Bauknecht GSXP 7798 stopt na een paar seconde en bromt

Peter1971

  • #1
Hallo,
Ik heb een functioneel probleem met onze Bauknecht GSXP-7798.
(8546 779 01760. SER 33 0437 003887). Vaatwasser van 8 jaar oud:

Hij lijkt in eerste instantie gewoon op te starten, je hoort geluid dat ie begint met het oude water weg te pompen. Echter, na een paar seconde stopt ie met wegpompen (geen gorgelend geluid hoorbaar) en geeft dan enkel een brommend geluid. Er blijft water onderin staan. Verder geen storingscode (display ziet er normaal uit). Toen dit probleem een paar weken geleden begon te onstaan, pompte ie na opstart wat langer en gaf een piepsignaal (die hoor ik nu niet meer), daarna brom.

Ik heb reeds op dit forum gezocht en zie aanwijzingen om een paar scheppen soda in het restwater te doen. Dit hebben we gedaan en een tijdje laten weken, maar het probleem blijft hetzelfde. Ik heb tevens de stekker een tijd uit gehad, zonder resultaat.
Ik heb inmiddels de vaatwasser uitgebouwd en onderste boven staan. Ik heb de afvoerslang van het kleine afvoerpompje losgenomen, deze is niet verstopt. Tevens kan ik het schoepje ronddraaien met schroevendraaier (zit te diep om met vinger bij te komen).
Weet iemand wat er defect kan zijn? Wat moet ik vervangen?
Ik lees over kapotte condensators, kapotte pompen (welke?)

Ik wil tevens gelijk de trekbanden en glijblokken van de deur vervangen (beide trekbanden zijn inmiddels stuk getrokken aan de scharnierkant). Zijn de kleine pennetjes, waarmee de trekbanden aan het scharnieren vast zit, tevens los verkrijgbaar? (ik zie ze niet in de machine liggen, dus die zijn helaas zoek...)

Wat zijn de kosten van de benodigde alle onderdelen?

Bij voorbaat dank voor jullie reakties!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
De grote pomp rechtsachterin draait niet , lijkt me verstandig om hem eerst draaide te krijgen.
Naast de pomp zit een condensator , haal deze eraf en laat hem doormeten op capaciteit uit me hoofd zo'n 4 uF.
Is deze goed dan is helaas de pomp defect.
 

Peter1971

  • #3
Bedankt voor je reaktie!
Ik was vanmiddag even bij het Onderdelenhuis langs geweest. Alle onderdelen voor trekbanden, glijblokken en condensator kost al 75 euro (zonder eventuele circulatiepomp, die kost nog eens 150 euro, humm..)
Zij hebben gelijk even de condensator doorgemeten op weerstand: open circuit, dus defect (ze hebben geen capaciteit gemeten). Ze hebben een andere condensator op voorraad, maar die heeft 2x zoveel capaciteit (4 uF, ipv 2 uF). Ik wist niet goed of dat problemen kan opleveren met de electronica, dus die heb ik vooralsnog niet meegenomen. Tevens weet ik niet of de condensator misschien gevolgschade is van b.v. een kapotte circulatiepomp? (rechtsachter)
Ik heb dus thuis eerst even de 2 draden van de condensator met elkaar doorverbonden, om te kijken of de circulatiepomp überhaupt loopt (zonder condensator). Ik constateer echter hetzelfde euvel als voorheen. Er wordt wat water ingelaten (bodem / filter staat weer vol..), dan begint de afvoerpomp (links voor) even kort te lopen, maar stopt vervolgens. Opnieuw een brom hoorbaar (eerst wat rare geluiden alsof er iets aanloopt?). De brom is niet voelbaar aan de afvoerpomp, dus waarschijnlijk de circulatiepomp or verwarmingselement? (water in dikke slang word flink heet).
Tevens zie ik nu pas dat er een grote roestplek op de bodemplaat zit. Ik zie een waterspoortje van de aansluiting van de dunne slang (van de circulatiepomp) die op het 'filterhuis' uitkomt. Lijkt enkel de aansluiting, niet de slang zelf. Ik kon de slangenklem wat verder vastknijpen. Tevens blijkt de afdichting tussen het 'filterhuis' en de bodemplaat nu te lekken..(die heb ik losgenomen om in de afvoerpomp te kijken, de pakking heb ik er goed tussen gedaan voor aanschroeven maar toch lekt ie nu...).
Suggesties welk onderdeel stuk is? De circulatiepomp rechts achter?
Kan een kapotte circulatiepomp soms de condensator beschadigen? (gezien die een open circuit heeft).
 

Ronald41

  • #4
Doorverbinden van de condensator kan niet, de motor zal zonder condensator sowieso niet draaien.

Een condensator meten op weerstand is onbetrouwbaar. Dat is net zoiets als lengte meten met een weegschaal.
Dus naar een goede winkel en op capaciteit laten meten, of gewoon vervangen. Zo duur zijn ze niet.
Online staan ze met bosjes te koop, met de goede waarde.

Een condensator kan trouwens gewoon slijten.

Overigens kan ook nog controleren of er niet een stukje glas ofzo in de circulatiepomp klem zit. Je had weliswaar gecontroleerd of je de schoep kon draaien, maar wie weet wordt het glas net een beetje aangezogen als de pomp draait.

Succes!
 

Peter1971

  • #5
Dank voor je reaktie.
Ik had de afvoerpomp reeds gecontrolleerd, hier zit geen glas in (ook niet in aanzuigkamer). De circulatiepomp is lastiger te controleren op glasscherven, wegens alle slangen en slangenklemmen die je door moet knippen...
Ik weet dat je een condensator het beste op capaciteit moet doormeten, vandaar dat ik dit had onderstreept (die winkel had een vrij simpele multimeter). Maar ik begreep dat een condensator weldegelijk een weerstandswaarde heeft (moet niet open circuit zijn), of?
Tevens begreep ik elders op dit forum dat je weldegelijk de draden kan doorverbinden, om de werking van circulatiepomp te checken (hij dient enkel voor een soft start van de circulatiepomp). Of is dit niet correct?
Vooralsnog is mijn conclusie dat de circulatiepomp vast zit of stuk moet zijn, zie ook reaktie S. Oldeerbout. Correct?
 

Peter1971

  • #6
Het onderdelenhuis gaf aan dat veruit de meeste onderdelen, die zij verkopen, voor Bauknecht vaatwassers zijn...

Vanwege de hoge kosten van alle benodigde onderdelen (225 euro), is de stekker van deze Bauknecht voorgoed uit het stopcontact gegaan. Voor ons nooit meer een Bauknecht vaatwasser....
Hopelijk hebben we met onze nieuwe Bosch vaatwasser minder gezeur.

Er mag wat mij betreft een slotje op dit bericht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu