Bad plaatsen wand glasmozaiek

Tobben

  • #1
Beste,

Ik ben bezig met een bad te plaatsen en twijfel even aan de volgorde. Ik weet dat hier al veel over gezegd is, maar mijn situatie lijkt anders.
De onderbouw van het bad is reeds geplaatst, houten balk met voldoende ondersteuning tegen achterwand, en gasbetonblokken links en rechts.

Tegen de achterwand, boven het bad, komt glasmozaiek. Boven de kopse kanten van het bad komen tegels 200x300. De verschillende tegels wil ik aan de bovenzijde laten lijnen.

Om boven mooi uit te komen met de verschillende tegelmaten zou ik eigenlijk het onderste rijtje glasmozaiek door moeten knippen, zodat dit uiteindelijk 5mm boven het bad uitkomt. Het liefst begin ik namelijk net boven het bad te tegelen ivm de afwatering.
Kan ik ook eerst de wand met mozaiek betegelen om later het bad er tegen te plaatsen? Lijkt me een lastige opgave om de boel naderhand waterdicht af te kitten ivm de vele voegjes van de mozaiek.

Alvast bedankt voor jullie reacties.
 

Kacheltje

  • #2
Je kunt zeker na het tegelen het bad plaatsen en het mozaiek achter het bad laten uitkomen. Je hebt zo meer ruimte om goed uit te komen bijje plafond.
Het afkitten vergt dan iets meer werk door de velen voegjes maar dat werkbespaart het werk om eerst de mozaiektegels precies op maat te maken en later nogmaals aan de plafondzijde.

Het kan beiden. Komt er tegen je plafond een plint dan zou ik kiezen om de tegels net boven de badrand te houden en zo niet ze achter het bad uit te laten komen.
 

Tobben

  • #3
Ok Kacheltje, maar het verdient dus wel de voorkeur om net boven het bad te beginnen met het onderste matje tegels. Het bad plaats ik daar dan later weer onder?
 

Kacheltje

  • #4
Je maakt het jezelf er wel wat makkelijker mee als het gaat om het afkitten.

Het ligt er aan hoe je uitkomt. Als je bv. 1 cm moet inkorten om uit te komen zou ik niet inkorten en die cm achter het bad laten komen.

Bij gewone tegels is knippen een stuk eenvoudiger. Als je daar net een paar cm te kort komt voor het uitkomen van de tegels laat je de tegel doorlopen om zo de aansluiting op de rest van de wand goed te laten verlopen. Het heel kort knippen van tegels is ten eerste lastig en ten tweede vindt ik dat minder mooi staan in het geheel.
Korte stukjes kun je dan voorkomen door het "leed" te delen. Dan heb je boven, onder of links en rechts een zo goed als halve tegel aan het einde van de wanden over.
Soms is dat ook op te vangen door de voeg iets groter te houden. Bij korte wanden is dat wat lastiger omdat de voeg dan echt zichtbaar groter wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu