

GvanHal

  • #3
Beste Wittenico,

Op de eerste plaats ontzettend bedankt voor uw snelle reactie. Ik ben meteen daarna aan de slag gegaan. Ik heb het motortje inmiddels eruit gehaald, maar deze blijkt niet kapot te zijn.

Mijn zwager heeft dezelfde wasmachine en het motortje daar weer ingezet en daar werkte het motortje prima. Vervolgens thuis weer opnieuw geinstalleerd en weer de code "F" en "13". Kan het misschien ook aan iets anders liggen? Alvast bedankt voor uw moeite.

Met vriendelijke groet,
Jaap van Hal en
Willemien Blank.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een voorlopig antwoord van beslist niet zo n kei in witgoed als Wittenico, want ik weet niet wanneer hij weer beschikbaar is.

Als ik in de servicedoc kijk, betekent de foutcode F13: Water distributor failure.
Het betreffende motortje is aangegeven als: distributor actuator, en bedient via een overbrengings-systeem de "nozzle", die bovenop/in de zeepbak zit.

Het systeem werkt, denk ik, hetzelfde als aangegeven in Waterafgifte probleem met een Bauknecht Symphony 1200, echter dan bediend door een motortje i.p.v. een touwtje.

Mijn conclusie is dat de machine geen signaal krijgt dat de motor de actuator bediend heeft. Misschien een schakelaartje die dat moet voelen en defect is, of m.i. waarschijnlijker, een een of ander klepje dat vastgekoekt zit door de zeep?

Misschien kun je alvast hiernaar kijken, het moet toch wel iets met dat gedeelte te maken hebben.

En anders wachten tot Wittenico weer beschikbaar is...
 

Wittenico

  • #5
Klusidee Kees schreef:
Mijn conclusie is dat de machine geen signaal krijgt dat de motor de actuator bediend heeft. Misschien een schakelaartje die dat moet voelen en defect is, of m.i. waarschijnlijker, een een of ander klepje dat vastgekoekt zit door de zeep?
Misschien kun je alvast hiernaar kijken, het moet toch wel iets met dat gedeelte te maken hebben.
Ik denk dat je zeker naar het punt moet kijken wat Kees heeft aangegeven.
 

GvanHal

  • #6
Beste Kees en Wittenico,

Bedankt voor jullie advies. Ik ben weer in de wasautomaat geklommen. Alle klepjes zijn echter helemaal schoon en ik kan niet ontdekken dat er ergens een defecte schakelaar zit.

Overigens blijkt dat de motor helemaal niets doet als je een wasprogramma draait. Zou het zo kunnen zin dat de motor geen signaal c.q. stroom krijgt, terwijl alle led's wel branden op de voorkant van de wasmachine?
 

Wittenico

  • #7
Welke motor bedoel je nu? Het kan ook zijn dat de koolborstel op zijn, kijk deze ook even na!
 

GvanHal

  • #8
Beste Wittenico,

Bedankt voor uw reactie. Sorry voor de onduidelijkheid. Met motor bedoel ik de "distributor actuator". Ik begrijp dat ik me verkeerd heb uitgedrukt en dat dit tot verwarring kan leiden (ik had eigenlijk willen schrijven motortje).

Ik heb evenwel niet de indruk dat de koolborstels kapot zijn; alles brandt en alles zou normaal moeten functioneren; als je de machine naar een programma draait, zou zij vrij snel water moeten pakken,maar er gebeurt drie minuten gewoon niets en dan geeft ze de code "F" en "13". Nogmaals bedankt voor het meedenken.

Groeten,
Jaap van Hal.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb even op het schema gekeken: er zit aan de hoofdprint een motortje (MDS - distributor motor), dat via een triac op de hoofdprint aangestuurd wordt, met naar ik vermoed, gewoon 230 V.

En er zit een schakelcontact (SDS - switch distrbution) dat weer terug gaat naar de print.

Naar mijn mening zou het als volgt moeten werken:
Op het moment dat het programma het nodig vindt om naar de andere zeepbak over te schakelen, laat hij het motortje lopen, tot het contact gemaakt, of juist verbroken wordt. Vindt binnen een bepaalde tijd niet de juiste schakeling plaats, dan krijg je de foutmelding F13.

Kun je zien of dat motortje draait? Want het zou er dan op neer moeten komen, dat het motortje aangestuurd moet worden, om de juiste zeepbak te openen.

Het kan zijn dat óf zijn dat het motortje geen spanning krijgt als hij moet draaien, of dat hij wel draait maar verderop iets fout gaat. Is zo via de PC moeilijk vast te stellen. :wink:

Anders moet er toch iemand met ervaring bij komen die een en ander meet, eventueel met behulp van het testprogramma.
 

GvanHal

  • #10
Beste Kees,

Op de eerste plaats nogmaals bedankt voor het meedenken. Ik waardeer dit enorm. Nu wat betreft de opmerkingen die u hebt gemaakt. Voor zover ik kan nagaan geeft het motortje geen krimp.

Toen ik het motortje bij de wasmachine van mijn zwager plaatste, draaide een soort ovaal instrument boven op het motortje, waardoor een palletje omsloeg.

In mijn geval draait het hele motortje niet en doet het ook geen poging daartoe (en zoals gezegd in de wasmachine van mijn zwager draait het gewoon). Alvast bedankt voor het meedenken.

Groeten,
Jaap van Hal.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dan blijft er logischerwijze maar weinig over: de bedrading (incl. connector) van de printplaat naar het motortje en de aansturing op de printplaat zelf.

Bedrading zou je nog kunnen controleren, het zijn tenslotte maar twee draden. Ohms doormeten bijvoorbeeld. Eerst het motortje los doormeten (6 kOhm), dan de verbindingen, van printplaat-aansluiting tot aan motorconnector. Dan ook met de motor erin, als je er dan nog bij kunt om het te meten.

Tja en dan zou de betreffende triac ook defect kunnen zijn, maar welke dat is, en of je die los kunt vervangen weet ik niet. De witgoedmonteurs vervangen in zo'n geval meestal de hele printplaat.

Verder zou ik het niet weten... ik denk zelf dat de aansturing van de print niet meer werkt.

Succes!
 

GvanHal

  • #12
Beste Kees,

Wederom bedankt voor uw antwoord. Helaas heb ik geen meetapparatuur bij mij.

De twee blauwe draadjes en de contactschoentjes zien er op zich als nieuw uit. Misschien dat er inderdaad iets kapot is aan de printplaat. Mijn conclusie is dan ook dat ik er maar het beste een monteur naar kan laten kijken.

Rest mij verder niets anders dan u en Wittenico ontzettend te bedanken voor uw reacties en de tijd die u aan mij hebt willen besteden. Het was voor mij een bijzonder leerzame zoektocht (maar helaas zonder het probleem te hebben opgelost; wel veel nieuwe dingen over de wasmachine geleerd).

Met vriendelijke groet,
Jaap van Hal.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Jammer dat het niet gelukt is!

Horen we nog even, wat het nu precies was?
Daar hebben anderen misschien weer wat aan.

Groetjes,

Kees
 

GvanHal

  • #14
Beste Kees,

Vanmiddag is de monteur geweest en die constateerde dat de print was doorgebrand. Hij kon niet met zekerheid vaststellen wat hiervan de oorzaak was geweest.

Waarschijnlijk was een niet goed functionerend contact in het slot van de deur aanleiding voor kortsluiting, waardoor de print is doorgebrand. Een nieuwe print van een bijna zes jaar oude wasmachine is dan toch weer zo'n slordige € 230,=.

Daarenboven waren de kogellagers ook aan vervanging toe en wellicht zouden de koolborstels ook vernieuwd moeten worden. Al met al is dat voor ons een overweging om ons te orienteren op een andere wasmachine.

De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat de monteur zei dat Bauknecht een regeling kent dat het bedrag van de reparatie niet boven de € 275,= uitkomt (een soort hardheidsclausule).

Nogmaals bedankt voor alle moeite en tips.

Met vriendelijke groet,
Jaap van Hal.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Bedankt voor je berichtje, en alvast succes bij de aanschaf van de nieuwe machine.

Groetjes,

Kees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu