Asbest ongelukje

Amateurtje365

  • #1
Hoi,

Afgelopen week zijn onze kozijnen vervangen. De meeste uit 2002, maar 1 van onbekende leeftijd. Die van onbekende leeftijd zou de kozijnen man eruit halen en mochten er asbest spouwstroken gevonden worden zou hij die in 1 stuk kunnen verwijderen.
Toen ik ‘s avonds thuis kwam zag ik hetzelfde plaatmateriaal als in ons garagedakbeschot zit liggen op de vloer. Ik weet dat dat asbest is. Daarop direct de stofzuiger uitgezet (was al begonnen met zuigen) en alles heel nat afgenomen en contact opgenomen met de aannemer, die beweerde dat het geen asbest was.

Ik ben eigenwijs dus heb de stukjes toch opgestuurd, vandaag de resultaten, hechtgebonden chrysotielplaat van 2-5%. Aannemer gebeld, die lijkt oprecht geschrokken dus volgens mij is het een vergissing en die handelt nu heel correct richting ons dus dat is oké.

Nou vond ik de dag na het plaatsen nog een stukje van zo’n plaat in de voortuin, waar alleen kunststof kozijnen uit 2002 zaten. Volgens de aannemer is dat stukje plaat niet afkomstig uit de spouw bij de kunststof kozijnen maar ik heb nu wel een beetje trust issues haha.

Heb voor de zekerheid de kinderkamers ook minutieus en zeer nat afgenomen en heb de hele week overal de ramen al wagenwijd open.

Heb het hele voorval inmiddels voorgelegd aan 2 saneerders die allebei zeggen: joh, ik wil asbest niet minimaliseren maar met deze plaatjes, vermoedelijk alleen in het houten kozijn, zoals je aannemer zegt, want anders is er heel illegaal gewerkt in 2002, zo goed nat dweilen en stofzuiger weggooien, is de kans op contaminatie of dat jullie risico hebben gelopen eigenlijk gewoon 0.

Ook als je al die hele goede dingen die je hebt gedaan níét had gedaan, was het risico met deze plaatjes beperkt. Maar incl die risico’s ga je hele dure monsters afnemen die je gaan vertellen dat je huis niet besmet is. Dat durf ik je echt wel te garanderen. 2 verschillende professionele, goed aangeschreven saneerders zeggen dat dus.

Emotioneel gezien vind ik het nog wat moeilijk ook al heb ik vertrouwen in hun expertise. Ik heb eens in een huis met forse asbestbesmetting in de kelder gewoond, woonde zelf op de 3de en het hele huis werd ontruimd voor sanering. Alles in de kelder moest worden weggegooid en alle andere ruimtes werden getest (gelukkig niet besmet). Dus ik ben nog lichtjes getraumatiseerd haha.

ik probeer dus mijn gedachten op een rijtje te zetten en voor mezelf de vraag te beantwoorden of ik voor honderden euro’s plakstrips ga laten afnemen waar niks uit gaat komen, als ik op de mensen met expertise af ga, waarvan een deel in een ruimtes waarvan de aannemer zegt dat die plaatjes daar niet zaten? Of overdrijf ik dan?

Ik dacht: misschien hebben jullie nog waardevolle inzichten voor me. Mijn kinderen slapen in een van de kamers met kunststof ramen en daardoor voel ik me extra kwetsbaar hierin. Ik probeer denk ik een balans te vinden tussen onterechte paniek en adequate zorgvuldigheid.

Ik ben benieuwd wat jullie zouden doen in mijn situatie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Amateurtje365 schreef:
Ook als je al die hele goede dingen die je hebt gedaan níét had gedaan, was het risico met deze plaatjes beperkt. Maar incl die risico’s ga je hele dure monsters afnemen die je gaan vertellen dat je huis niet besmet is. Dat durf ik je echt wel te garanderen. 2 verschillende professionele, goed aangeschreven saneerders zeggen dat dus.
Indien die 'goed aangeschreven' saneerders zo stellig iets zeggen, waarom zou men hier dan anders kunnen adviseren. Je zult dan toch echt met jezelf en je eventuele partner moeten overleggen wat je wilt gaan doen en wat je nog wilt investeren in zekerheid.

Zelf zou ik in dit geval gewoon helemaal niets ondernemen, dan misschien alles in huis nog eens een keer extra nat afnemen / dweilen. Ik ben opgegroeid in een tijd dat asbest heel gewoon was en het bewerken van asbest niet als gevaarlijk beschouwd werd. Natuurlijk zijn de inzichten daarover inmiddels (terecht) heel erg veranderd, maar het is echt niet zo, dat als je een heel klein beetje asbeststof inademt, je meteen een (dodelijke) asbestbesmettting oploopt. Als dat zo zou zijn, zou de halve oudere generatie nu asbestziektes hebben, want vrijwel iedereen heeft vroeger wel iets van (evt. bewerkt) asbest in huis gehad en dus einge asbeststof ingeademd! Asbestziektes kwamen/komen vooral veel voor bij mensen die voor hun beroep regelmatig met asbest in aanraking gekomen zijn!
 
  • Like
Waarderingen: thickThumbs

Amateurtje365

  • #3
Ik denk ook niet dat jullie nog een beter advies hebben dan dat deze mannen hadden. Rationeel geloof ik ze 100%. Maar soms zitten ratio en emotie ook even niet op één lijn, daarom hoor ik graag gewoon van meerdere mensen hoe ze er tegenaan kijken denk ik.

Misschien ook een beetje de ontlading van toch even in spanning te hebben gezeten, dat het even duurt voordat het weer veilig/vertrouwd aanvoelt.

Ik weet dat asbest gelukkig lang niet altijd en zeker over het algemeen niet bij incidentele blootstelling tot longziekten leidt. Maar ik heb 2 kleine kinderen in huis en die moeten nog zo’n 80 jaar mee dus daar wil ik geen risico’s mee nemen.

En als je dan rationeel gezien denkt dat je geen risico neemt maar emotioneel gezien dat nog even ietsje moeilijker is, is gewoon even sparren soms fijn.

Iig bedankt voor je bericht!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Amateurtje365 schreef:
Maar ik heb 2 kleine kinderen in huis en die moeten nog zo’n 80 jaar mee dus daar wil ik geen risico’s mee nemen.
Dan hoop ik, dat die kinderen op geen enkele manier blootgesteld gaan worden aan vuiligheid uit de omgeving. Van verkeer, eventuele rokers in de omgeving, open haarden, houtkachels waarvan de rook via je ventilatie naar binnen komt zullen je kinderen aar mijn idee meer te vrezen hebben dan van dat hele kleine beetje asbest dat ze nu wllicht hebben ingeademd of nog zullen inademen.

Houtkachels maken een duidelijke opmars nu de energie zo duur is. Bij moderne huizen kun je de ventilatie ook nog eens niet uit uitzetten, zodat de van die dingenviezigheid naar binnen gezogen wordt. In onze omgeving barst het momenteel van de houtkachels, het is echt of er steeds meer houtstokers bij komen. Gelukkig hebben wij nog ouderwetse ramen die je dicht kunt doen als het weer eens stinkt.

Om van situaties zoals bewoners van IJmuiden en omgeving al jaren (en nog steeds) meemaken maar te zwijgen...
 
Laatst bewerkt:

Amateurtje365

  • #5
Daar heb je ook helemaal gelijk in. Daarom zeg ik hoofd weet het wel maar hart wil soms heel graag de kinderen onder een stolpje bewaren haha.
En ja ik weet dat ze daar ook niet gelukkiger van worden :P
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die saneerders hadden makkelijk geld aan je kunnen verdienen, dat maakt hun advies in mijn ogen betrouwbaar.

Persoonlijk zou ik de stofzuiger in dit geval niet eens weggooien, maar de zak en de filters vervangen.
Voor de super zekerheid ook andere filters in huis vervangen, zoals die van de afzuigkap, maar eigenlijk is dat ook niet nodig. (metalen afzuigkap filters schoonmaken)
 

Amateurtje365

  • #7
Komt ook een nieuwe keuken in deze week dus een gloednieuwe afzuigkap. Kan nog even naar het ventilatiekanaal in de badkamer kijken.
En je bent niet de eerste die dat zegt van de stofzuiger maar heb al een nieuwe. Dat voelde niet meer goed voor me omdat ik daarmee dus echt op de plek waar de stukjes cementplaat lagen heb gezogen.
Dus ach ja. €250 voor een goede nachtrust is ook wat waard ;)

Voor de rest maar opgelucht ademhalen (no pun intended) dat het allemaal met een sisser af is gelopen.
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #8
Ik sluit me aan bij alles wat eerder is genoemd en ben positief verrast dat de saneerders het probleem niet groter maken dan het is. Alhoewel dit niet de partijen zijn die aan de onderzoekskant zitten, geef ik ze deze keer wel gelijk.
De kans op vezelemissie is relatief klein aangezien het hechtgebonden plaatmateriaal is, daarnaast is het massapercentage laag. Zeker op de manier hoe je nu hebt gehandeld heb ik het vermoeden dat dure kleefmonsters niets oplevert. En afsluitend: ik wil niet bagataliseren, maar als er dan toch asbest vrijkomt dan liever chrysotiel dan een andere soort. Chrysotiel is een zachte, krullerige vezel die zich niet in lichaamsweefsel "boort". De kans op gezondheidsrisico's met hetgeen wat bij jou potentieel is vrijgekomen acht ik vrijwel nihil.
 

Amateurtje365

  • #9
Fijn, bedankt!
Ben inmiddels ook wel weer relaxt eronder.

Blijft een jaren ‘50 huis dus we weten gewoon dat we bij dergelijke renovaties voorzichtig moeten zijn, maar aangezien ik zelf niets weet van klussen ben ik daarin ook een beetje afhankelijk van anderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu