Afwerking schoorsteenkanaal/plafond

Pigion

  • #1
Ons huis heeft een schoorsteenkanaal van 30 x 30 cm. In dat kanaal wil ik een rvs binnenpijp dia. 150 cm., wanddikte 0,5 mm zetten. Deze pijp moet bij het plafond worden opgevangen en de pijp moet richting de top van de schoorsteen uitzetten. Deze steunconstuctie komt iets onder het plafond (beton) uit. Dat wil ik nu afwerken met een doosvormige constructie van Promatec plaat. De afmetingen worden ca. 60 x 40 x 5 cm.
Als er geen brandgevaar was, zou ik een houten raamwerk maken en dat bekleden met promatec.. Nu zou dat van metaal moeten, doch ik heb niets geschikts kunnen vinden.
De U profielen, waarmee je een scheidingswand maakt, zijn slechts 4 cm en ook constructief minder geschikt.
Ik heb ook gedacht aan een raamwerk van aluminium, de verbindingen...
Weet eigenlijk niet... hoe het aan te pakken.
Ideeën??
Pigion
 

Fiesiekus

  • #2
De keren dat ik een kachel installeerde, eindigde de pijp in een nisbus. Die nisbus metselde ik vast in het stenen kanaal. Dus ik begrijp niet waarom er zo'n grote opvangconstructie onder komt te hangen?

Maar goed, in zo'n geval zou ik iets van RVS laten lassen en dat aan het plafond schroeven. Houvast genoeg dan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Je zult eerst moeten zorgen, dat de RVS flex goed vast zit en niet los kan komen.

Dat kun je met een schoorsteen aansluitstuk doen, waarop je de RVS flex vast zet.
Deze zijn in diverse maten verkrijgbaar, bij de betere kachel zaken.

deze is voor een concentrisch kanaal, en hieronder voor een enkelwandige aansluiting.


Zorg ook dat de RVS goed vastgeschroefd wordt, aan de dakuitmondings pijp.

Wat voor een kachel wordt er trouwens op aangesloten.

En metalstud profielen zijn ook in bredere maat verkrijgbaar trouwens.
 

Fiesiekus

  • #4
Klopt, dit heb ik voor dubbelwandig toegepast. Ideaal om iets zwaars aan te bevestigen en brandveilig/duurzaam.
 

Pigion

  • #5
@Fiesiekus,
Ik heb natuurlijk in eerste instantie ook gedacht aan een nisbus instorten/inmetselen. Ik twijfel of je van onderaf wel een nisbus netjes en stevig kan inmetselen en 15 kg gewicht kan dragen. Met stukjes steen en specie en dan opbouwen/aansmeren..... Ik ben ook een beetje bang dat dit toch gaat scheuren en ik tegen een lelijke afweking aankijk. De nisbus stellen en dan 2 emmertjes beton erin kieperen.... lijkt me niks.
De meeste fabrikanten willen dat je het gewicht opvangt met een stoeltje, echter te groot om weg te werken. Een complicatie is dat het bestaande vierkante opening een beetje uitgebrokkelt is door de hitte van de oude open haard. Ook het beton van de vloerplaat vertoond scheuren in de directe omgeving van de opening.
Ik zal eens kijken bij metalstud profielen. Ik ben daar niet zo bekend mee.
@Peter,
De afbeeldingen ken ik goed en van 3 verchillende merken. De 2e foto is een m.i. een ENAP, schoorsteen-afdekstuk van Metallotherm
Ik ga niet met flex. werken doch liever met enkelwandig (d=0,6 mm)
Een dubbewandige flexibele pijp kan een bochtje maken, doch is ongeschikt om expansie op te nemen. Helaas laten zaken in haarden je anders geloven. Dus uitzetting naar boven door de topafdekplaat. Boven op de schoorsteen staat een grote kap. Bevestiging per sectie door 3 rvs parkers, geen klembanden!!
Het type kachel staat nog niet geheel vast, waarschijnlijk een speksteenkachel, 1400 kg. De pijp tussen plafond en kachel moet eigenlijk zwarte pijp worden, d=2mm.
Vr. gr. en dank,
Pigion
 

Fiesiekus

  • #6
Aha, het wordt geen flexibele maar een starre enkelwandige pijp? Dan nog denk ik dat die getoonde plaat van Peter daar wel geschikt voor is.

Kan je overigens de pijp dan niet laten hangen aan de bovenzijde van het gemetselde kanaal en onder uit laten monden in een overgangsbus naar de dikwandige pijp in je woonkamer? Of zeg ik nu iets heel doms?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bel even een kachelsmid, hij heeft er verstand van en kan u ter plekke adviseren.
Adviezen volgen is prima maar er zijn situaties zoals deze waar alleen iemand ter plaatste verantwoord advies kan geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu