Badkamervloer zwaluwstaartplaat

Goldfish

  • #1
Ik ben bezig om na een lekkage mijn houten badkamervloer te vervangen door een betonnen vloer. Nu heb ik op de site van de bekende fabrikant van zwaluwstaartplaten vanalles gevonden over hoe ik het moet doen.
Nu zit ik met twee constructievragen:

In een tabel met overspanning, balkdikte en hoh afstand zie ik of het al dan niet kan. Echter mijn huis is uit 1920 en heb nog geen zicht op de balken (ben nog aan het slopen). Het lijkt erop dat de balken twee aan elkaar bevestigde balken zijn. Zijn deze voor de berekening van de sterkte dan als 1 extra dikke balk te beschouwen?

Een ander punt is de aansluiting van de zwaluwstaartplaat, de balk en de muur. De ruimte is afgescheiden met wanden van houten balken met gipsplaten die deels de vliering dragen (samen met alle andere wanden op de bovenverdieping). Nu leek het me geen goed idee om de vloerplanken los van de balk te laten komen op de plaatsen waar de wand erop rust. Maar dan is de vraag hoe de 20 cm tussen wand en vloerbalk (rechts in de tekening) meegenomen kunnen worden in de betonvloer.

In de tekening is te zien wat mij een geschikte oplossing lijkt.
Geel = houten balken, blauw = zwaluwstaartplaat, roze is strook 1 cm tbv uitzetten, grijs = beton.

De houten vloerplanken die ik dan niet verwijder wil ik met plastic afdekken.

Wie voorziet problemen in deze aanpak? Hoe groot is de kans op een scheur in het beton en de tegels op de overgang tussen zwaluwplaat en houtenvloerdelen?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De eerste vraag moet zijn of je vloerbalken het extra gewicht van de betonvloer kunnen dragen.

Twee aan elkaar bevestigde balken over de gehele lengte (!) kan je normaal gezien beschouwen als 1 brede.

Het lijkt me niet verstandig om een deel niet te voorzien van zwaluwstaart. Dit gaat zeker scheuren! Kies dan bv. om je vloerdelen overal te laten liggen om het hoger te storten, of kies voor een dunnere systeem (bv. max 4).
 

Goldfish

  • #3
IJkenhout, bedankt voor je reactie!
Goed punt@over gehele lengte. Dat is volgens mij niet het geval. Dan ga ik de rekentabellen erop naslaan met de maat die over de gehele lengte is toegepast.

Wat betreft de overlap tussen hout en zwaluwstaart ga ik je advies opvolgen. Het is op zich maar 15 cm en dat ligt ook nog achter de deur, maar ik klus liever toch in 1 keer goed.
Max4 heb ik gezocht, maar er is veel minder over te vinden dan over zwaluwstaart. Er is inderdaad een kans dat ik voor een dunner systeem moet gaan, omdat ik moet voorkomen dat mijn hangend toilet opeens een franse hurk-wc wordt ;-)
Qua stevigheid spreekt zwaluwstaart me meer aan, omdat de houten vloerdelen bijhoorlijk gaar zijn. Ik ga even wikken en wegen wat betreft de hoogte van de vloer en de stevigheid van mijn balken.

Bedankt voor de tips
 

Tiho

  • #4
Je gaat toch niet eerst je inbouwframe plaatsen en dan je vloer eromheen storten?
 

Goldfish

  • #5
Bedoel je met inbouwframe de wanden? Of bedoel je de douchebak (wil doorlopende vloer zonder douchebak doen). Als je de wanden bedoelt: de opmerking mag dan worden doorgezonden naar de "handige klusjesmannen" die twee jaar geleden de hele bovenverdieping hebben opgebouwd nadat ie helemaal gestript was.

En de klusjesmannen hebben de huidige douchebak op een verende ondergrond geplaatst, nergens kimband toegepast en de afhelling van de douchebak lekker horizontaal op de vloer geplaatst, zodat het water mooi blijft liggen voor mijn badeendje.
Kortom, ik ben er wel een beetje sip van.

Helaas begint deze klus niet vanuit een ideale situatie. Probeer er nu het beste van te maken.
 

Tiho

  • #6
Je hebt het zelf over een hurk wc, die hangt aan het inbouwframe dat ik bedoel.
 

Goldfish

  • #7
Oooh ja inbouwframe. Ik zat alleen met de douche in mijn gedachte. Sorry.
Ja zou handig zijn als ik het inbouwframe nog kon verstellen. Maar ik wacht gewoon af hoe erg het hurkeffect wordt als de vloer af is. Dan kan ik altijd nog het inbouwframe open breken als het echt nodig is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu