Bauknecht onderdeel defect door botsing in wasmachine

Tjlmink

  • #1
Bauknecht WA Stuttgart 1400 WS met servicenummer 8583 161 12000

Onze wasmachine Bauknecht heeft een botsing gehad: de trommel is tegen de printplaat van de timer geslagen en daarbij is een onderdeel gelanceerd geworden. Als gevolg hiervan wil geen enkel wasprogramma meer aanvangen.

Ik kan het zelf wel repareren maar moet dan weten welk onderdeel hier gezeten heeft. De Whirlpool importeur weigert mij deze informatie te verstrekken. :cry:

De onderstaande foto's laten zien waar het onderdeel heeft gezeten. Wie wil voor mij de bovenplaat van zijn Bauknecht WA Stuttgart verwijderen (2 schroeven aan de achterzijde) en in de machine gaan kijken?

Wat ik nodig heb is een beschrijving van het SMD-componentje en de opgedrukte aanduiding ervan. Een foto maken van de componentzijde van de printplaat en die opsturen zou nog mooier zijn, want dan kan ik met zekerheid uitzoeken welk soort onderdeel hier hoort te zitten.

Mega dank voor wie deze moeite neemt.







 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De grote vraag is, lijkt me, wat die botsing veroorzaakt heeft. Want indien een van de de trommelarmen afgebroken is of een andere ingrijpende storing heeft plaatsgevonden, is het de vraag of dit nog zinnig te repareren is.

Dan is het nog de vraag of dat er af geslagen componentje het enige is dat defect is. De hele printplaat heeft een opdoffer gehad, en waarschijnlijk is er op het moment van botsing ook nog een sluiting naar massa geweest.

Ik kan me het wel voorstellen, hoor dat je het wilt proberen. Want als het alleen dat ene component is en je kunt de waarde/functie achterhalen, is het een centenkwestie, mits je een vervangend onderdeel kunt krijgen en insolderen. Het zal een weerstand, diode, condensator oid zijn...

Op schema's en daaruit (printafbeelding) de component bepalen, zolas vroeger bij TV schema's, hoef je niet te rekenen. Van elektronische modules worden door vrijwel enkele fabrikant gegevens of schema's verstrekt. Het is altijd gewoon de gehele module vervangen...

Een gewone gebruiker zal zijn machine denk ik niet openschroeven. Je hoop is gevestigd op een specialist witgoed, die toevallig zo'n printplaat heeft liggen...
 

Co de Witgoedman

  • #3
Helaas, ik heb gekeken in mijn voorraad en heb zo'n klok zelf niet liggen en kan ook geen indicatie geven wat het was. Gezien de klok zal er meer aan de hand zijn, voordat de trommel tegen de klok aan komt is er echt wel wat aan de hand.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
En, bedacht ik mij later, er is nog een bijkomend probleem.

Besturings printplaten hebben vaak diverse uitvoeringen/producties.

Aan de buitenkant en qua functie doen zij exact hetzelfde, maar in de loop der tijd is de printplaat door-ontwikkeld, en zitten de componenten op printplaten uit verschillende bouwjaren op totaal andere plekken.

Heb je dus een machine van hetzelfde nummer en wellicht zelfs zelfde productienummer, dan is dat nog geen garantie, dat de betreffende printplaat identiek is opgebouwd. En dus die componenten overeenkomen!
 

Tjlmink

  • #5
Hallo Co en Kees,

Het is prettig om te lezen dat jullie zo meedenken over dit onderwerp en mij voeden met afwegingen over de oorzaak, mogelijke gevolgschade en eventuele problemen met de reparatie. Hierover het volgende:
  • Ik heb de dempers van de trommel strakker afgesteld om te voorkomen dat hetzelfde opnieuw kan gebeuren;
  • Het is een punt van de betonrand geweest (die bij deze machine rondom de vulopening is aangebracht; aan de voorzijde van de trommel dus) die de printplaat in de rechteronderhoek heeft geraakt en het ene onderdeel heeft losgeslagen.
    De halfronde afdruk daarvan is te zien op de meest gedetailleerde foto. Zo te zien (visueel dus) heeft de print geen verdere schade opgelopen. Er bestaat een kans dat de 2 printsporen die ook geraakt zijn, schade in andere componenten heeft veroorzaakt.
    Gelukkig ben ik een electronica hobbyist en kan wel het een en ander zelf nameten en herstellen.
Het geraakte onderdeel is meest waarschijnlijk een weerstand naar de basis van een transistor; deze transistor stuurt de gate van een triac waarmee de klokmotor wordt gevoed. De Igt daarvan is 5mA en dat gegeven stelt mij in staat om de goede werking van dit stukje van de print te controleren.

Ik zou zelfs wat kunnen experimenteren om de weerstandswaarde te benaderen (van hoog naar laag of vice versa, afhankelijk van de positie van de weerstand t.o.v. de transistor) maar liever loop ik geen risico en probeer eerst de waarde van het ontbrekende componentje te weten te komen.

Natuurlijk besef ik dat zo'n reparatie nooit in het veld zal worden uitgevoerd maar wellicht wel in een werkplaats. Jullie als ervaren monteurs: is er echt nergens een schema te verkrijgen van deze print?

De triac voor de klokmotor (Z0127MA) is van ST microelectronics en gezien de Europese basis van Whirlpool zal er niet snel een verandering komen in het Europese onderonsje voor de componenten. De kans dat het stukje aandrijving van de klokmotor vaak veranderingen ondergaat in diverse productieseries, acht ik niet erg groot.

Daarom aan jullie ook de volgende vraag: in welke andere modellen van Bauknecht (of gelijke modellen onder een andere merknaam van Whirlpool) zouden kunnen zijn uitgerust met dezelfde timer?

Ik kan natuurlijk de gemakkelijke (en dure) weg kiezen van vervanging van de timer maar het is voor mij een uitdaging zelf mijn huishoudelijke apparatuur aan de gang te houden. Tenslotte is deze wasmachine net 5 jaar oud en de moeite waard om met wat tijd en een paar euros te trachten te repareren.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groetjes, Dick Mink.
 

Co de Witgoedman

  • #6
Helaas, schema's van deze klokken zijn niet voorhanden, laat staan een componentenlijst. In mijn eigen voorraad komt deze klok niet voor.

Ik zou naar een weerstand zoeken die een identieke transistor aanstuurt voor de juiste waarde.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het beste is om te proberen het betreffende stukje "schema" vanaf de printplaat te herleiden, zodat je inderdaad weet, van waar naar waar die (vermoedelijke) weerstand leidt.

Dat is een lastige klus, en al helemaal bij zo'n geminiaturiseerde printplaat!
 

Tjlmink

  • #8
Hallo Kees en Co,

Met het weekend achter de rug en zonder reacties van bezoekers, werd het tijd om zelf een oplossing te vinden voor mijn wasmachine probleem.

Vanaf de print een deel van de schakeling herleidt en vastgesteld dat hier een triac met een Igt van 5mA wordt aangestuurd met 5V TTL. De wet van ohm opgezocht :lol: en toegepast met als uitkomst een waarde van 1kΩ. Een weerstand van deze waarde werd op de plaats van het ontbrekende onderdeel gesoldeerd.

Altijd een spannend moment om de machine na een ingreep in te schakelen. Ik kan stellen dat hier de logica en een beetje durf beloond zijn geworden: de machine werkt weer als vanouds. De was-achterstand is inmiddels weggewerkt en de totale reparatiekosten zijn tot € 1,95 beperkt gebleven.

Ik bedank jullie hartelijk voor het meedenken en zal deze site zeker aanbevelen aan anderen.

Groeten, Dick Mink.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Knap hoor! De echte elektronica-hobbyist! :P
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu