Afvoeren zwart en grijs water zonder riolering

Frank-

  • #1
Ik ben van plan om mijn schuurtje achter in de tuin door noeste arbeid in de lente om te toveren tot een bescheiden gastenverblijfje. Daarover mijmerend in de herfst en winter wil ik jullie deelgenoot maken van het volgende probleem.

Schuurtje is achter in de tuin, op zo'n dertig meter afstand van het huis. Tuin loopt af en er is geen riolering in de tuin aanwezig. Aansluiten op de riolering in huis is om meerdere redenen niet mogelijk (o.m. omdat het een tussenwoning betreft).

Het schuurtje is via een achterom bereikbaar, vanaf de straatkant over een afstand van zo'n 60 meter.

Ik zou graag in het schuurtje een toilet plaatsen en een douche. Het gebruik hiervan is zeer beperkt/incidenteel, ik vermoed een keer of 6 per jaar, enkele dagen achtereen door 2 personen.

Ik kan achter geen aansluiting maken op een riool en ben dus voor de afvoer aangewezen op een alternatief. Ideeën zijn zeer welkom.

In het geval het een septic tank wordt, vraag ik mij af hoe groot die moet zijn, of er een sterfput naast moet, en of het periodiek leegzuigen van de put over de afstand van 60 meter problemen gaat opleveren.

Een eventuele slang voor het leegzuigen moet over het pad van de buren, die zitten er denk ik niet op te wachten als er een vieze slurf wordt uitgerold (ik denk aan mijn jeugd toen de boer de beerput van mijn ouders kwam leegzuigen met een druipende gierslang...)

Wie heeft al eens met dit probleem te maken gehad en hoe opgelost? Alternatieven voor de septic tank, zoals een ouderwetse gemetselde beerput die aan de onderkant open is?

Ideeën en suggesties meer dan welkom!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn eigenlijk teveel zaken die het moeilijk maken c.q. niet toegestaan zijn om een riolering te leggen of een iba te plaatsen, een beerput is niet meer toegestaan.
Een chemisch toilet zou een oplossing kunnen zijn gezien het beperkte gebruik van het toilet maar voor een douche wordt het weer lastig.
Een sanibroyeur zou misschien ook kunnen maar vraag dit even na i.v.m. de lengte en hoogteverschil dat overbrugt moet worden.
Vraag ook eens na bij bedrijven in de buurt, misschien hebben die ervaring op dat gebied.
 

Techno tim

  • #3
Met een drukriool kan het wel
 

Frank-

  • #4
Het probleem zit hem niet zozeer in het overbruggen van hoogte of afstand (kan met een broyeur zeker), maar ik kom aan de achterzijde met goed fatsoen niet de woning binnen om een aansluiting op de bestaande riolering te realiseren.

Chemisch toilet zoals in een caravan heb ik al eens aan gedacht, maar die moet dan ook weer geleegd worden, dat is dan weer een minder aantrekkelijke gedacht :roll: en het lost helaas het douche probleem niet op...
 

Techno tim

  • #5
Leg even uit waarom niet op bestaande aansluiting huis.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een drukriool heb ik ook zitten denken maar dat wordt zo'n dure aangelegenheid dat ik dat niet vermeld heb.

@ Frank-, zit er geen kruipruimte onder de woning of loopt er geen riolering die bereikbaar is in de kruipruimte ?
De riolering die onder de de regenwaterafvoer ligt is ook geschikt om op aan te sluiten.
 

Frank-

  • #7
Ok... Ik dacht dat ik al had geschreven dat aansluiten op bestaand riool niet kan, maar toch even een plaatje dan:

Tussenwoning. Achterzijde uitbouw over volledige breedte van het huis, links en recht "opgesloten". Geen kruipruimte onder aanbouw, aanbouw 1,5 meter lager dan de rest van het huis en een halve meter lager dan de riolering, die in de kelderruimte van het huis zit (onder het hoger gelegen gedeelte van het huis dus, tov de aanbouw).

HWA is al netjes afgekoppeld en stroomt uit in de tuin.

Toch aansluiten op bestaand riool: door achterpui op hoogte van 50 cm van het maaiveld gat boren, riolering door de aanbouw leiden naar de kelderruimte van het huis en aansluiten op de riolering.... niet zo'n aantrekkelijk idee.

sowieso moet ik dan door 30 meter tuin een buis op een meter of 1,5 hoogte leiden (broyeurs pompen met verticaal omhoog, en kunnen daarna makkelijk 30 tot 40 meter met een normaal verval overbruggen).

Aansluiten op riolering buren? Kan niet, hebben ze niet. Naar een ander punt aan de straat voor een nieuwe aansluiting op het riool? Dan moet ik zo'n 100 meter overbruggen door aanlendende percelen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Aha, nu wordt het een stuk duidelijker maar niet gemakkelijker.
Hier heb ik zo geen idee meer over. :?
 

Pigion

  • #9
Ik denk toch dat het simpelste is om de riolering of sanibroyeur toch maar door de aanbouw te voeren. Als de leiding netjes langs een zij-muur komt en een koofje erom, zie ik niet zoveel bezwaar
Zorg dat de buis goed is geïsoleerd tegen geluiden. en condens aan buitenzijde.
Pigion
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #10
Pigion schreef:
Ik denk toch dat het simpelste is om de riolering of sanibroyeur toch maar door de aanbouw te voeren. Als de leiding netjes langs een zij-muur komt en een koofje erom
koofje van 30 meter?

groeten b
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Er staat nergens dat de zijmuur 30 meter is, er staat wel dat het tuinhuisje 30 meter van de woning staat. :wink:
 

Andre69

  • #12
Hallo,

Of het mag wat ik nu ga zeggen weet ik niet, maar ik doe het voorstel..

Want ik denk toch dat een soort van beerput de korste klap is omdat er verder geen praktische oplossingen zijn.
Als de bacteriewerking in zo'n put goed is, worden de afvalstoffen volledig afgebroken en zal het prima werken.
Wel moet je er rekening mee houden dat het gebruik van (bepaalde) schoonmaakmiddelen de bacterieële werking in zo'n put verstoren kan.

Een kennis van mij heeft in de jaren '60 een oude regenton omhult met takkenbossen en puin in de grond gegraven, ook voor het afvalwater van een zomerhuisje, heeft altijd goed gewerkt.

Hoe de situatie bij je achterom is weet ik niet, maar loopt daar niet een of andere leiding, of put?
misschien zou je dit bij de gemeente kunnen informeren.

René
 

Pirke

  • #13
Zet gewoon een dixie naast je gastenverblijf.
Voor die ene drol per jaar zou ik me niet in zoveel moeilijke bochten gaan draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Jammer dat een beerput niet meer mag tegenwoordig, de iba is daarvoor in de plaats gekomen.
 

Tiho

  • #15
Die is toch ook niet zonder afvoer Jan? Dan moet er ook een sloot zijn. En vergunning is ook nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Als de afstand die de burger vanaf zijn huis tot aan het riool moet overbruggen te groot is (meer dan 40 meter) dan vervalt de aansluitplicht. De burger mag echter niet ongezuiverd lozen volgens het Besluit afvalwater huishoudens, hij heeft een lozingverbod. In het Besluit lozing afvalwater huishoudens is aangegeven dat een lozing toch wordt toegestaan als het afvalwater door een "voorziening" wordt geleid, dat is de meeste gevallen een septictank. Dit is beschreven in een apart regeling.

In sommige gevallen mag de waterkwaliteitsbeheerder (meestal het waterschap en soms Rijkswaterstaat) een nadere eis stellen aan de lozer, die eis kan leiden tot een meer geavanceerde voorziening. Dat kan dan een IBA II of IBA III zijn.

Een eigen voorziening voor de Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) is dus niet toegestaan als er een riool binnen 40 meter van het perceel ligt, er moet dan aangesloten worden.
Als riool wordt, voor zover mij bekend, het gemeenteriool bedoeld.
Een septictank zou hier dus ook mogen.
Lozing van schoon water uit de septictank of iba kan ook via infiltratie door een grindbed of in een vijvertje met riet.
Ik weet niet of er per gemeente verschillen zijn.
 

Tiho

  • #17
Volgens mij wel. Mijn collega moest een aantal terug een iba voor een hoop geld. Al zijn buren niet. Die woonden in een andere gemeente hij net over de grens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu