Amerikaanse toestanden?

Plantje

  • #1
Regelmatig maak ik gebruik van dit forum en ik heb hier al heel wat handige informatie gevonden en bruikbare tips gekregen!

Maar wat me vaak opvalt is, dat de vaste beantwoorders zich in hun signature helemaal indekken:
-Geen vragen via PB
-Geen enkele verantwoordelijkheid!
-Gegeven antwoorden kunnen fout zijn!
-Bij twijfel laat het een vakman doen!
Enz enz...

Gebeurt het zo vaak, dat mensen persoonlijke berichten willen sturen? Of dat mensen iets verkeerd doen of dat het resultaat niet naar verwachting is en er hier op terugkomen?

Verder begrijp ik de redenering om een onderwerp na 2 weken automatisch te sluiten, maar ik heb wel het idee dat het zoeken tegengaat. Regelmatig ben ik namelijk op zoek naar iets en net zoals bij elk forum is ook hier het devies: EERST zoeken, DAN pas vragen stellen! (Dat is heeeeel goed te begrijpen!) Maar ik zou dan na het vinden van een onderwerp vaak nog graag even navragen hoe dat de betreffende vragensteller nu uiteindelijk gelukt is. Of ik heb een vergelijkbare vraag en ik vraag me af of het echt hetzelfde is. Is deze beslissing niet te heroverwegen?
 

Fiesiekus

  • #2
Bij het laatste punt in jouw verhaal valt mij juist op dat een vragensteller het resultaat vaak niet terugmeldt: teleurstellend voor de beantwoorder(s) en voor mensen met een vergelijkbaar probleem.

De eerste punten....ook een beetje traditie behalve "geen vragen via PB"; ik krijg ze regelmatig en verwijs naar het forum; dan hebben ander bezoekers er ook iets aan (of niet....).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Geen enkele verantwoordelijkheid zouden ze ook op kunnen nemen in de Forumregels.
Het sluiten van een vraag lijkt me tot nu toe ook minder aan de andere kant kan je in je vraag of antwoord verwijzen naar het betreffende onderwerp.
*wgb*
 

Millew

  • #4
De 'indek' clausule staat al in de algemene forumregels. In de signature vermelden is dan ook dubbelop en overbodig.

Dat mensen niet terugmelden wat ze met de adviezen hebben gedaan, vind ik soms ook wel jammer. Niet per cé mijn eigen adviezen, maar advies over een onderwerp waar ik zelf niet zoveel van af weet.
Ik heb op het forum al aardig wat potentieel nuttige tips opgedaan, maar kan door gebrek aan terugkoppeling de waarde van de tips soms niet goed inschatten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Het overkomt mij ook dat mensen via PB een klusvraag stellen, dat schiet mi het doel van het forum voorbij. Ik verwijs of copier de vraag dan gewoon naar het forum.
Het is natuurlijk altijd leuker als vraagstellers het resultaat terugmelden, als motivatie voor de beantwoorders maar ook voor de waarde van een topic als het later weer wordt teruggelezen.
Verder vermeld ik ook een disclaimer in de voettekst omdat:
punt 1, ik niet weet of mensen de moeite nemen de forumregels en de algemene clausule te lezen.
punt 2, ik het belangrijk vindt dat vraagstellers zich ervan bewust zijn, dat het zelf uitvoeren van een klus, al dan niet volgens het advies, met name daar waar regelgeving van belang is, ook verantwoordelijkheid/risico met zich meebrengt.
Het sluiten van topics na verloop van tijd vindt ik wel goed, omdat het het kapen van topics flink verminderd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
-Geen vragen via PB
-Geen enkele verantwoordelijkheid!
-Gegeven antwoorden kunnen fout zijn!
-Bij twijfel laat het een vakman doen!
Enz enz...
Geen vragen via PB:
Dit omdat andere mensen die met hetzelfde probleem zitten hier niets aan hebben, en daarom dezelfde vraag weer stellen op het forum.
Er zijn namelijk heel veel mensen die zonder zelf een vraag te stellen, ook geholpen worden doordat hun oplossing al ergens staat op het forum.
En dit geld niet alleen op dit forum, maar op elk forum.
Dit geld ook voor de zoekfunktie.
Veel mensen zijn te lui of te ongeduldig, om hun vraag even op te zoeken.

Geen enkele verantwoording:
Dit omdat sommige mensen ook maar half lezen wat er staat, en alleen maar lezen wat ze zelf willen.
Zo kan vaak goed gegeven advies toch nog verkeerd gaan.

Gegeven antwoorden kunnen fout zijn:
Dit is natuurlijk lariekoek.
Als iemand geen goed antwoord kan geven, of zo maar even iets neerzet, dan moet hij geen antwoord geven.
Maarja voor sommige is dat moeilijk, want die willen berichten scoren lijkt het wel.

Bij twijfel laat het de vakman doen:
Als iemand niet zeker is, of hij de klus wel kan klaren zoals uitgelegd, begin er dan ook niet aan.
Dit geld dan vooral bij klussen die gevaar op kunnen leveren als je die niet goed uitvoerd, zoals gewoon even eigenwijs een draagmuur weghalen, of zelf aan een gasleiding of elektra liggen prullen, terwijl ze er zelf de ballen verstand van hebben.
Er lopen heel wat klussertjes rond in ons land, en ver daarbuiten.

Wat het sluiten van de topics betreft na 2 weken, vind ik eigenlijk ook wel een goed alternatief.
Sommige mensen maken er ook een sport van, om op oude berichten antwoorden te geven.
Maar het natuurlijk wel jammer, dat als er een goede oplossing is gegeven, er nooit meer een reactie wordt gegeven door de vragen steller.
Maarja zo zitten sommige mensen nu ook eenmaal in elkaar.

En wat die Amerikaanse toestanden betreft:
Ja dat waait jammer genoeg steeds meer deze kant op.
Neem bv het rookbeleid, en zoals op sommige bedrijven het hanteren van amerikaanse punten systemen voor loonsverhoging, enz enz.
OK ze hebben veel voor ons gedaan 65 jaar geleden.
Maar dat wil nog niet zeggen, dat we nu nog steeds op de knieen moeten voor hen.
Maarja dat wil de regering nog steeds niet begrijpen.
Maarja dat is een ander onderwerp, en hoort eigenlijk niet op een klusforum thuis. :wink:
 

Plantje

  • #7
Allen: dank voor de serieuze en duidelijke antwoorden.

Ik ben me ervan bewust, dat wanneer mensen vragen via het forum stellen dit inderdaad ook voor anderen duidelijk is. Dit geeft veel duidelijkheid over de opmerking waarom geen klusvragen per PB te sturen. Die opmerking heb ik namelijk altijd veel negatiever geïnterpreteerd!

Dat gegeven antwoorden fout kunnen zijn...tja ach... Als ik iets niet 100% zeker weet zou ik dit er altijd bij vermelden.

En wellicht zijn inderdaad sommige dingen voor mij zeer vanzelfsprekend die voor een ander niet zo vanzelfsprekend zijn. Onze groepenkast hebben we door een erkend electro technicus laten aanleggen bijvoorbeeld.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Kijk, en omdat je deze vraag openlijk op het forum hebt gezet, en niet via een PB hebt gevraagd, is het nu ook voor vele andere mensen ook duidelijker. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Peter schreef:
Gegeven antwoorden kunnen fout zijn:
Dit is natuurlijk lariekoek.
Als iemand geen goed antwoord kan geven, of zo maar even iets neerzet, dan moet hij geen antwoord geven.
Een hoop kennis komt van hoe je iets gehoord of geleerd hebt, afgekeken van anderen of uit eigen ervaring. Dus in je ogen is dat volledig juist, maar toch kan een ander een andere ervaring hebben of andere kennis. Meestal wordt dit dan wel verbeterd, maar dat zal niet altijd gebeuren.

Ik vind het prettig als mijn fouten iig verbeterd worden, ik ben ook maar afhankelijk van hoe ik het geleerd hebt, en daar zitten best fouten bij. Ik leer er in ieder geval van.
 

Scoupevo

  • #10
Ik vind het versturen van vragen via de PB ook niet toepasselijk als het gaat om klusvragen.

Ik lees echter ook dat jullie het jammer vinden dat mensen niet terug koppelen over hoe het gegaan is, wat ze uiteindelijk hebben gedaan.

Maar ik denk dat vele vragen op voorhand worden gevraagt, dus ze vragen over hoe moet dit en hoe moet dat.. terwijl ze er nog niet gelijk mee beginnen. Ik ben ook druk met mijn verbouwing bezig en heb al een aantal vragen gestelt, alleen ben nog niet zo ver dat ik die al toe kan passen.

waar ik dus op doel is ondanks dat je wel zou willen terug koppelen het niet meer kan omdat je topic al op slot staat, of als je eindelijk bent begonnen en toch nog met een vraag zit het ook niet meer kan.

en om nou speciaal daarvoor een nieuw topic te openen?


misschien is het een idee om ook een "sleutel" van het slotje aan de TS te geven? zodat die persoon hem weer kan openen?
 

Fiesiekus

  • #11
Scoupevo schreef:
waar ik dus op doel is ondanks dat je wel zou willen terug koppelen het niet meer kan omdat je topic al op slot staat, of als je eindelijk bent begonnen en toch nog met een vraag zit het ook niet meer kan.

en om nou speciaal daarvoor een nieuw topic te openen?
Kan altijd door een moderator geopend worden (op verzoek).
 

H@ns

  • #12
Da's het punt niet, als je allemaal moeite moet doen om even iets te laten horen dan is dat al snel te veel moeite. En terecht denk ik, het komt gewoon wat onvriendelijk over als je topic ineens dicht is.

Topics open laten heeft dan weer als nadeel dat er altijd figuren zijn die in 2009 ineens een briljant antwoord weten op een topic uit 2003..

Het is Overwogen dus.

Over die 'toestanden' van jezelf op voorhand vrijpleiten voor fouten op basis van een van jou afkomstig advies: mijns inziens grote onzin!
Heeft echt geen enkele rechtsgeldigheid. Net zo als een zaak beginnen tegen iemand die op vrijwillige basis advies heeft gegeven geen enkele kans van slagen heeft.

De "Amerikaanse toestanden" worden dus door degenen die dit soort teksten toepassen juist geprojecteerd zonder dat hier enige aanleiding of noodzaak voor is.

Het is in elk geval geen forum voorschrift, regel of verplichting!!

[En het ironische van dit alles is: soms worden de teksten zo krom geformuleerd in een poging er wat gewicht aan te geven dat er feitelijk juist het omgekeerde staat
:lol: ]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu