Alternatieven voor eterniet dakbedekking

Grashopper

  • #1
We hebben een onder architectuur gebouwde woning welke is voorzien van eterniet golfplaten als dakbedekking. Ik ga er van uit dat deze platen asbesthoudend zijn en wil ze dan ook gaan laten vervangen. Nu is mijn grootste overspanning 6 meter breed, en de schuine zijde ongeveer 8 meter lang. Dit deel wordt niet ondersteund. Het dak is gemaakt van zogenaamde Schoenmakers dakpanelen. Dit zijn geïsoleerde panelen van ongezeer 17cm dik. I.v.m. de overspanning wil ik een lichte dakbedekking gaan toepassen. Ben bang dat een pannendak te zwaar gaat worden. Nu ben ik op zoek naar een aantal alternatieven voor de huidige dakbedekking. Heb er al twee, nl. zink en staalplaat dakpanplaten. Weten jullie nog meer alternatieven met de voor en nadelen?
 

Pirke

  • #2
Denk dat je beter even een constructeur kan langsvragen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
In metaal zijn ook heel mooie platen en pannen te koop. Meestal zie je het eenvoudige en goedkope werk.
Een zinkendak moet heel goed geventileerd worden aan de onderzijde. Kan je op het bestaande latwerk een houten plaat aanbrengen krijg je volgens mij nog meer mogelijkheden. Je zou dan ook naar een kunststof dakbedekking kunnen kijken. Zou er een dampremmer in de panelen zitten is het misschien mogelijk de folie er direct boven op aan te brengen. Het oppervlak van de panelen moet uiteraard glad zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Schoenmakers dakpanelen ken ik niet. Ook niet te vinden op google. Kan je een foto plaatsen hoe ze eruit zien?

Let erop dat als je het materiaal of vorm veranderd, je waarschijnlijk een vergunning nodig hebt. Voor de zekerheid maar even bij je gemeente navragen.

Overigens maakt Eternit (iig tegenwoordig) ook producten die asbestvrij zijn. De woning is van voor 1994?
 

Grashopper

  • #5
Wgb schreef:
zou dan ook naar een kunststof dakbedekking kunnen kijken.
Wat bedoel je met een kunststof dak?
 

Grashopper

  • #6
Heb de bouwtekeningen nog van de woning, is van 1976. Op de bouwtekening staan de panelen vermeld met die naam. Zal kijken of ik een voorbeeld kan fotograferen.
 

Grashopper

  • #7
Heeft een poos stilgelegen in verband met andere klussen, maar komende winter wil ik me toch gaan verdiepen in de dakconstructie. Ben er nog steeds niet achter wat voor dakplaten zijn toegepast. De daktekening komt van Schoenmakers Industriele producten. Kan daar echter niets over vinden. De panelen zijn ongeveer 1 meter breed en lopen over een gehele overspanning Hierdoor zijn de langste panelen dus ongeveer 6 meter breed (woonkamer) en liggen op de muren. Ik vraag me af of er balken in zitten, maar om de boel nu te slopen daarvoor lijkt me ook zonde. Is er nog iemand met een sterk geheugen die zich deze platen kan herinneren? Huis is uit 1976.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je zou eens een kontakt kunnen opnemen met ****** in Gorinchem. Toonaangevend bureau op het gebied van platten en hellende daken.

Ik zie dat je nog een antwoord van mij tegoed hebt. Met een kunststof dak bedoel ik een folie laten aanbrengen. Dus een houtenplaat met die folie laten waterdicht maken.


Naam van bedrijf verwijderd i.v.m. reclame, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu