Afwerklijsten rondom deuren

Koala

  • #1
In onze jaren 50 woning zijn alle binnendeuren houten deuren.
Rond de houten kozijnen zijn houten afwerklijsten geplaatst die iets over de muur heen vallen. In verband met grondige verbouwingswerkzaamheden heb ik hierover een aantal vraagjes:

1)
Moeten deze lijsten verwijderd worden voordat men gaat stucen ? De lijst valt over de gestucte "egalisatielaag" (= zandcement ?), maar de pleisterlaag loopt niet door onder de lijst. De egalisatielaag ligt gelijk met het houten kozijn en is niet overal verwijderd. Een stuclaag brengt extra dikte, dus zou je zeggen dat je de lijsten laat zitten (of weer aanbrengt) en ertegenaan stuct. Maar wat als ik deels de muur heb afgebikt tot op de stenen. Dan moet de stuc dus in de spleet gepropt worden?!

2) De lijsten eindigen ongeveer 10 tot 15 cm boven de grond. Dit laatste stuk is een bredere lijst (soort super kort plintje). Weet iemand wat hiervoor de reden is en is het misschien niet handiger om als ik toch nieuwe lijsten plaats deze tot op de grond te laten lopen ?

Misschien dat deze (wazige) foto iets meer duidelijkheid geeft.
 

Fiesiekus

  • #2
Wat vindt/wil de uitvoerende stuca? Meestal hebben die mannen een bepaalde voorkeur; ergens tegenaan of overheen stucen. In mijn kamer had ik tape over de lijst waar de stuca tegenaan ging, ik haalde de tape weg waardoor een strakke overgang ontstond.

Die hoge plint is sierovergang/afwerking tussen je gewone plint en de verticale lijst waar je het hierboven over hebt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De lijsten kunnen verwijderd worden maar in de praktijk wordt dat weinig gedaan omdat ze meestal niet weer te gebruiken zijn door het beschadigen.
Wanneer u de stuc er iets achter weg krabt kan de stucadoor de nieuwe stuc er achter drukken.
Het beste is dat eerst te overleggen met de stucadoor.

Het onderste korte lijstje wordt een neut genoemd, hiervoor geldt hetzelfde als hierboven.
 

Koala

  • #4
Bedankt voor de uitleg.

Blijft alleen de vraag of de "neut" functie heeft of dat bij het plaatsen van nieuwe lijsten deze achterwege kan blijven.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De neut geeft een mooiere overgang tussen de aftimmering van het kozijn en de vloerplint.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu