Balk ophangen voor een schommel

Onno2

  • #1
Ik wil een hardhouten balk ophangen tussen twee muren. De balk heb ik al, de afstand is 3.90 en dikte is 9 x 9 cm. Het gaat om twee enkelsteens muren. Het doel is om aan de balk een schommel te hangen, dus hij moet wel wat kunnen dragen (daarom ook gekozen voor een 9 x 9 paal bij de tuinhouthandel, op aanraden van deze handelaar).

De verkoper raadde mij aan met balkdragers te werken, echter a. deze zijn er bij de gewone bouwmarkt niet in 9 cm, en bovendien kunnen deze niet plat tegen een muur worden geschroefd, vanwege het "uitsteeksel" en ik heb ook geen zin om boeiborden te gaan verwijderen, laat staan aan de schuur van mijn buren...

Ik zou aanvullend wel kunnen schragen, daarvoor kan ik wel een korter paaltje kopen in 9 x 9, maar dat lijkt mij niet voldoende om de balk omhoog te houden als eraan geschommeld wordt...

Wie heeft een andere oplossing of heeft dit wel eens aan de hand gehad?

Onno
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik vind het persoonlijk een twijfelachtige oplossing.

Ik zou eerder kiezen voor een normale vuren balk van bijv. 12 x 20 cm (ik noem zomaar een schatting, geen standaard maat). Die kan in elk geval een flink gewicht dragen.
Ik zei schatting, ik kan niet beoordelen of een balk van bijv. 10 cm dik voldoende is. Iemand anders kan dat wellicht berekenen, ik beheers die kunst niet.
Zo'n hardhouten paal is daar niet voor gemaakt.

Daar kun je een schommelhaak tenminste gewoon in draaien, zonder het risico van splijten van het hout en afbreken van de haak (wel voorboren!).

Die balk hangt verder helemaal vrij, dus als je de uiteinden in de menie zet, en de balk vervolgens in de buitenbeits zet, gaat ie járen mee.
Voor dergelijke balken zijn volgens mij wél balkdragers te koop.
Kijk eventueel daarvoor bij een professionele bouwmaterialenzaak of een goed gesorteerde ijzerwarenwinkel.

PS. Heb je een kind wel eens zien schommelen? De krachten die daarbij op de balk uitgeoefend worden, moet je niet onderschatten!

Over een afstand van 3.90 gaat een balkje van 9 x 9 cm heerlijk staan zwiepen en breekt vervolgens door. De scherpe splinters die daarbij ontstaan...
 

Onno2

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!

Maar ik heb dus nu juist een dure hardhouten paal aangeschaft, met de verzekering dat deze hiervoor wel geschikt is. En als deze stevig hangt, dan kan er wel aan geschommeld worden, lijkt me.

En voorboren lijkt me inderdaad wel handig, anders krijg ik die schommelhaken er nooit in... Zou je dan aanraden om met oplopende houtboren het gat uit te boren, tot een maat die vlak onder de diameter van de schommelhaak ligt?

En Kees, een tweede vraag: jij geeft aan dat voor een nog dikkere balk (12 x 20 cm) wel balkdragers verkrijgbaar zijn, waar kun je die dan aanschaffen. Ik ben hier bij de multimate en de ijzerwarenhandel geweest, en die gaan niet verder dan 7 cm...

Onno
 

Arie

  • #4
3,9 mtr 9x9 hardhout, dat lijkt mij vrij dun.
Daar zou ik persoonlijk niet aan gaan slingeren. Hoe goed deze ook in de muur vastzit.
Leg de balk maar eens naar met 2 stenen alleen onder de uiteindes en ga er dan eens op springen. Deze zal heus wel buigen.
En met schommelen trekt de kracht alle kanten op.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je hebt gelijk, ik heb me verkeken op de maten van balkdragers. ik dacht ook dat ze er groter waren. Wat dan de beste bevestiging zou moeten zijn? Misschien en paar stevige hoekankers.

Ik heb bij mijn ouders thuis vroeger een dergelijke balk-constructie gehad met twee schommels naast elkaar. Daar hadden ze aan weerszijden enkele stenen uit de muren (huis en garage) gehaald, en de balk in de muur gelegd. En dat was inderdaad zo'n hele stevige, dikke balk. Exacte dikte kan ik, zoals ik al noemde, niet berekenen, misschien iemand anders op het forum.

Bij nader inzien vind ik het eigenlijk niet zo'n geweldig idee om de schuur van je buurman te gebruiken om een schommel te bevestigen. Indien er wat misgaat met die schuur ben jij verantwoordelijk...

Over die hardhouten paal: ik kan er niets aan doen, dat je die ervoor hebt aangeschaft. Mij lijkt het geen veilige constructie voor over die afstand, maar wie ben ik om dat met zekerheid te zeggen?

Ik laat het graag aan andere beantwoorders over er nog iets over te zeggen, met name een eventuele bevestiging en de beste maat van die balk. Misschien heb ik wel een veel te zware maat in gedachten...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zag overigens hier (balkdragers) en hier (raveeldragers), dat die grotere maten balkdragers wel degelijk bestaan. urls betsaan helaas niet meer

Tot aan
10 x 20 cm
10 x 22,5 cm
10 x 25 cm

Alleen waar je ze kunt bestellen, weet ik niet.

Misschien goed zoeken op het internet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een beetje ijzerwarenzaak heeft de balkdragers van die maten in het schap liggen, anders een bouwmaterialenhandel ook wel.
 

Onno2

  • #8
'k Was gisteren bij een grote ijzerwarenhandel, die normaal gesproken goed gesorteerd is, maar die had helemaal geen balkdragers, dus ook geen kleinere. Ik ga deze week wel even bij een bouwmaterialenhandel langs.

Ik denk dat het me dus wel lukt om zoiets te krijgen.
Eerst ga ik even kijken, één van mijn buren heeft volgens mij precies zo'n constructie gemaakt, bedenk ik me nu, eens kijken hoe hij dat heeft gefixt...

Voor zover iedereen bedankt voor de hulp, als ik er niet uitkom, dan laat ik me wel weer horen. En mocht iemand nog een gouden tip hebben, laat het dan weten...

Onno
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
We zouden het óók waarderen als je wat van je laat horen, als je er wél uit komt. Bijvoorbeeld hoe die buren het hebben gedaan.

Dan heeft een ander, die ook iets dergelijks wil gaan maken, er later ook wat aan!
 

Onno2

  • #10
Doe ik!
 

Onno2

  • #11
Ik heb bij de buurman gekeken. Deze had inderdaad een constructie van een dikkere balk, ik schat 7 x 15 cm ofzo, en deze is staand geplaatst, hierdoor kan hij dus niet gaan buigen.
Hij hangt aan beide kanten in een houten blok, dat onzichtbaar bevestigd is aan de muur, waarschijnlijk met een paar lange schroeven die zijn weggewerkt. Bovendien is het geheel aan beide kanten geschraagd.

Ik heb hem een tijdje terug al eens gevraagd hoe hij de schommel had gemaakt, en toen gaf hij aan dat hij naar dezelfde tuinhoutleverancier is gegaan als ik nu ben geweest. Om die reden had ik verwacht dat ik wel met dezelfde balk thuis zou komen... Maar dat is dus niet het geval en bovendien levert (leverancier verwijderd) deze bredere balken helemaal niet (meer)...

Ik ga voordat ik aan de slag ga, eerst eens met de leverancier van mijn paal praten, of deze inderdaad kan instaan voor de veiligheid, constructie etc. Het is een tuinhoutleverancier, dus ik mag ervan uit gaan dat ik daar adequaat geadviseerd wordt. Als ik niet overtuigd kan worden, dan gaat de paal gewoon weer ... terug dus.
Ik zal dan een andere leverancier moeten zoeken voor een balk zoals mijn buren die hebben.

Ik houd het forum op de hoogte van mijn vorderingen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Voor houtmaten kunt u hier kijken, voor het ophangen van een schommel kunt u hetzelfde aanhouden als hout voor een constructie.

U komt uit op een maat van 70 x 195 mm, dit heb ik zelf vroeger ook gebruikt voor de schommel, het kraakt niet en zwaait niet door op de afstand die u noemt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Ik weet niet of je kunt lassen of iemand weet die dat voor je kan doen.
met een hoek profiel van 50 x 50 oid. kun je nl. vrij eenvoudig zelf een balkdrager in elkaar lassen die precies voor jouw balk geschikt is.

Een andere oplossing is om de balk aan de uiteinden vast te zetten met andere stukken balk, een aan de onderkant voor de neerwaardse en aan elke zijkant 1 tegen het kantelen gebruik niet van de korte stukjes maar stukken waar je rustig 2 dikke lange schroeven in kunt zetten zonder bang te zijn dat ze barsten.

Wel zou ik eerst even kijken of een balk van bijna 4 m lang niet te veel doorbuigt, dus gewoon even op een paar stenen leggen en er in het midden op gaan staan.
Geeft hij geen krimp dan zal het wel goed gaan zo niet dan zou ik toch maar even gaan informeren bij je verkoper.

suc6

Gerrit Bakker
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #14
Om nog even terug te komen op de haken, ze zou ook haken kunnen nemen met metrische draad die je dan door de balk boort en dan met moeren vastzetten alhoewel je dan de balk misschien wel verzwakt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Stom van mij om er niet bij te vermelden hoe ik de balken heb opgehangen :oops:

Bij deze dan, ik heb van een stuk aanrechtblad van multiplex, dat stuk van de afvoerbak, twee stukken gemaakt met een gat er in voor de balk en die stukken aan de muren geschroefd met houtdraadbouten.
Eén kant kan aan de muur bevestigd worden, dan de balk erin en dan de andere kant die al op de balk gezet is vastschroeven.

De balk moet vrij strak tussen de muren komen, de platen multiplex wel eerst goed in de verf zetten.
 

Onno2

  • #16
Bedankt voor alle tips. De balk buigt niet door als ik erop loop. Ik heb echter begrepen dat de fabrikant van de bevestigingsmaterialen, de balk "schuin" bevestigt, dus met een hoek naar beneden, dan komt de druk op de hoek, en dat buigt niet.

Probeer maar eens met een stukje hout. Heel simpel maar volgens mij effectief. Hier in de buurt heb ik inmiddels ook constructies gezien met palen van 7 x 7 die opgehangen zijn aan paalvoeten (wel even de lasnaden in de gaten houden...) of gewoon met simpele beugeltjes. Voor een peuterschommel kan dat wel, maar ik vind dat wel te ver gaan.

Ik ga even proberen of ik stevige balkdragers voor 9 x 9 kan krijgen bij de bouwmaterialenhandel en dan hang ik ze "schuin" op. Volgens mij gaat dat wel lukken.

thanks

Onno
 

Onno2

  • #17
Iedereen bedankt voor de reacties.
Ik heb het van't weekend opgehangen, balk met één hoek naar beneden wijzend. Het buigt echt niet door.

Bevestiging: beide kanten twee grote hoekijzers (met ril), schroeven 5x50 mm. (balkdragers 9*9 zijn wel te krijgen maar hier in de buurt niet echt makkelijk, ik heb wat rondgebeld, nergens dus. en waar het wel kan hebben ze de openingstijden aangepast aan de bouwvak...)
Het hangt nu echt heel stevig, elders in de buurt heb ik veel lichtere constructies gezien, maar daar hangen dan ook alleen peuterschommels aan...

Ik heb er nu een peuterschommel aan gehangen, en een touwladder; Wellicht krijgt de oudste (dan 5) over een paar weken een echte schommel voor zijn verjaardag, ik ga daarom nog aan beide kanten de paal schoren en aan de bovenkant van de paal ook twee hoekijzers plaatsen. Een beetje extra zekerheid...en het is weinig moeite.
Voor de schoren heb ik een paaltje 6x6 liggen, ook hardhout, lijkt me wel mooi daarvoor.

gr. Onno
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu