Badkamerraam 'lekt' langs glaslat

VanTurenhout

  • #1
Mijn raam in de badkamer is van buiten voorzien van een ventilatie-lat (dubbel glas) De laatste schilder heeft zijn werk niet heel erg goed gedaan volgens mij, want tussen raam en kit van deze lat staat een mini-kiertje open. Nu zag ik tijdens een flinke regenbui door de glaslatten aan de binnenkant van het raam water naar binnen sijpelen..

Ik weet niet hoe lang dit zo al is, maar wat kan ik nu het beste doen? Het ziet er niet naar uit dat het nog erg vaak droog zal zijn. Zou kit vervangen en schilderen voldoende zijn (met het oog op rotten van het raam?)
 

Droid

  • #2
Kun je er een fototje van maken...?

Maar goed als het voorheen niet was en nu wel (dus na de schilder), dan moet je die aan de jas trekken!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
U kunt wel foto's maken maar daar lost u het probleem niet mee op: met uw jas aantrekken wel:

De kitrand moet u uitkrabben en opnieuw aanbrengen. Plak zolang met repairtape en een stuk plastic de opengekrabde kitrand op het glas af en wacht ongeveer 1 week. Fohn, voordat u een nieuwe kitrand aanbrengt, de open kier nogmaals droog.

Breng de beglazingskit aan. Neem hiervoor een beglazingskit die snel aantrekt.

Als u gaat wachten tot het ideaal weer is dan heeft u kans dat het vocht al in de verstekken is gedrongen. Dat ziet u niet direct maar is wel funest.

Volgend jaar moet u weer een inspectie uitvoeren. Bij twijfel de glaslat, PE band vervangen. Grond de sponning eerst 2x voordat u het band en de nieuwe glaslat plaatst.
 

VanTurenhout

  • #4
Dat was eigenlijk wel het plan wat ik ook had.

(Overigens was ik abuis. Buiten zit geen ventilatie-lat, maar niet dat dat iets uitmaakt voor de methode zoals hierboven genoemd.)

Ik moet in ieder geval aan de binnenkant de glaslat eruit halen denk ik. Deze is niet kapot (lees: verrot) zoals ik nu kan zien, maar ik weet niet hoe die lat er van binnenuit uit ziet. Het zal wel lastig worden deze eruit te krijgen, die zit natuurlijk behoorlijk klem tussen de staande glaslatten...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Komen de nagels - of nieten door de glaslat heen, of zitten ze goed verborgen?

In dat laatste geval kunt u voor binnen de kit verwijderen, de opening droogfohnen en opnieuw afkitten.

In het eerste geval heeft u een aanzienlijk vocht in de glaslat waardoor de nagels- nieten ahw naar buiten worden geduwd.
 

Jvsteenb

  • #6
Het is me inmiddels niet meer duidelijk:

- zijn de glaslatten aan de binnen- of buitenzijde geplaatst?
- is de onderste lat ventilerend ( of evt. een neuslat ) ?

Zoals Kees al aangeeft: als er een kiertje is tussen de beglazingskit en het glas, moet dit z.s.m. worden opgelost. Niet alleen de glaslatten of het raamhout kunnen worden aangetast, maar de butyleenkit van het isolatieglas raakt op den duur ook onherroepelijk aangetast, met een lek raam als gevolg.

Ik heb zelf op een of andere manier ook altijd wat moeite met een ventilerende glaslat aan de binnenzijde in een vochtige ruimte. Ik zie het wel eens, maar voor mijn gevoel is het vragen om problemen.

vr. gr.

Job
 

VanTurenhout

  • #7
Nee, aan de binnenkant van het raam zit een , niet ventilerende, glaslat.
De spijkers komen niet omhoog, en tussen de kieren van de glaslatten zie je wat zwarte aanslag ontstaan. Onder de glaslat kwam dus tijdens die dikke regenbui wat water naar binnen.
 

VanTurenhout

  • #8
Ik heb inmiddels de buitenkit verwijderd, deze plakte niet meer tegen het raam aan, wel tegen het hout op sommige plaatsen.

Aan de binnenkant heb ik toch maar de glaslat verwijderd, deze bleek niet aangetast te zijn van binnen, dus had deze eigenlijk niet eraf gehoeven denk ik, maar toen ik de kit aan de buitenkant eraf haalde zg ik gewoon een laagje water staan in het raam. Dus leek het me het beste om het maar zover mogelijk open te gooien. Nu laat ik het zo lang het droog is luchten.

Straks een nieuwe glaslat kopen, gronden, rubber bandje (weet de juiste naam niet) ertegen, plaatsen kitten (beglazingskit?) en aflakken. Buiten ook kitten en lakken, en dat raampje kan er weer een tijdje tegenaan!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
Gerelateerde onderwerpen
Glas zetten in een badkamerraam

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu