Afvoergat dichten in buitenmuur badkamer

Kavermeer

  • #1
In mijn badkamer werd gestookt d.m.v. een gaskachel. Deze had een rookkanaal direct naar buiten. De kachel is nu weg, maar het gat/de buis zit er nog. Het mooist is vermoedelijk de buis verwijderen en de boel dichtmetselen. Bij gebrek aan metselervaring zoek ik een alternatieve oplossing. Kan ik bijv. de buis laten zitten, het gat opvullen (schuim?) en buitenop een kap zetten? De binnenkant wordt opnieuw gestukt, dus daar kan ik gewoon een stukje gipsplaat ofzo inzetten.

Of is dit een verkeerde shortcut en haal ik me op de lange termijn problemen op de hals?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gewoon na het verwijderen van de pijp een beetje van de bestaande laag (van de muur dus) wegkappen (steenbeitel) om hem schoon te maken, twee bakstenen of delen ervan, een kleine verpakking kant-en-klare metselspecie (met kalk) en je hebt meteen een mooie oefening voor het metselen. :wink:

Zowel de binnenkant als de buitenkant dichtmetselen, en probeer zo min mogelijk in de spouw te laten vallen. Is best wel lastig overigens.

Een andere oplossing, zoals jij hem noemt, lijkt me toch een beetje kliederwerk, en het gat wordt volgens mij dan na enige tijd toch weer zichtbaar in het stucwerk.
 

Kavermeer

  • #3
Gelukkig komt er een badkuip voor, dus je ziet er niet zoveel van.

Maar stel dat ik toch gewoon voor de goede oplossing kies, en het dichtmetsel; Ik maak me over de eerste stenen niet zo'n zorgen, maar hoe krijg ik de laatste er netjes in, met specie rondom? Of is daar geen andere truc voor dan gewoon een beetje prutsen? En, nog een stomme vraag: Wat voor stenen moet ik hebben voor de buitenmuur? Of is in principe iedere steen goed, alleen niet altijd even mooi?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ben wat betreft metselen inderdaad een "prutser". Dus heb ik het opgelost door een beetje specie op de onderkant van de opening te leggen (wel eerst omgeving vochtig gemaakt), vervolgens de steen rondom (alle zijkanten) in te "smeren" met specie, en die erin te leggen, en daarna de ontstane spleten voorzichtig op te vullen met specie.

Gereedschap: een troffeltje en een voegspijker.

Maar een meer "vakman" op metselgebied kan mij misschien verbeteren en vertellen wat ik destijds verkeerd deed? Ik zat toen nog niet op het forum...:wink:

Voor binnen een kalkzandsteen oid, voor buiten een baksteen in een kleur van de muur, voor zover mogelijk.
 

Kavermeer

  • #5
Er bleek geen spouw te zitten, dus dat scheelde weer in rotzooi in de spouw zelf. Wel jammer van de isolatie, natuurlijk. De muur was dubbelsteens, dus ik heb de binnenkant dichtgemetseld. Dat ging best aardig, maar het hoeft natuurlijk ook niets te dragen en er zit straks toch stucwerk overheen, dus de eisen zijn ook niet zo hoog. Voor buiten had ik nog geen juiste bakstenen, en daar moet het er natuurlijk wel netjes uitzien.

Als de stenen er spontaan weer uit komen zetten meld ik me wel weer, maar vooralsnog ben ik niet ontevreden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu