Agpo URS Elegance 2 - servo/regelklep tikt

Mdekrijger

  • #1
Ik zit hier met een AGPO URS Elegance 2, deze is dus voor de stadsverwarming. Nu hebben we hier sinds 2 dagen wat last mee bij het krijgen van warm tapwater. Iedere keer wanneer we warm water uit de kraan willen gebruiken geeft hij harde tikken, en hebben we geen warm water.

Bij nader onderzoek lijkt de servo/regelklep dat geluid te veroorzaken (zie onderdeel 6 in schema op pagina 16 van volgende PDFhttps://www.gebruikershandleiding.com/Agpo-Ferroli-URS-ELEGANCE/preview-handleiding-246907.html). Foto van het onderdeel:


Hierop is een wit palletje te zien dat beweegt op het moment van afname van warm water. Op een gegeven moment bereikt dat een bepaald maximum waardoor dat witte palletje met een harde tik terugschiet.

Het lijkt op een soort van overdruk, of een klep die niet goed functioneert o.i.d., maar durf dat niet met zekerheid te stellen. We vragen ons af wat dit nu precies betekent (dat terugschieten van dat palletje), en wat de mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn, met een evt oplossing.

bij voorbaat dank..
 

Kacheltje

  • #2
Kans is dat de klep vast zit en de motor de pen niet meer kan bedienen.

Daar zaltoch naar gekeken moeten worden wat de oorzaak is. De klep od de klepmotor.

Is deze unit van jezelf?
 

Mdekrijger

  • #3
Deze is inderdaad in eigen beheer. Met leidingen sleutelen laat ik waarschijnlijk aan een monteur over, maar die wil ik liefst pas inschakelen wanneer ik zeker weet dat ik er zelf niks meer aan kan doen (c.q. enige wat ik NIET wil is aan waterleidingen sleutelen)
 

Mdekrijger

  • #4
Wat zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn dat de klep vast zou zitten?
 

Kacheltje

  • #5
Ja dat is mogelijk.
Als de motor overbelast wordt kan deze het ook begeven wat wellicht al het geval is. Enkel ouderdom van de motor kan ook de oorzaak zijn.
Dit ga je zelf niet op een zondag oplossen met een foefje.
 

Mdekrijger

  • #6
Toch nog het e.a. uit kunnen sluiten met behulp van een elektrotechnicus op de achtergrond. Voor de volledigheid zal ik deze stappen hier beschrijven (kan een ander er mogelijk ook nog wat aan hebben)

Bij het uitsluiten van de problemen (decuctief te werk gaan) ben ik uitgegaan van het schema op pagina 18 van de eerdergenoemde PDF.

1. De CV schakeling loopt paralel aan de tapwaterschakeling dus hebben we eerst het CV gedeelte getest of dat wel goed werkt. De thermostaat geeft netjes signaal af en de regel unit speelt hier prima op in. De verwarming wordt gewoon warm
2. Volledigheids halve ook de weerstand TS2 en TS3 doorgemeten om er zeker van te zijn dat deze geen valse informatie aan de regelunit doorgeeft waardoor "vreemde" situaties zouden kunnen onstaan. Deze geven nette waarden aan conform schema 13.1 op pagina 21. Hiermee kunnen we dus concluderen dat het probleem zich binnen het tapwatercircuit bevind
3. TS1 doorgemeten en klopt
4. Stromingsensor doorgemeten bij start/stop van warmwaterafnamen en werkt ook goed. Het probleem zit dus echt bij het tapwaterventiel/servo dat dus ook tikt (witte palletje)
5. Stekker van de servo losgetrokken en gekeken of er goede regelwaarden doorkomen. Bij warm water afname zag ik duidelijk ~24v tussen de middelste draad en de "open" draad (resp. blauw en geel), voor enkele seconden. Of terwijl de unit weet hoe lang hij moet sturen om de klep te openen. Na een aantal seconden gaat deze weer terug naar 0v
Bij het dichtdraaien van de kraan krijg ik ook ~24v door tussen (blauw en bruin (stop aansluiting), die de klep dus moet sluiten.
Of terwijl de regelunit is in orde, hij geeft de verwachte signalen door die kloppen met het gebruik ervan. Overigens tikt de servo nu dus niet, ofterwijl het probleem moet zich dan echt in de servo bevinden op het moment dat er dus geregeld wordt (klep open of klep dicht)
6. Aangezien hij alleen tikt tijdens afname van warm water lijkt het erop dat het alleen gebeurt op het moment van het openen van de klep. Voor de zekerheid dit geverifieerd door tijdens warm water afnamen de gele kabel te ontkoppelen zoda hij de klep niet meer kan openen. Na ontkoppelen hield het tikken op.

Dus wat je zegt klopt inderdaad dat de motor/klep vast zit. Nu heb ik elders het e.a. gelezen over servomotoren van honeywell en heb begrepen dat het niet eens zo heel erg complex is om deze te vervangen. Na het sluiten van de leidingen zou een kwartslag draaien voldoende moeten zijn om hem los te koppelen. Of zie ik hier iets over het hoofd?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Hoe oud is deze unit?
Voordat je zelf begint te sleutelen, misschien zit er nog garantie op?
 

Mdekrijger

  • #8
Unit is in januari 2005 vervangen (destijds eigendom van Essent), dus standaard 2 jaar AGPO garantie vervalt daarmee ruimschoots.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Ok.
Als je de klep motor er van af draait. Inderdaad met een kwart slag nadat je het kleine palletje hebt ingedrukt.
Dan moet je nog maals cv en daarna weer ww aan zetten.
Als de grote witte pal dan wel fatsoendelijk op en neer beweegt mort je eens met de achterkant van de motor op de pin duwen alwaar je de motor van af hebt gedraaid.
Kilo of 2 druk moet genoeg zijn om de klrp in te drukken.
Daarna laat je het palletje wwer rustig op komen. Het moet gelijk weer netjes volledig er uot komen.
Het kan namelijk ook zijn dat het binnenwerk gewoon vast zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu