Alarminstallatiekabel

Pyromaan25

  • #1
Beste allen,

Wij willen een alarmsysteem met een aantal bedieningspanelen, detectiemelders en deurcontacten. Op dit systeem moet tevens twee rookmelders aangesloten worden.
Volgens de installateur moet ik 4x0.6mm2 soepele kabel nemen, beter is 8x0.6mm2,dan heb je altijd genoeg aders.
Nu kan ik eigenlijk maar weinig vinden over die 0.6mm2. Ik vind namelijk 0.22mm2. Heeft de installateur een verkeerde specificatie afgegeven?
Tevens zie ik ook kabel met 2x0.5mm2 en 4x(of 6x of 8x) 0.22mm2. Waarschijnlijk is dat dan een kabel met voeding.

Welke kabel zou ik nu moeten nemen?

Bedankt
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Waarschijnlijk is de installateur in de war met diameter en oppervlakte (mm2)
Soepele en massieve kabel worden ook vaak wat anders aangeduid.
0,22 is een normale alarmkabel, en de 2x0,5 wordt inderdaad gebruikt voor de voeding.
 

Monteur Bert

  • #3
6 x 0,5 of 6 x 0,6 mm massief of soepel is minimaal nodig voor bew.melders of rookmelders. 0,22 is mechanisch te zwak, twee keer bewegen en er is verhoogde kans op afbreken!
In een woning is afschermen niet nodig.
Meestal heb je 2x voeding, 2x sabotage en 2x contact aders nodig.
Niet de aders combineren! Dat is verkeerde zuinigheid.
Bij deur en raam contacten kun je eventueel met 4 aders volstaan maar of dat veel uit maakt? Soms wordt voor brandmelders kabel met rode buitenmantel toegepast. Welke kabel voor bed. panelen e.d. nodig is is fabrikaat afhankelijk. succes, Bert.
 

Pyromaan25

  • #4
Ahja, dus dan bedoelt hij toch 8x0.6mm2, aangezien je de rookmelders ook wilt aansluiten. En dan heb je principe nog twee aders vrij, mocht je nog iets "speciaals" willen. Beter meer dan te weinig
 

Monteur Bert

  • #5
Een aanvullende reactie: strikt genomen heb je bij een rookmelder aan 4 aders genoeg (ook bij meerdere na elkaar) mits er geen extra's (deur signalering e.d.) bij nodig zijn en dan is dat ook afhankelijk van de wijze van kabelen. Bert.
 

Ruudvee

  • #6
Aparte sabotage aders hoef je al jaren lang niet meer te gebruiken.
Het is dus PIR 4 aders (4x0.6) en contacten 2 aders (2x0.6)
 

Monteur Bert

  • #7
Er zijn inderdaad andere systemen, o.a. met weerstanden en elektronica waarbij sluiting of onderbreking een storingsmelding tot gevolg heeft. Moet je overal wat weerstanden zien onder te brengen...
Het kan ook draadloos. Maar bezuinig niet op aders, en dat is zeer bedrijfszeker gebleken, ook bij HF. velden, onweerstoringen enz.
Vandaar mijn advies. Succes, Bert.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Mijn advies:
- gebruik voor detectoren altijd 6 x 0,5
- gebruik voor deurkontakten sirenes, flitsers ed. 4 x 0,5

Niet gaan prutsen met soepele kabel want maar al te vaak zijn er een beperkt aantal aansluitingen voor voeding ed. en dan moet je die soepele draadjes onder dat ene schroefje zien te krijgen of alles eerst aan elkaar gaan solderen en dan met 1 draadje naar de aansluiting.
Gebruik je stug dan duw je meestal met gemak 8 van die veel dikkere draadjes onder 1 schoef iets wat je met soepel never nooit zal lukken.

Maar bij gebrek aan beter kan gewoon UTP bekabeling ook al mits je de aderparen maar uit elkaar gooit want sommige systemen schieten spontaan in de stress zodra ze de getwiste datakabel zien. (heeft te maken met het soort databus wat wordt gebruikt)

suc6

Gerrit
 

BeeTeeWee

  • #9
Ik heb even gekeken, maar mijn Uneto-VNI aangesloten en ISO gecertificeerde installateur gebruikt gewoon afgeschermde 6x0,22 mm2 bekabeling. Mijn installatie is van Aritech.

Overigens is het gezien jouw nickname misschien verstandig om wat meer rookmelders te plaatsen. :)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Dat wordt inderdaad veel gebruikt, maar of het ook handig in het gebruik is durf ik te betwijfelen.
Vooral als dit niet je dagelijkse werk is zou ik niet aan soepel beginnen want menigeen loopt zich het apenzuur te zoeken naar dat ene kleine adertje wat net langs de aansluiting is gestoken en een onbedoelde sluiting oid. veroorzaakt.

Vandaar dat wij al een jaar of 10 geleden zijn overgestapt op stugge bekabeling aangezien dit gewoon makkelijker en sneller werkt.

Maar het is natuurlijk aan een ieder om zelf te bepalen wat handig is.
Prijstechnisch maakt het in ieder geval weinig uit.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu