Alleszuiger - aansluitbaarheid diverse merken

Johanneke

  • #1
Hoi,

Ik heb inmiddels van verschillende merken apparaten waar afzuiging op aan te sluiten is.
Ik ben mij op dit moment aan het oriënteren op een alleszuiger die ook op elektrische apparaten is aan te sluiten. Nu vraag ik me af in hoeverre dit soort aansluitingen universeel zijn. Kun je een alleszuiger van merk x op een cirkelzaag van merk y aansluiten. En zo niet zijn daar dan adapters voor te koop?

Alvast bedankt voor jullie reactie.
 

Pepjo

  • #2
Meestal is de afzuigopening van een apparaat rond. Dat betekent dat je een stofslang er wel aan gemonteerd krijgt, desnoods met een slangklem.
 

Coko

  • #3
Veel merken leveren verloop moffen, bij sommigen zuigers worden ze standaard bijgeleverd.
Uiteraard kun je met slangenklemmen werken, maar ik vind dat een oplossing van niks. De slang wordt snel beschadig, stukje eraf snijden en op den duur hou je niks over.
Heb hiervoor vroeger ducktape voor gebruikt, ook niet ideaal, maar de slang wordt tenminste niet beschadigd.

Heb sinds kort een nieuwe bouw/alles zuiger. Een van mijn beste investeringen ooit! Onderussen gebruikt voor oa een trap met 6273 lagen verf kaal te schuren, stucwerk glad geschuurd en bijna geen ronddwarrelend stof.

Normaal zou ik veel tijd zijn kwijt geweest met deuren afplakken, meubels verplaatsen en vooral met poetsen, poetsen en nog een poetsen.
In de korte tijd dat ik de zuiger heb heeft ie me al uren vrije tijd geleverd.

Overigens hebben mijn machines of 27 mm of 36 mm aansluitingen, de slang van mijn zuiger heeft een binnendiameter van 27 en een buiten diameter van 36.
 

Red

  • #4
Ik heb ook een alles zuiger, een geel/zwart monster van een fabrikaat wat ook erg bekent is van zijn hogedruk reinigers.

Het is een 1200W machine met een 18 liter tank.

Mijn mening:
- 1200W is voldoende om als machine zuiger te gebruiken, maar niet om daar een vloerbedekking mee te zuigen
- Gammel buis materiaal.
- Stofzuigervoet niet geschikt voor vloer bedekkingen, ik gebruik dan een buis/voet van onze woonkamer zuiger
- 18 liter lijkt veel, maar in de stofzak past echt geen 18 liter, na een paar frees of zaag avonturen zit de zak vol
- De dunne machineslang zit vanwege de diepe ribbels snel verstopt wanneer je hem gebruikt voor houtbewerken (circelzaag, bovenfrees). Vanwege de splinters/spaanders raakt de slang snel verstopt.

Voor een beetje verbouwing is een bouwzuiger een geweldige uitkomst (ook deze), zonder stofzuiger sta je na 10seconden in een muur zagen in een enorme stofwolk, terwijl je, met gebruik van een zuiger vrijwel geen rond dwarrelend stof krijgt (met een lege stofzak :cool: ).

Ik kan zo snel geen beter alternatief bedenk voor onder de 150,-, maar voor een flinke klus is een betere en waarschijnlijk duurdere stofzuiger te overwegen. Ik heb ook geen idee of de zuigers van de bekende gereedschap fabrikanten beter zijn. Mijn grootste ergernis is trouwens de slang, ik zou liever een soepeler glad exemplaar hebben zoals heeeeeel vroeger onze stofzuiger had.

Suc6
 

Coko

  • #5
Het wattage zegt weinig over de zuigkracht, het geeft aan wat het maximaal opgenomen vermogen is. Inefficiënte motoren prodecuren veel warmte en leveren weinig vermogen(als ik het zo goed uitleg :oops: ).
Mijn bouwzuiger is ook 1200 watt, en is met de bijgeleverde accesoires ook prima geschikt voor tapijt. Op de maximale stand kan ik zelfs de zuigmond aan het plafond vast laten "hangen", en de mijne heeft wel metalen buizen.

Zoals Red al aangeeft zijn er veel modellen die claimen een groot reservoir te hebben, echter een groot deel van dat reservoir is gereserveerd voor het stoffilter.
Er zijn ook modellen waarin het filter in de motorbehuizing is weggewerkt.
Het grote voordeel hiervan is dat de netto tankinhoud veel groter is, terwijl de zuiger veel compacter is.

Van verstoppingen heb ik tot nu toe weinig last gehad. Heb een keer de slang verstopt gehad. Kwam door een stuk afgebikt stucwerk dat net door de slang paste. Even de hand op het uiteinde van de slang... loslaten en brok werd keurig afgeslikt.
Ook met vrij grof frees werk geen probleem.
Ter info mijn zuiger is zwart oranje, het goedkopere broertje van het zwart groene duits bedrijf.


Een van mijn beste investeringen ooit!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu