Auto met drie roestgaten

Spikkel

  • #1
Ha, een heel forum vol met Handige Harries! Ik hoop dat één van jullie me kan helpen, graag in niet al te technische termen :wink:

Ik heb een auto uit 1994, die heeft nu een paar roestgaatjes. Eén heel klein gaatje onder het zijraam en twee iets grotere gaatjes bij de deur. Ik wil die gaatjes uiteraard graag dichthebben zodat het voorlopig even stopt met roesten.

Heb al iets gelezen over roest weghalen met een haakse slijper en er dan zinkspray overheen spuiten, maar vwb het gedeelte daarna zijn de meningen verdeeld. De één zegt glasvezelmatjes met glasvezelplamuur, de ander glasvezelmatjes met polyesterplamuur, en ik las ergens ook iets over Kombi Metaal van een bekend merk (geel met een zwart beest). Ik weet alleen niet of dat Kombi Metaal met glasvezelmatjes kan, dat spul is toch eigenlijk een soort lijm??

Het hoeft niet mooi te worden, dat interesseert me niet zo. Die auto heeft al meerdere bonte kleuren, butsen en deukjes. Maar het is een geweldige auto en ik wil 'm he-le-maal op rijden, hij moet alleen door de keuring komen en nu zo lang mogelijk "roestvertragend" behandeld worden.

Alvast bedankt allemaal :bedankt:
 

Ralph

  • #2
Het is in ieder geval geen apk afkeur. Roest stoppen kan niet, je kan het hoogstens vertragen met middelen als Stoproest e.d.
Plak er daarna gewoon ductape op, plamuren en schuren en primeren en lakken kost meer namelijk en de roest komt ernaast gewoon terug.
 

Kloek77

  • #3
Voor de keuring mag er best een gaatje hier of daar in de carosserie zitten, zolang het maar geen dragende delen betreft.

Haal anders gewoon een andere deur op de sloop.
 

Azijnpisser

  • #4
Blikje polyesterhars met glasmat halen in de bouwmarkt. is daar aanwezig van de fabrikanten ali, bas en tine... (oranje verpakking)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Spikkel schreef:
De één zegt glasvezelmatjes met glasvezelplamuur, de ander glasvezelmatjes met polyesterplamuur
Glasvezelplamuur en polyesterplamuur is hetzelfde, dus je hebt twee dezelfde adviezen :) Lijkt me een prima advies.

grtz
Henk
 

Black Knight

  • #6
Gewoon goed roest weghalen, schuren en met grondverf behandelen, dan plamuren met polyesterplamuur. Hebben we over enkele jaren gedaan bij de wielomkasting van een jeep die enkele gaten begon te krijgen , en zit er nog steeds prima op.
 

Azijnpisser

  • #7
Glasvezelplamuur bevat vezel, polyesterplamuur niet.

Overigens is het bindmiddel in beide gevallen polyesterhars...
 

Chathanky

  • #8
Roest stoppen kan best, je moet dan wel het roest eerst weghalen.
De enigszins aangetaste delen zijn nog te redden met een roestomvormer.
Dit isoleerd de roestplek.
Probleem is vaak dat de meeste vergeten of om de schade zo beperkt mogelijk te houden het laten om een groter deel kaal te maken.
De lak ziet er om de plek heen nog gaaf uit dus lekker laten zitten.
Daarop gaat het vaak mis en soms binnen een jaar rot de plek om de roestplek verder.

Ander punt is dat je met 2 zijden te maken hebt. Je kunt de buitenkant goed repareren maar als de aantasting tot aan de andere zijde zit moet je daar net zo zorgvuldig behandelen.

Als de plek voledig geïsoleerd is aan beide zijden kun je het als nieuw beschouwen. Het roesten begint vaak door beschadigingen van de beschermlaag in dit geval de autolak.
Verder zijn de plekken die lang vochtig blijven een risico. Dat wordt veroorzaakt door straatvuil met alle roestbevorderende zaken.
Ook delen die vocht vasthouden en dus slecht afwateren bevorderen het roesten.

Het gat kun je afdekken met bv een polyester mat maar voor het aanbrengen moet de plek schoon, droog en roestwerend behandeld zijn.
De andere zijde kun je zo dicht plamuren en spuiten. Ook hier schoongemaakt, goed droog en eerst behandelen met een roestwerend goedje.
Zinkspray is een goede beschermlaag als ondergrond.
De mat dient als steunlaag voor je plamuur, meer niet.
In plaats van een matje kun je ook iets anders tegen de plaat aan kitten.
Uitdaging die over blijft is dat plamuur anders uit zet dan ijzeren plaatwerk.
Het risico is dat na verloop van tijd de plamuur kan loslaten of gaat scheuren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Volgens mij, zit er allang weer een jaar een nieuwe APK op de auto. :mrgreen:
 

Chathanky

  • #10
Als het mee zit dan. :mrgreen:
Mwah, zo oud was dit onderwerp nu ook weer niet, echter weinig response op de antwoorden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu