Badkamervloer 7 - 10cm ophogen

Denman

  • #1
Na veel informatie van deze site te hebben gehaald heb ik voor mijn badkamervloer toch wel wat gerichter advies nodig.

In een oude slaapkamer ben ik begonnen met het maken van een badkamer. Voor de riolering heb ik een stuk van de cementdekvloer (3cm) verwijderd en de waterleidingen heb ik op de huidige cementdekvloer gelegd. Nu zal de vloer tot in totaal 10cm opgehoogd moeten worden.

Mijn idee was om tempex op de huidige cementdekvloer te leggen en hierop een extra 4 cm cementdekvloer te storten. Hierdoor hoef ik geen ruimte van 7,5 m2 met 7 a 10 cm zandcement op te hogen (wat een aardig gewicht zal schelen).

:?: Is dit een goede oplossing of er is een betere? Is het noodzakelijk de hele dekvloer te verwijderen? En hoe moet ik de vloer opbouwen met tempex erin (denk aan folie, coatings, etc.)?

Bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Optie is met muurtjes van gasbetonblokken en daarop lewis platen met daarover lichtgewicht beton. Dan kunnen afvoeren e.d. in de tussenruimte (tussen de gasbetonblokken) gelegd worden.
 

Ralph

  • #3
Kan je gewoon ophogen met specie als je wil, je vloer kan dat zat hebben.
Zwevende dekvloer kan ook, en is idd lichter maar niet erg verdienstelijk op een verdiepingsvloer, hooguit tegen geluid.
 

Michiel_H

  • #4
Ralph schreef:
[..]je vloer kan dat zat hebben. [..]
Hoe kan het toch dat iedere keer als er een ongefundeerd, ondoordacht en vaak lichtelijk gevaarlijk advies komt dat ik direct het vermoeden heb dat jij het bent?
Advies van Fiesiekus is vele malen handiger en veiliger. Mocht je een oude houten balklaag hebben onder de vloer dan moet je er niet zomaar 100'en kilo's bijgooien.
 

Ralph

  • #5
Het is een betonvloer hè, geen houtspaander tegengekomen in dit verhaal.
En daarvan zeg ik dat het zat kan, heb ik ervaring genoeg voor.
 

Michiel_H

  • #6
Ja, met die ervaring kom je iedere keer aanwaaien. Maar zelfs met 100 jaar ervaring kun je niks zonder dat je de exacte situatie kent. Door de TS wordt alleen gesproken over een cementdekvloer, deze kan net zo goed ooit op een houten balklaag zijn gelegd. Zonder kennis van de situatie is en blijft het een ondoordacht advies.
 

Ralph

  • #7
TS geeft aan zich redelijk ingelezen te hebben en kan dus onderscheid maken tussen beton vloer en een houten vloer.

Maar misschien dat jij daar even naar kan kijken dan of er ooit iemand zo gek is geweest een cement dekvloer in een slaapkamer te draaien op een houten balken vloer.

Einde discussie.
 

Denman

  • #8
Het is inderdaad gewoon een betonnen (bewapende) verdiepingsvloer. De constructeur heeft ook aangegeven dat een verhoogde dekvloer geen probleem zal zijn maar ik vraag me af of hij rekening heeft gehouden met ongeveer 1000 kilo en daarnaast is er direct onder de badkamer een boog gemaakt in de draagmuur.

De oplossing met gasbetonblokken heb ik idd eerder gelezen maar heb het idee dat dit meer een houtje touwtje oplossing is, no affence. Ik ben meer opzoek naar een bouwkundig correcte oplossing.

Als ik een zwevende dekvloer zou willen maken hoe moet ik dan te werk gaan? Gaat de tempex in de loop van de tijd niet inzakken (met alle gevolgen van dien)?
 

Fiesiekus

  • #9
4 cm cementdekvloer op tempex is te dun.
 

Ralph

  • #10
De constructeur heeft ook aangegeven dat een verhoogde dekvloer geen probleem zal zijn maar ik vraag me af of hij rekening heeft gehouden met ongeveer 1000 kilo en daarnaast is er direct onder de badkamer een boog gemaakt in de draagmuur.
1000 kg op 7.5 m2 zal ong. 130 kg zijn p/m2 die marge zit er ruim in. Dus geloof je constructeur.
 

Denman

  • #11
De beste oplossing is dus om gewoon een nieuwe cementdekvloer te storten, alhoewel ik er niet echt iets voor voel om 1000 kilo zandcement aan te gaan maken. Heb al eerder 300 kilo gemaakt en was kapot.

Fiesiekus -> En als ik de huidige dekvloer volledig verwijder? Dan komt er ongeveer 7 cm bovenop de tempex, is dat wel genoeg?

Moet een dekvloer in de badkamer voorzien worden van een wapeningsnet of vezels voor versteviging? Of kan ik gewoon de vloer erin gooien?
 

Ralph

  • #12
4 cm is de min. dikte Fiesiekus voor zwevende dekvloeren.
 

Ralph

  • #13
Er hoeven geen netten in.
 

Fiesiekus

  • #14
Ik geeft 't op.... :cry: .
 

Ralph

  • #15
Das nou ook weer niet nodig Fiesiekus, maar het is zo als het is en wij bouwen al jaren zwevende dekvloeren in in Duitsland.
En daarbij is 4 cm het minimale maar 6 cm het meest toegepaste de laatste jaren omdat de water/cv leiding isolatienorm is verhoogd en dus dikker is geworden.
En dat past gewoon niet meer in een 8 cm opbouw en dan is 2 cm meer estrich goedkoper dan 2 cm extra eps.
In Nederland word nix geïsoleerd dus hier kan 4 cm volstaan.

Bij zware belastingen (zware kasten, waterbedden, enz) worden er wel estrichnetjes in gebouwd maar in badkamers is daar geen sprake van.

In Nederland word nagenoeg nooit zulke dekvloeren gebruikt en als het al gebruikt word vaak in combinatie met VV is het vaak verkeerd toegepast (met name het vergeten van dilitaties). Ik ben daar al diverse gevallen van tegengekomen helaas.
 

H@ns

  • #16
Fiesiekus schreef:
Ik geeft 't op.... :cry: .
Ik denk inderdaad dat de adviezen van Ralph hier de enig juiste zijn, gegeven vanuit ervaring en specialistische vakkennis.

Mensen die deze kennis en ervaring niet hebben kunnen beter niet gaan adviseren in een situatie waar tonnen gewicht mee gemoeid zijn.

Da's mijn mening
 

Denman

  • #17
Ok, dus als ik het goed begrijp zal ik de huidige cementdekvloer aan moeten vullen met een nieuwe cementdekvloer tot 2 cm boven de afvoerbuizen en bewapening is niet nodig. Een zwevende dekvloer heeft geen zin?

Ik denk nu om het volgende toe te passen:
- primer op de oude vloer
- kimband langs de muren en dorpel bij de deur
- aardnet (2 cm onder de top ??)
- volstorten met zandcement

Heb ik nog een speciale coating nodig op deze dekvloer voordat ik ga tegelen? En wanneer kan ik beginnen met tegelen
 

Michiel_H

  • #18
Ik denk dat je de cynische opmerking van Hans niet hebt begrepen..
 

Denman

  • #19
Blijkbaar niet :?

Maar dat die vloer het gewicht moet kunnen dragen is reeds bevestigd door de constructeur die langs is geweest. Ik zocht alleen een makkelijker en betere manier om de vloer op te hogen.

Nogmaals de vraag dan maar, wat zijn de beste opties en hoe pak ik dit aan?
 

Ralph

  • #20
Beide zijn goede opties alleen de prijs p/m2 heeft verschillende uitkomsten.
Dat zul je echt zelf moeten bepalen dus of je moe word of arm.
Btw....... kimband komt op je wand achter- en op de dekvloer onder- de tegels en niet onder je dekvloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
7
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu