Bauknecht gsf 4761 rode lampjes, wat betekent dat?

Bbvt

  • #1
Na het springen van een stop heb ik mijn vaatwasser midden in het programma een tijdje uit laten staan. Na aanzetten branden de twee onderste rode ledjes. Ik heb geen handboek ervan en ik weet niet wat ze betekenen.

Er staan wel plaatjes bij de ledjes: de ene ziet eruit als een zonnetje en de tweede als twee pijltjes die samen ongeveer een "s" vormen. De bovenste (een waterdruppel met een boogje erboven) brand niet.

Wie weet wat er aan de hand is? En hoe kan ik het verhelpen?

De stop springt overigens niet meer, de machine maakt een pompend geluid als hij aanstaat (klinkt als woewoewoewoe in kadans) als ik er een emmer water ingooi pompt ie het weg, maar hij draait niet z'n programma af.
 

Co de Witgoedman

  • #2
Het ledje met het zonnetje geeft aan dat u de naglansbak moet vullen.
Het ledje met de "s" geeft aan dat het zoutvat leeg is.

Reset de vaatwasser door 5 sec op de starttoets te drukken en kijk even wat hij dan doet. :wink:
 

W.A. Vijn

  • #3
Kijk maar eens even op de bodemplaat. Dus de plaat welke onder de motor zit, zodat je bij de motor etc. kom. Hier zal wel water op leggen. Mogelijk dat er een slangklem is los geschoten bij de circulatiepomp.

Opnieuw monteren en alles eerst even een dag laten drogen om te voorkomen dat de motor defect door water raakt. Je kan ook even het app. een meter naar je toe trekken en dan even het app. 45 graden achterover houden. Dan zal je wel water op de grond zien lopen.
Trek wel eerst de stekker er uit alvoren je iets onderneemt
 

Bbvt

  • #4
Bedankt voor het supersnelle antwoord heren!
Ik weet nu wat de lampjes betekenen (ze corresponderen inderdaad met de plaatjes op mn zoutvulvatdop en mn glansmiddelbakje.
En ik snap eindelijk hoe ik mn programma kan resetten. Blij mee!

Ik heb getest of er een slang loszit, (schuin gehouden) maar er loop geen druppel water uit. Sterker nog: hij blijkt continu aan het pompen te zijn:
zodra ik er een half emmertje water ingooi, pompt ie het meteen eruit.

En daar zit mijn probleem: hij blijft pompen, ook al is ie leeg.
Weet iemand raad? (waarschijnlijk staat het al ergens op het forum. Ik zal gaan zoeken).

Nogmaals: dank voor de info.
 

W.A. Vijn

  • #5
Heer,

Uit uw bericht, lijkt mij dat u de bodemplaat niet hebt losgemaakt.
Haal eens even de bodemplaat er onder vandaan, u ziet dan de aquastop (een piepschuim blokje met switch) waarvan mogelijk de microswitch is verbrand.

Dit is een rood schakelaartje in een houdertje. Of mogelijk dat hij vaststaat.
 

Bbvt

  • #6
W.A.,

Zag net uw bericht. Had net daarvoor de bodemplaat losgemaakt en de vlotter gelokaliseerd. Alles droog daaronder trouwens. Vlotter zat niet bovenin vast, maar voor de zekerheid een paar keer op en neer getikt. Hoorde inderdaad een microswitch klikken. Daarna getest, maar afvoerpomp bleef lopen.

Heb toen het stekkertje/contactje erafgehaald. Maar toen daarna de stroom er weer op ging, en ik de machine aan zette begon mn bovenste rode ledje (druppeltje water op kommetje afbeelding) te knipperen. Ik neem aan dat dat ledje stat voor "pas op, waterlekkage". Overigens pompte hij nog steeds door.

Wat hij wel doet is water pakken. Zodra ik de machine reset (5 sec startknop) en ik kies een nieuw programma dan begint ie kennelijk aan zn programma, want dan pakt ie na een aantal seconden water. Wat ie meteen weer wegpompt, want de pomp stopt niet zoals gezegd.

Is er een manier om die vlotter te deactiveren? Moet ik dan het switchje demonteren?

Dank voor de aandacht voor mijn probleem,
Robert
 

W.A. Vijn

  • #7
Als je voor het apparaat staat! het linker paneel even weg nemen.
Daar zit het labyrint (waterinlaat gebeuren).

Mogelijk dat hij niet herkent dat er water in komt. Er zit een blauw radertje onderaan, als deze blijft stil staan als hij water neemt denkt de electronika, dat er geen water inkomt.

Ik zou dit nog even bekijken.
 

Bbvt

  • #8
Gedaan zoals aangegeven. Geen radertje te bekennen. Wel een stekkertje dat vastzat aan een (zo bleek na demontage) klein eenvoudig printplaatje met een soort zekeringachtig buisje erop. Buisje is van glas met een plat metaaldraadje erin, in twee delen. De twee delen zitten tegen elkaar aan.

Stekkertje erop of stekkertje eraf maakt geen verschil. Machine pompt lustig door. Pakt eventueel water na een reset en een programmakeuze, en pompt het vrolijk weer weg. OF stekkertje er nou opzit of niet.

De microswitch van de vlotter gedemonteerd en doorgemeten. Werkt prima, en is dus niet verbrand.

Vergeef me mijn lekenvraag, maar er viel me een ding op, wat ik niet begreep. Naast het zoutvat zat een dikke doorzichtige plastic cylinder gevuld met een of andere oranje gel. Althans zo ziet het eruit. Hij zit nokkievol. Als ik onder de machine kijk (bodemplaat gedemonteerd) terwijl hij water neemt dan wordt het water hierlangs geperst. Heeft dit wellicht iets met mijn "ik blijf maar vrolijk pompen" probleem te maken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Even snel, ik zal zo proberen te verwijzen naar een andere vraag! Dat vat moet je niet aankomen, is een wezenlijk bestanddeel van de vaatwasser.

Ik dacht het regeneratievat, maar ik kijk het even na.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Uit een eerder antwoord van Co de Witgoedman:

Het reservoir naast de zoutpot is niet vuil!!, maar is de ionenwisselaar en deze is gevuld met een harssoort. Niet proberen deze leeg te halen!

Zie je ik wist dat ik het gezien had!

En heeft dus niets met je probleem te maken, lijkt me...
 

Bbvt

  • #11
Dank voor de info kees

....en mn Bauknecht pompt maar door.....
van je woengng-woengng-woeng-woeng
Vrees dat ik het gevecht moet opgeven! :shock:
 

W.A. Vijn

  • #12
Inderdaad, er zit een buisje met een contact. Dit heet een reed-contact.
Dat wordt door een magneetje (en dat is het draaiende gedeelte erachter) gestuurd.

Dus als er water inloopt moet er iets gaan draaien achter dat glazen buisje.
Zo niet, zal je daar toch moeten gaan zoeken.
 

Bbvt

  • #13
Dank voor de tip. Ga morgen kijken (vrouw roept al een half uur of ik kom slapen).
 

Bbvt

  • #14
Helaas, het tandwieltje in het labyrint achter het reed contact draait netjes rond. Ook dat is het dus niet.

Ten einde raad (nou ja, een beetje) nog even alles logisch op een rijtje:

Machine pompt continu water weg (ook als ie leeg is)
- maar niet omdat er wateroverlast is (bodemplaat gecheckt: is kurkdroog)
- ook niet omdat hij (ten onrechte) "denkt" dat er wateroverlast is
Microswitch vlotter in gedemonteerde staat gecheckt: switch in uitstand laat stroom door, switch in ingedrukte stand onderbreekt stroom, dubbelcheck: switch weer gemonteerd, stekkertje eraf en machine aangezet: wateroverlast ledje op machine gaat knipperen. Stekkertje erop: wateroverlast ledje gaat uit. Maar hij blijft maar pompen...

Resetten helpt niet, (startknop 5 sec ingedrukt) pompen gaat gewoon door zelfs als na de reset het lampje bij de startknop "uit" is.

Na reset gaat het groene lampje "end" branden. Alsof ie aan het eind van zn programma is. Maar de machine pompt gewoon door.

Na reset en kiezen van nieuw programma (verschillende programmas geprobeerd) blijft machine water wegpompen. Pakt wel na halve minuut zoals het hoort water (zie ik in labyrint). Machine blijft wegpompen.

Ik denk dat ik em maar op marktplaats moet gaan verkopen als waterpomp: te koop goedwerkende waterpomp. Doet het altijd!
Heren bedankt voor alle suggesties, maar ik zie er geen gat meer in.
Of u wel?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu