Afwerken dak zolder

Cyspoz

  • #1
In een nieuwe woning wordt het dak van de zolder opgeleverd zoals op de foto hieronder:

Ik wil dit verder afwerken maar zoek wat advies over de mogelijkheden. Ik zat er zelf aan te denken om de kieren en gaten van de nietjes netjes op te vullen. Daarna glad schuren en 2 keer verven met een grondverf en daarna aflakken 1 of 2 keer. Geeft dit een mooi vlak resultaat, of zijn er andere ideeën om dit netjes af te werken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Deze vezelplaten kunt u het beste spuiten met een dampdoorlatende muurverf op basis van kunstharsdispersie.

Schilderen met watergedragen lakverf van dit soort platen is lastig en geeft bijna altijd een streperig / bont resultaat.

De nietgaatjes kunt u dichtzetten met een goede universele vuller en de naden met acrylaatkit.
 

Cyspoz

  • #3
Ik heb zelf niet de middelen om verf te spuiten, zijn er alternatieven? Waarbij eventueel iets aan kwaliteit wordt ingeleverd? Wat is trouwens de reden dat het dampdoorlatend dient te zijn?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Het zijn geïmpregneerde platen. De term dampdoorlatend is inherent aan muurverf: ze zijn het allemaal in meer of mindere mate. Vochttransport moet altijd kunnen plaatsvinden, en gaat dan van warm naar koud.

Als u de platen meer gaat afsluiten ( en lakverf doet dat, ook watergedragen, maar dan muurverf ) dan remt u dat transport. Er zal niet snel rot optreden, maar de naden gaan wel meer werken, en dus sneller scheuren /open staan.

U kunt deze platen het dus beter met een muurverf op basis van kunstharsdispersie behandelen dan met een lakverf. Als u iets mindere kwaliteit wilt accepteren is rollen met een brede vachtroller ook mogelijk.

Mijn advies is gebaseerd uit praktijkervaring en op het best mogelijke resultaat, dat is dus spuiten. Het staat u natuurlijk geheel vrij andere applicatie methoden te gebruiken.
 

Cyspoz

  • #5
Bedankt voor het uitgebreide antwoord, vind het altijd fijn om zaken te begrijpen. Dat de naden minder gaan werken vind ik vooral een plus, ik zal dus opzoek gaan naar een verf op basis van kunstharsdispersie.

Een verf op basis van kunstharsdispersie is ook gewoon met een roller aan te brengen, ook al zal het resultaat daardoor iets minder mooi worden?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Nee, voor de verwerking is er geen verschil, voor het resultaat wel: een kunstharsdispersie muurverf is duurder dan de bouwmarkt muurverf: u mag er dan ook een mooier en duurzamer resultaat van verwachten.

Breng de eerste laag 15% verdund aan. Verzadig de roller goed en werk snel door. Vul eerst met een 10 cm radiatorrollertje de randen op.

De tweede laag brengt u onverdund op.
 

Mechas79

  • #7
Beste Cyspoz,

Volgens mij raak je helemaal in de waar met het woord kunshaarsdispersie, want dit is een verzamelnaam van alle dispersies!!
De een geeft hem deze naam de andere weer latex enz. Alle watergedragen muurverf zijn damdoorlatend.

Wat Kees bedoeld is dat u een watergedragen muurverf gebruikt, en het leifst schropvast is, een veegvaste zal ook goed gaan maar is kwalitatief veel slechter en de hecting is ook minder goed.
 

Cyspoz

  • #8
Ik had snel op internet gezocht maar kon ook niet echt veel wijs worden uit de producten die op basis van een kunshaarsdispersie waren gemaakt.
Ik zal in iedergeval opletten dat het een dampdoorlatende verf is.
Hoe zit het met de grondverf, geld daar gewoon hetzelfde voor?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
U kunt wel veel, maar niet alles even duidelijk op internet vinden. Kijk maar even in uw Pb voor wat suggesties.
 

Mechas79

  • #10
Beste Cyspoz, een muurverf op basis van acrylaat is een kunsthaarsdispersie.

Als u een muurverf op basis van een dispersie(beter bekent als PvAc) neemt zal het enkel beter dampdoorlaatbaar zijn vanwege grotere deeltjes grootte. (De zovaak genoemde latex)

Dit zijn allemaal technische namen waar u niets aan heeft want elke watergedragen verf is dampdoorlaatbaar en IS op basis van kunsthars-dispersie.

Als u naar de bouwmarkt of dergelijke gaat zult u het zeer zeker vinden.
 

Mechas79

  • #11
Sorry ***** bedoel ik!!

gr :oops:
 

Tiho

  • #12
Plaatstelijke bouwmarkt wordt hier meer op prijs gesteld Mechas :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu