Azobé palen en bankirai tuinschermen behandelen.

Nikarbov

  • #1
De afgelopen dagen hebben wij een tweetal nieuwe schuttingen geplaatst bestaande uit azobé palen (6,5cm x 6,5cm) en bankirai tuinschermen (180cm x180cm - 15 planks -14cm x 1,3cm per plank). Nu willen wij deze schuttingen graag behandelen zodat de kleur zo veel mogelijk behouden blijft.

Kunnen we deze schuttingen het beste meteen in de olie zetten of moet je hier een bepaalde periode mee wachten? Daarnaast vroeg ik mij af of azobé ook te behandelen is met bankirai olie of dat je hier een ander product voor moet gebruiken.

Bedankt
 

Nikarbov

  • #2
Ik zie dat er nog geen antwoord is op mijn vorige vragen. Misschien dat iemand toch het antwoord weet op mijn volgende vraag:

Op de nieuwe bankirai tuinschermen zitten her en der witte plekken. Weet iemand wat dit is en hoe je dit het beste kunt verwijderen/behandelen? Hieronder twee foto's.



 

Millew

  • #3
Hoe je het hout het beste kan behandelen, kan je beter vragen in de rubriek Verven etc.. Ik weet niet of Kees de Schilder de rubriek Buiten en Tuin leest.

Die witte vlekken zal wel hars zijn, heb ik uit de houtdatabase begrepen.
Hoe je ze weg krijgt, staat er niet bij. Misschien lukt het met terpentine of wasbenzine, net als bij hars van vurenhout. Probeer eens op een klein onopvallend plekje.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik heb dit onderwerp even verplaatst, omdat ik denk dat je hier meer antwoorden krijgt op je vraag.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Bankirai heeft inhoudsstoffen die aan de oppervlakte komen oiv vocht als witte uitslag. De beste manier om bankirai te conserveren ( tegen kleurvergrijzing iov UV licht) is behandelen met bankirai-olie. Ook lijnolie kan goed dienst doen.

Schroef de planken wel vast met RVS schroeven omdat rondom gegalvaniseerde schroeven rotting ontstaat juist door aantasting van die inhoudsstoffen.

Zowel azobe als bankirai behoren tot duurzamheidsklasse I-II en hebben geen behandeling nodig. Schilderen of olieen doen we daarom meer uit esthetische overweging.
 

Nikarbov

  • #6
Hallo Kees,

Bedankt voor je antwoord. Als het goed is zijn de schermen RVS geschroefd en zou er dus geen rotting op mogen treden. De schermsteunen en schroeven die we gebruikt hebben om de schermen te bevestigen zijn ook van RVS.

Heb je nog een tip voor de witte uitslag? Hoe kan ik deze het beste verwijderen alvorens de schermen in de olie te zetten?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Helaas valt hier geen eenduidig antwoord op te geven. De samenstelling van oplosbare inhoudsstoffen is bij bankirai niet echt duidelijk. Is ook nog afhankelijk of het spint- of kern hout is.

U zult moeten expirimenteren: \ Reinigen met en biologische verfreiniger, als het "versteend" is- dus poedervormig- toch de schuurmachine erop of thinner.
 

Nikarbov

  • #8
Hartelijk dank. Ik zal eens wat experimenteren op een veilig plekje.

Nog één laatste vraag die in mij opkomt. De kans is groot dat mijn buren de schutting niet gaan onderhouden met bankirai olie. Als wij onze kant van de schutting wel behandelen, lopen we dan het risico dat de boel krom gaat trekken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Niet echt: olie is meer een esthetische voorziening, alhoewel vet hout langer meegaat.

Misschien toch nog even overleggen met de buren?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
3
1
6
8
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu