Afzuigkap in bestaande schouw

WenL

  • #1
Hallo,

Na de verbouwing van onze keuken is er nog steeds één onderdeel waar we geen oplossing voor hebben gevonden. Het gaat om het installeren van een afzuigkap onder een schouw.

Het is een gemetselde schouw, met daarin drie aparte rook kanalen. De kanalen liepen oorspronkelijk helemaal tot het dak omhoog. Na de verbouwing zijn de kanalen vanaf de eerste verdieping weggebroken. Het idee is nu om de buis van de afzuigkap, 40cm verticaal te laten lopen en vervolgens 150cm horizontaal (boven de keukenkast) door de buitenmuur naar buiten. Zie ook de foto's

Het probleem is dat er onder de schouw weinig ruimte is voor een afzuigkap. Een onderbouw kap zou kunnen, maar deze zijn vaak minimaal 15-20cm dik. Aangezien we dit niet weg kunnen werken,komt dit er dan geheel onder te hangen; niet erg mooi.

Wie heeft een oplossing voor een afzuigsysteem, van maximaal ongeveer 90x40 en max 10cm dik.

Alvast bedankt voor het meedenken.




 

Stefan666

  • #2
De afzuig kap (RVS) die ik heb bestaat uit 2 delen

Het opvang/motor gedeelte... en een "schoorsteen"

Het enige wat dat schoorsteentje doet is de buis wegsteken, het hele werkzame gedeelte zit in die ( 90cm breed ) "bak"

Als je nu een rvs opbouw schouw op de kop zou tikken, en die schoorsteen niet gebruikt...

Je hebt ze in allerlei modellen, "vierkante bak" of schouw vorm..

T is maar een suggestie




Je zou ook een buismotor kunnen gebruiken, maar
denk niet dat dit mag.
Al je vet / meuk zou dan in die motor terecht komen, niet echt prettig voor in een keuken.
Ook lijkt me dit behoorlijk ongezond voor de motor zelf.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Mijn idee zou zijn om er een rvs plaat onder te schroeven met daarin een 125 aansluiting voor buis.

En daar weer een rvs plaat met 3cm-5cm opstaande randen en in de rand een aantal open sleuven (2x op zij en 1 in aan de voorzijde langs)
Deze plaat schroef je weer tegen de bodemplaat.
Indien gewenst kan je in constructie nog een aantal (led) spotjes kwijt.
Het word dus een rvs doos met aan de onderzijde een aantal aanzuig sleuven en aan de bovenzijde een 125 aansluiting voor een externe motor

Vervolgens zou ik de servieskast tot het plafond laten lopen en hierin een woonhuis ventilator plaatsen met een RF bediening en deze gebruiken voor de afzuigkap.
 

WenL

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Met een externe motor is er inderdaad meer mogelijk. Zelf een bak maken zal in mijn geval geen mooi resultaat geven. Eventueel kan ik dus ook zoeken naar een mooie platte afzuigkap zonder motor, geschikt voor bijvoorbeeld een centraal afzuig systeem. Boven op de kast kan ik dan een motor plaatsen. Goed idee? Een buis ventilator is hier dus niet echt geschikt voor? Wat wel?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ventilator voor een centraal afzuigsysteem.
 

WenL

  • #6
Wanneer ik voor de afzuiging gebruik ga maken van een vlakscherm afzuigkap zonder motor, kan ik dan niet alsnog gebruik maken van een buisventilator (of eventueel een boxventilator)? Alle "meuk en vettigheid" wordt gefilterd en komt dan imo niet in de buisventilator terecht.

Prijstechnisch is de buisventilatie namelijk interessanter.. (rond de € 150,- voor een buisventilator met 400m3/h onbelast)
 

WenL

  • #7
Wat denken jullie? Kan een buis ventilator of boxventilator zoals deze worden toegepast als afzuiging aangesloten op een motorloze vlakscherm afzuigkap? ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu