Agpo econpact 3 225 eerst fout A1 nu F6

Nl-x

  • #1
Help! Zit dit weekend zonder verwarming of warm water!

Vandaag schijdde mijn Agpo combiketel (Agpo econpact 3 225) er mee uit. Het ding gaf eerst fout A1.
Eerst probeerde ik de dingen die ik zelf kon checken. Druk van de CV te laag, dus bijgevuld. Sifon geleegd van wat prut. Maar het ding bleef A1 geven en borrelen.

Dus schakelde ik via de pech in huis verzekering er een vakman bij. Deze vakman wist het te wijte aan de interne sifon maar kon na veel tijd de sifon er niet uit krijgen omdat het schroefje achter wat andere dingen zat. Het kostte hem 2 uur om de bagger in de interne sifon door te prikken en te ontbaggeren (zonder de sifon er uit te krijgen). Dit ging gepaard met best wat vocht en licht geweld.

Na alles weer dicht te hebben gemaakt was fout A1 verholpen. Maar toen kregen we ineens fout F6... de ventilator. En dat is best gek omdat ten eerste dit niet eerder aan de orde was gekomen. Maar ten tweede omdat als je de stekker van de ketel er in doet, je het eerste minuut (code FHI) je het ding duidelijk ziet en hoort voorventileren. Pas daarna, wanneer er warmte wordt gevraagd, krijg je fout F6.

De vakman kan mij nu helaas niet verder helpen en ik zit iig tot maandag zonder warm water of een werkende cv. Volgens de vakman, die ik overigens niets heb zien meten, is de foutmelding het gevolg van dat het toetental wel niet zal overeenkomen met wat er wordt aangegeven om te behalen. Maar vind ik gek, want op moment van verschijnen van foutmelding draait de ventilator niet eens.

Maandag wil de vakman een collega het hele ding uit elkaar laten halen en schoon laten maken. En daarvoor zal hij ook een nieuwe pakking laten halen. Maar ik vraag mij af of de vakman niet met dat beetje geweld bij de sifon een kabel heeft losgekregen of dat hij vocht op de printplaat heeft laten komen.

Hebben jullie tips over wat ik in de tussentijd zelf kan checken? Anders wordt dit een behoorlijk koude weekend voor mij.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Ja, pak electrische kachels....meer kan je niet doen.
want F6 gaat niet vanzelf over, werk van een ander ga ik niet
be/veroordelen, maar logischerwijs als je ventilator niet
draait, krijgt hij idd zijn toerental niet... :roll:

Maar wat ik in dit verhaal niet lees, is dat je je vaste
installateur hebt gebeld, daaruit mag ik aannemen dat je die
niet hebt....dus geen onderhoud gehad????
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat word een warme Jas zoeken, zie de forumregels.

Dat een fan draait bij opstarten heeft niets van doen met de juiste werking.
En een fan fout terwijl de fan niet draait kan gewoon kloppen.

De fan krijgt vanaf de UBA een rotatiecommando van xx RPM.De fan geeft aan de UBA door hoeveel RPM hij draait ook als deze stilstaat. dat word vergeleken en daaruit bepaald de uba of alles veilig is om te ontsteken.

De fan gaat zodra deze spanning krijgt draaien, de elektronica start op en pas dan gaat deze kijken naar het stuursignaal en uitsturen van de rpm waarden.

Stel, de UBA geeft aan dat de fan 3000 rpm moet draaien, de Fan ziet dit echter niet, dan staat deze gewoon stil en de UBA geeft daarop dus een foutmelding.

Wat er gebeurt kan zijn en wat er gebeurt is blijft de vraag, toeval bestaat.Maar bij deze ketels heb je wel een extra grote kans op toeval.
 

Nl-x

  • #4
The headhunter schreef:
De fan krijgt vanaf de UBA een rotatiecommando van xx RPM.De fan geeft aan de UBA door hoeveel RPM hij draait ook als deze stilstaat. dat word vergeleken en daaruit bepaald de uba of alles veilig is om te ontsteken.

De fan gaat zodra deze spanning krijgt draaien, de elektronica start op en pas dan gaat deze kijken naar het stuursignaal en uitsturen van de rpm waarden.
Dit vind ik erg logisch klinken. Dus daarom mijn twijfel over waarom er niks werd gemeten door de vakman. Ik heb het idee dat de spanning en het signaal over verschillende kabels gaan. Dat spanning er wel op zit lijkt me aannemelijk, hoewel het meten of het minimum van 196v wordt geleverd geen kwaad kan. Maar of het signaal wordt aangegeven en aankomt lijkt mij interessant voordat een behandeling wordt ingezet.

Dus ik vraag me af of jullie mij kunnen helpen dit te meten. Hoe identificeer ik het kabeltje dat het signaal moet doorgeven?

Ps. Wat bedoelde je met warme jas en forumregels? Heb ik iets verkeerds gedaan?
 

Freekcv

  • #5
Warme jas aantrekken, aangezien we hier niet zijn om iemands werk te beoordelen. Dit is een klus forum voor mensen die zelf graag ( klussen ).
 

Nl-x

  • #6
Het beoordelen hoeft niet. Ik wilde alleen volledig zijn. Maar als iemand me kan helpen om het signaal te meten zou ik dat op prijs stellen.

Is het handig als ik hier wat foto's bij zet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dat zal je zelf toch wel kunnen uitvogelen op die printen?

Normaal gesproken zoeken wij de fouten niet op component niveau, ook de fabrikant geeft normaal vaak helemaal dat soort gegevens niet.

Wij kunnen je niet adviezeren, simpelweg omdat er een collega of misschien ikzelf al mee bezig is en ik dus mijzelf van mijn broodwinning beroof.Ook zal mijn baas niet blij zijn als hij mijn advies hier kan linken aan inkomsten derving.
 

Nl-x

  • #8
Als een collega (of jij desnoods) gelijk heeft, dan staat hij hier maandagmorgen alsnog de ketel geheel te onderhouden naar zijn inzicht. Ik wil er alleen voor waken dat hij handelt op een verkeerde diagnose.

De collega wil maandag nieuwe pakkingen bestellen om de brander uit elkaar te halen en te schonen. Terwijl ik alleen wil uitsluiten dat het toch niet een los contactje of een natte of defecte print is.

Componenten zelf hoef (en kan) ik niet onderzoeken. Ook printen uitlezen ben ik niet geschikt voor. Ik wil alleen checken of er überhaupt wel een stuursignaal wordt ontvangen bij de fan. Ik neem aan dat dat een andere kabel is dan die voor de voeding. Maar welke kabel weet ik weer niet. Dus als iemand mij daarin kan adviseren... Kleur of locatie bijv. En welke voltage ik hoe kort moet verwachten als signaal.
 

Freekcv

  • #9
Naar de ventilator lopen 4 kabels, voor u maken wij graag een uitzondering!!!! Meten tussen de 7de en de 8 ste kabel! Kleuren kunnen helaas nog wel eens verschillen, is namelijk afhankelijk van welke wifi kabel gebruikt is. 😝😝😝
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Jij hebt gewoon geen vertrouwen in de monteur.

Een monteur hoort gewoon te weten wat hij doet, deels op ervaring, deels op de manuals.
Als er een ventilatorstoring op de display staat zullen er maar weinig monteurs zijn die geen nieuwe fan meenemen en eventueel zelfs gewoon een storingskoffer met alle onderdelen voor die ketel erin.
 

Freekcv

  • #11
Het is niet aan ons om het werk van een ander te beoordelen, of we het hier nou mee eens zijn of niet. hij heeft voor het toestel gestaan met alle mogelijkheid tot het stellen van de juiste diagnose, wij zitten op afstand achter een pc. En met alleen u verhaal word het stellen van de juiste diagnose echt niet makkelijk.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #12
Het leuke is, dat je op ieder zijn op of aanmerkingen hebt
gereageerd, alleen mijn opmerking over het onderhoud lees ik
niks over....
Dus ga ik er vanuit dat er geen onderhoud de laatste jaren is
gepleegd door een erkende installateur.
Mijn gevoel word bevestigd door de uitspraak van de monteur
die bij jouw over de vloer is geweest, die wil namelijk je
branderpakking vervangen, dit doet hij niet voor de omzet
van zijn werkgever, maar omdat een richtlijn is van Agpo die
in (ik meende) 2007 standaard bij het onderhoud dient te
vervangen ivm brandgevaar.

In mijn ogen dus volledig terecht dat ze dit willen gaan doen
 

Bernhard

  • #13
Voor u maken wij een uitzondering. Wij helpen u niet. Dit zijn geen vriendelijke antwoorden.
Van de 10 vragenstellers is er maar een die zijn probleem oplost. Als NL-x zijn vraag anders stelt krijgt hij dan wel antwoord. De forumregel dat een niet zelfklusser geen antwoord van wij krijgt kan misschien aangepast worden. Ik zie dat bij andere niet zelfklussers de vragen wel worden behandeld. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
We maken ook hier geen uitzondering, de uitzondering werd deze keer bepaald door vaste beantwoorders, niet door de mods.

Alsnog een slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu