Afwerking na infrezen beton

Michel318

  • #1
Hallo,
In onze nieuwbouw woning die binnenkort word opgeleverd willen we in de keuken in het plafond een stuk leiding infrezen (tbv kook eiland afzuigkap). De aannemer wilde dit meerwerk niet accepteren dus moet ik zelf ervoor zorgen dat de afzuigkap spanning krijgt. Het lchtpunt zit op 70 cm afstand van een lichtpunt. Ik ben wel handig maar ik ben bang voor de afwerking. Aangezien het een klein stukje is om in te frezen wil ik dit doen met een slijptol en 2 lijntjes te slijpen en tussenuit te hakken. Of zo'n 2 slijpschijf ding huren. Ik ben wel handig genoeg dit te doen alleen zit met de afwerking van het opgespoten wit wat op het plafond zit. Dit moet dus hersteld worden. Dit zal je wel blijven zien denk ik maar hoe netter je het doet des te minder het opvalt. Iemand tips hiervoor om dit toch tot een goed eind te laten komen? je heb van die spuitbussen die dezelfde structuur nabootst maar ik wil de arvaringen graag aanhoren over dit.
 

Fiesiekus

  • #2
Hoe zit het met de wapening van het plafond? Ga je daar niet doorheen?
 

Michel318

  • #3
In de eerste 3 cm zit geen bewapening dacht ik. Tijdens de bouw heb ik gezien dat het plafond van die dunne platen waren waar de lichtpunten al in waren verwerkt. Ze legden het plafond neer op de muren. Ondersteunden vervolgens het plafond en legden het elektriciteit aan op het plafond zeg maar en daar goten ze het beton erop. Die dunne plaat bevatte geen bewapening dacht ik.....
is het erg als ik dat raak dan evt? zeker met het roesten later van de bewapening en dat het er doorheen komt?
 

Fiesiekus

  • #4
Over het afwerken: als je er echt niets meer van wilt zien moet je het hele plafond opnieuw spuiten/rollen.
 

Michel318

  • #5
Geen optie en tuurlijk dat is het beste.

Wilde graag gebruikservaring horen van mensen die zo´n spuitbus hebben gebruikt. Als je strak inslijp dan is de overgang ook strak, maar als er wat beton afbrokkelt zeg maar en je smeert het netjes dicht en daarna gebruik je die spuitbus zie je dan van die afgebrokkelde kartel lijntjes nog steeds `doorschemeren`?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die dunnen platen bevatten wapening in verhouding meestal vrij veel zelfs.
Als je ze raakt is het niet erg maar als je ze doorslijpt wel.

zelf zou ik de voedig via de afwerkvloer van de bovengelegen verdieping laten lopen (als die aanwezig is)

Je krijgt de sleuf niet ontzichtbaar als je alleen plaatselijk wat gaat herstellen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je hoeft geen immens diepe geul te hakken. Een electriciteitspijp is over het algemeen 5/8" (= 16mm). Ga ongeveer een millimeter dieper en je bent er al. Beetje gips er in om de leiding vast te zetten en klaar.

Over het afwerken: als je plafond met spack is afgewerkt (die typische nieuwbouwkorrel) kan je ook een spackspuiter plaatselijk de reparatie laten bijwerken. Ze waaieren dan uit over het bestaande plafond. Ik heb zoiets laten doen en het is best knap gedaan. Alleen als je het weet kan je het zien waar de reparatie is gedaan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
De standaard dekking op wapeningsstaal in een verdiepingsvloer is 15 mm
afhankelijk van het type breedplaat kan het meer zijn.
 

Fiesiekus

  • #9
Zowel het aanbrengen van een sleuf als het weer afdichten lijken me veel makkelijker aan de bovenzijde uit te voeren.

Bovendien met een vloerbedekking erover zie je niets meer van oneffenheden.
 

Eye_in_the_Sky

  • #10
Ik heb zo'n spuitbus wel eens gebruikt. Ik heb een muur verwijderd en daar heb ik een strook mdf opgeplakt en het randje met een spuitbus spacwerk afgewerkt. Het is geen spac maar een soort kunststof.
Omdat het een klein randje is valt het niet op, maar ik zou daar zeker geen hele sleuf mee afwerken. Wordt gegarandeerd niet mooi.

Frezen in zo'n plafondplaat zou ik ook niet doen. Ik heb ook van die holle elementen met beton erop. Het lijkt niet veel maar het is knoerthard beton. Je kunt er alleen in boren met een boorhamer.
Een sleuf frezen kan dan alleen ook met een professionele sleuvenfrees met een goed diamanten bit. Toevallig heb ik die wel eens gebruikt om een sleuf in een muur te frezen. Die krengen zijn loodzwaar, die kun je niet goed (en veilig !!!) boven je hoofd gebruiken.

De aannemer neemt zo'n klus niet zomaar niet aan.

De beste (makkelijkste en veiligste) oplossing is denk ik toch een kabelgootje op het plafond....
 

Michel318

  • #11
Hey, das een heel goed idee om het via de eerste verdieping te laten lopen in de dekvloer! Ik heb een zand cement dekvloer op de eerste verdieping, das makkelijk frezen met zo’n standaard bouwmarkt huurding.
Dat ga ik doen. Alleen ik moet ff heeeeeel zeker weten dat ik geen elektriciteit draad raak tijdens het door het plafond boren anders ben ik echt de sjaak. De elektriciteitsdraden zijn namelijk al in de vloer gestort en ik weet niet waar ze lopen.......en voorzichtig boren bestaat niet....als je hem raak ben je al te laat.
Maar dit is wel het beste idee en dat ga ik uitvoeren, thnx!
 

Fiesiekus

  • #12
Michel318 schreef:
Hey, das een heel goed idee om het via de eerste verdieping te laten lopen in de dekvloer! ........Maar dit is wel het beste idee en dat ga ik uitvoeren, thnx!
Het idee is van Boertje125.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu