Appartememnt - Is dit een draagmuur of niet?

JGroen

  • #1
Goedemorgen,

Anderhalf maand geleden heb ik een appartement gekocht in Amsterdam.
Het is een appartement op de eerste verdieping en is +/- 5,80x12,50m.

Om een open keuken te realiseren willen we een muur doorbreken die tussen de keuken en woonkamer zit.
Deze muur klinkt massief en staat loodrecht op de houten balken van de vloer. Op de tweede verdieping staat er op dezelfde locatie ook een muur. Net als de derde verdieping. Op de vierde verdieping niet, dus het dak wordt enkel gedragen door de buitenmuren. Voordat ik officieel de sleutel kreeg heb ik een berekening laten maken door een constructeur om te kijken watvoor profiel ik zou moeten plaatsen om de functie van de draagmuur over te nemen. Is allemaal vrij logisch. Omdat ik de financiering nog liep mocht ik dus ook geen voer openmaken.

Echter, wat mijn verbazing schetste, toen ik de ondervloer in de keuken open trok kon ik tussen de baken van de ene naar de andere kant van het pand kijken. De muur loopt dus niet tussen de balken door naar beneden. Ook ben ik bij de buren langs geweest welke exact hetzelfde huis hebben maar dan gespiegeld. Zij hebben daar deze muur helemaal niet. Ook geen balk of profielen om een eventuele weggewerkte balk op te vangen. Ze hebben het huis vorig jaar gekocht en de vorige bewoners hebben het in 2006 verbouwd. Ze weten dus niet hoe en wat er is gebeurd.

De aannemer van mijn ouders zei, zonder het gezien te hebben, dat dit waarschijnlijk geen draagmuur is.
Voordat ik de constructeur er weer bij haal en tegen extra kosten aan loop zou ik graag wat ervaringsdeskundigen de vraag stellen: Is dit een draagmuur?

Oh, de muur is netjes gestuct en +/- 8cm dik.
 

JGroen

  • #2
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een balklaag die 5.8m overspant moeten flinke balken zijn. Meestal is daar wel een tussensteunpunt gemaakt. Los daarvan moet je nog steeds het bovenliggend metselwerk opvangen. Een balk is dus nodig.

Denk je ook aan de vergunning?
 

JGroen

  • #4
Bedankt

De vergunning aanvraag loopt. De balken zijn +/- 22x15cm en liggen 75cm uit elkaar.

Toch gek dat dat muur niet door loopt tussen de balken door ivm dwarskrachten? Ik ben van plan een gat te maken om te kijken watvoor materiaal het is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De muur zal waarschijnlijk bimsbeton zijn, in dat geval zou het mij verbazen dat die dragend uitgevoerd is, lijkt me uberhaubt raar dat een muur van 8 cm een draagmuur is.
 

JGroen

  • #6
Ik heb get plafon opengemaakt maar kon de balken van de volgende verdieping nog niet zijn.

Wat ik wel heb kunnen zien, nadat ik een extra plan uit de vloer hengelaars, is dat de balken van mijn vloer niet op een muur steunen ter plekken van mijn "draagmuur". Dus als het een dragende muur is dan zijn mijn balken wel heel gek belast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ah, de 8cm had ik overheen gelezen :oops:

Resteert dat de bovenliggende muren op de vloer komen te staan, of ondersteund moeten worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu