Balken houtenrachelwerk verbindingen.

Sander02

  • #1
Gebruiken jullie bij voorzetwanden met een houten frame van die metalen hoekprofieltjes om de horizontale balken op de verticale te bevestigen of 2 schroeven er schuin in? Heb nu een balkenframe van 44mm klaar klemvast staan.
 

BeeTeeWee

  • #2
Ik werk zelf het liefste met die hoekjes. Dat werkt toch gewoon het snelst en het meest precies. Door alleen met schroeven te werken "verloopt" het werk nogal snel en ik heb zelf het idee dat het met die stalen hoeken veel steviger is. Zelfs als je maar twee van de schroefgaten per bevestiging gebruikt.

Ik zet vaak alle hoeken al op de juiste plekken vast (afhankelijk van het plaatmateriaal dat je later gebruikt om de muur dicht te zetten), zodat de staanders er daarna achter elkaar tegenaan kunnen. Dan staat zo'n wandje in enkele uurtjes.

Overigens had ik pas een Noor op bezoek (daar werken ze eigenlijk alleen maar met hout) en die zei dat je daar zo'n beetje alles met forse spijkerpistolen vastschoten. Daar is mijn luchttacker echter niet zo geschikt voor. Een schilderijlijstje wil nog wel, maar voor constructiewerk durf ik die tacker niet echt te gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik maak alle wanden plat op de grond, en zet ze dan in de grootst mogelijke stukken overeind. Op die manier kan je alle balken veel makkelijker schroeven én het werkt veel sneller!

Per balk drie schroeven (1 onder 2 boven en de balk ernaast andersom), de hoeken uiteraard met vier schroeven. Met 1cm speling rondom heb je ruim voldoende om de wand te plaatsen. Ik heb dit zo uitgelegd gekregen van timmermannen die bij mij bezig geweest zijn.
 

Tiho

  • #4
Als je schuin inschroeft, dan eerst de ene kant maar nog niet helemaal vast. Als je dan eerst van de andere kant schroeft, en dan weer de eerste vastzet verloopt de maat niet echt meer.
 

Sander02

  • #5
Bedankt voor de antwoorden. Dat vooraf in elkaar zetten van een frame klinkt ook als een goed idee. Inderdaad makkelijk schroeven. Ga dat misschien voor het laatste wandje proberen. Eerst ff checkken of het allemaal waterpas is.

En dat van die hoekjes vooraf is ook een goed idee!
 

Sander02

  • #6
Tiho schreef:
Als je schuin inschroeft, dan eerst de ene kant maar nog niet helemaal vast. Als je dan eerst van de andere kant schroeft, en dan weer de eerste vastzet verloopt de maat niet echt meer.
Je hebt het hier over de 2 schroeven in 1 uiteinde van de balk toch. En dan aan beide kanten. Dus in totaal 4 schroeven per balk. Dat heb ik gedaan.
 

Tiho

  • #7
Dat bedoel ik ja. Schuin door de staande in de liggers
 

Sander02

  • #8
Raden jullie aan om met pur montage schuim de houten balken van de voorzetwand op een paar plekken te verbinden met de muur?
Om de voorzetwand zo dun mogelijk te houden heb ik maar balken van 44*44.
Heb eens gehoord, dat je met zo'n dunne balkendikte met pur voor extra stevigheid zorgt. Ik neem aan dat de geluidsoverdracht middels pur te verwaarlozen is?
 

Tiho

  • #9
Ik heb dat ook gedaan ja. Als er nog isolatie inkomt, snijdt je de overtollige pur zo langs de balken weg.
 

Sander02

  • #10
Als die Pur zoveel stevigheid geeft, lever je dan niet in op de geluidisolatie van de voorzetwand?
Kan ik er niet beter een paar van die stukken dik rubber tussen zetten met montage kit?

Ik heb hier een bus Turbo Foam, 2 komponenten. Polyurethanen.
Is dat type geschikt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu