Balkon met stoeptegels

Kersje

  • #1
Hallo,

Buiten mijn nieuwe woning heb ik een balkon, en daarop liggen zo'n 50 stoeptegels. Op zich geen probleem, maar de vorige bewoners hadden honden en die zaten blijkbaar op het balkon want het ruikt er naar natte hond, vooral als het heeft geregend. Ik kan er geen schone was ophangen, want de lucht van natte hond trekt in het wasgoed.

Ik heb geprobeerd de tegels schoon te maken met o.a. waspoeder, biotex, groenezeep, vetverwijderaar, afwasmiddel, en honderden liters water... helaas geen succes... want ik ruik nog steeds een natte hond. Verschrikkelijke lucht... Heel erg vies, en ik weet niet meer wat ik nu moet doen.

Weet iemand een oplossing?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ligt er veel vuil onder de tegels?
Zijn het "normale" stoeptegels of andere?
 

Kersje

  • #3
Het zijn normale vierkante stoeptegels. Zo'n 5-6 cm dik. Heb er twee opgetild, en valt mee met vuil. Er liggen ook een soort van rubberen schijfjes onder. Als ik ze optil zie ik een soort van dakbedekking liggen over het gehele balkon, waterdicht is het, met een afvoer naar een regenpijp.

Misschien tegels wegdoen?

Het is een huurwoning, en ik weet niet of de tegels origineel zijn. Lijkt me van niet? ik vind het sowieso vreemd dat er van die zware tegels liggen, nooit geweten dat een balkon dat mocht dragen....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Als je nu een tegel eruit haalt, nat maakt komt dan de geur vrij?

Of deze thuis horen op een dak, kale dakbedekking als balkon ondergrond is geen succes. Navragen bij de verhuurder.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Probeer het eens met bleekwater of met schoonmaakazijn, verdelen met een gieter, pas op met bleekwater, kleding is er gevoelig voor.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Eigenlijk vind ik 500 kg aan stoeptegels op een balkon oppervlak van 4,5 m2 een beetje op het randje.
Ik meen dat de standaard belasting van 175 kg/m2 voor een balkon geldt.
Je hebt met de stoeptegels al 110 kg/m2.

Ik zou de hele handel er uit halen. En indien gewenst een lichtgewicht bedekking kiezen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
@Frank: Een balkon moet berekend worden op 250 kg/m2, een woonvloer op 175 kg/m2 excl separatie wanden.
 

Kersje

  • #8
Ja, en er zit helemaal geen ondersteuning onder. Balkon is helemaal vrij. Ik denk dat ik ze er toch uit ga halen, elke dag een paar eruit halen en wegdoen, aangezien ik nogal hoog woon en geen lift heb. haha! die honden hebben er meer dan 10 jaar op geleefd, en ik heb het idee dat het er helemaal in is getrokken... zal wel een combinatie van plas, ontlasting en die zgn. vettige uitscheiding van de vacht. Nog nooit zo'n penetrante en permanente lucht geroken. Nadat ik het meerdere keren had schoongemaakt met biotex, stond de zon erop en de geur kwam gewoon naar boven stijgen. De eerste dag had ik er een rek met wasgoed staan. Ik kon al mijn kleren 2x opnieuw wassen en nog steeds rook ik ergens een hint hondengeur.
 

Kersje

  • #9
Bedankt voor alle reacties trouwens, ik ga de tegels toch maar verwijderen. Zeker gezien het gewicht lijkt me dit uiteindelijk de beste oplossing. Ik zal dan eens kijken naar een oplossing met vlonders of iets dergelijks.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
@Rola, OK, bedankt voor de verbetering.
Maar blijf het een slecht idee vinden al die stoeptegels.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Waarschijnlijk zul je de tegels dan moeten vervangen door een ander soort bedekking op de rubber opvul blokken.
Want als je zo op de dakbedekking gaat lopen , heb je kans op lekkage.
 

Kersje

  • #12
Ja, dat zal inderdaad dan vlonders worden.

Ondertussen heb ik al 30 tegels verwijderd, en er zat inderdaad allemaal bruine smurrie onder. Ik ontkwam er dus niet aan om die tegels te verwijderen, aangezien het helemaal dichtgeslibd en aangekoekt was met haren onder die tegels. Het is ongelofelijk wat een rotzooi die beesten kunnen maken... maar ja, het is ruim 10 jaar natuurlijk. En die tegels liggen er 20, 30 jaar. Was dus hoogste tijd voor vernieuwing. Nu maar hopen dat ik in de lente/zomer van 2016 lekker op het balkon kan zitten zonder een natte hond te ruiken... want ik denk dat het deze zomer nog niet weg zal trekken.
 

Poster

  • #13
Hallo

Vlonder van harthouten steigerdelen, in een keer klaar en netjes

Grt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Laat er anders even een nieuw stukje dakleer op branden.
Ben je ook van die geur af.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Je kan er trouwens ook een paar flessen schoonmaakazijn aan spenderen ben je misschien voor een euro klaar.
 

Kersje

  • #16
Zal eerst de goedkoopste oplossing proberen. :)

Weet niet hoe dat bouwtechnisch zit, maar ik heb besloten de tegels in twee dagen af te voeren. Er zijn nu 30 tegels weg, en dat is ineens een verschil van 300 kilo. Het balkon is immers +/- 20 jaar belast geweest met 500 kilo extra, en als je dat allemaal ineens weghaalt... of maakt dat niet uit? vooral met de hitte van de komende dagen? Geen verstand van bouwtechnische zaken, maar ik neem het zekere voor het onzekere, en doe het in twee dagen zodat er niet ineens een gigantisch druk/spanning verschil is o.i.d. ik hoorde namelijk al wat vreemde geluiden bij de reling, waar het metaal lijkt te werken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Je kan gewoon alles weghalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu